Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 7 septembrie 2011

Razboi cu gloante oarbe


Swiss National Bank sets minimum exchange rate at CHF 1.20 per euro

The current massive overvaluation of the Swiss franc poses an acute threat to the Swiss economy and carries the risk of a deflationary development.

The Swiss National Bank (SNB) is therefore aiming for a substantial and sustained weakening of the Swiss franc. With immediate effect, it will no longer tolerate a EUR/CHF exchange rate below the minimum rate of CHF 1.20. The SNB will enforce this minimum rate with the utmost determination and is prepared to buy foreign currency in unlimited quantities.

Even at a rate of CHF 1.20 per euro, the Swiss franc is still high and should continue to weaken over time. If the economic outlook and deflationary risks so require, the SNB will take further measures.

Obs!! Cuvantul deflatie este mentionat de doua ori de o banca centrala disperata, care, nemaistiind ce sa facă, incepe sa traga cu gloante oarbe. Piata a rectionat imediat la stire, asa cum obisnuieste să facă de obicei. Sufland astfel un vant de euforie in pantalonii celora cu apetit de risc. Fabricatorii de stiri nu s-au lasat asteptati. Au iesit si ei din barloage cu trompetele la buze. Sufland in ele din greu, pana in momentul in care isi vor rupe din nou gura, ca de obicei.

Extazul a durat, asadar, doar cateva ore, euro si alte bunatati fiind macelarite in cele din urma de catre cei care conduc piata, adica de catre cei care inteleg corect situatia. Ma refer aici desigur la cursul euro fata de alte valute decat francul. Hai sa inceram sa ințelegem acum si noi intentiile BC din Elvetia. Ca sa intelegem in acelasi timp si ceea ce se intampla in cea mai democratica tara de pe mapamond. 

Banca centrala a inceput sa "urle" de durere cu mult timp in urma. Din cauza francului pe care il considera supraevaluat. Durerile au inceput insa sa devina insuportabile, la pretul 1 franc=1 euro. Un pret prezis si de mine in postari mai vechi. Recunosc ca predictia pe care am facut-o, a starnit rasul multora. Oricum ar fi, motivarile bancii sunt dupa parerea mea corecte, durerile expuse fiind si ele foarte reale.

Ceea ce mi se pare insa ireal, este tratamentul ales. Dupa parerea mea umila, banca nu va avea probleme, pentru un inceput. In privinta tinerii cursului pe care l-a propuspus drept tinta. Asta pentru ca el, coincide destul de bine cu perceptia actuala a pietei. Suportul 1 la 1 euro franc este unul foarte solid, prin definitie, de aici si revenirea pe care a avut-o euro de la nivelul amintit. Sa vedem la ce se angajaeaza atunci BC din Elvetia, prin acest asa numit peg franc-euro? Se angajeaza la cumparari nelimitate de euro, in cazul in care pretul afisat va avea tendinta de-a fi violat.

Conceptia amintita va trebui sa ridice pana la urma o problema intr-o piata libera. Din moment ce asemenea masuri sa potrivesc de minune doar intr-o societate ceausita. Una in care, partidul, cel care era in toate, punea pretul de schimb al valutelor. 12 lei pentru un dolar, de exemplu, in timp ce piata neagra il vindea la 100 de lei. Cred asadar ca BC din Elvetia, va arunca multi bani pe apa sambetei, in cazul in care piata isi va schimba perceptia. Ajungand pana la urma sa-si inghita propriile gloante oarbe, trase din bazuca invizibila pe care au aratat-o tuturor. Paradoxal, BC din Elvetia este deja in posesia unui titlu mondial in ceea ce priveste arderea banilor. O performanta reusita cu ocazia unei alte "lupte valutare".

Ramane de vazut daca ea va reusi sa presteze o noua "bravada", de aceeiasi anvergura, sau, una si mai si. In momentul de fata, uitandu-ma la grafice, vad ca piata este de acord cu banca. Ceea ce ii va da acesteia vant in panze. Un alt pardox care ii va face pe fundamentalisti sa se scarpine in cap, este urmatorul: Deprecierea metalelor! Exact in momentul in care fuga spre o valuta considerata sigura a devenit cel putin teoretic imposibila. 

Astept cu nerabdare sa fiu luminat de vreun prieten fundamentalist. Apropo! Daca euro s-ar fi aflat ieri intr-un trend ascendent, unul de durata scurta, pentru ca, intr-o faza de acumulare, nu ne putem referi la altceva. Stirea l-ar fi saltat si mai mult. Intarind ca de obicei trendul in vigoare. Sa fi vazut atunci trompetele in care au suflat fauratorii de stiri. S-ar fi umplut toate de scuipat. In situatia in care ne aflam, acestia din urma s-au facut doar de ras, din nou. Aceiasi stire a urcat euro pentru cateva ore, l-a coborat mai apoi, considerabil, pentru a-l aurca azi din nou. Pentru divertisment, exact in ziua in care bondurile grecesti au ajuns cu dobanda la 80%.


4 comentarii:

i-conomics spunea...

Mihai,

Deflatie tranzitorie .. poate.. dar pe termen mediu si lung.. te-ai gandit vreodata ce efecte ar putea avea faptul ca BAZA MONETARA in Elvetia a sarit peste 50% din PIB... si asta inainte de accelerarea tiparitionista declansata ieri?

Horea spunea...

i-conomics, in viata totul este tranzitoriu, chiar viata in sine. Cu toatea acestea foarte multe lucruri, care nu dureaza nici unul o vesnicie ajung sa te omoare.

mihai spunea...

horea , ca tot ai fost de curand prin norvegia era bine sa-ti fi facut si un stoc maricel de koroane ca se pare ca lumea incepe sa se orienteze dupa interventia SNB
off topic , ce zici de decizia de azi de la nemti , se pare ca pana la urma sunt hotarati sa tina cu dintii de euro ...

Horea spunea...

mihai, am si coroane, dar si dolari. In rest vezi comentariul pe care l-am expus chiar acum cu privire la verdictul curtii. A fost asa cum m-am asteptat si va avea efect zero.