Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 31 octombrie 2011

Indicele dolarului

In Japonia yenul s-a apreciat cel mai mult in conditii economice precare, dolarul putand astfel sa faca la fel si sa se deprecieze intr-un mediu bursier pozitiv.  Vad astfel indicele dolarului cazand din nou spre 74,50-74,75.

Citatul de mai sus este luat din postarea facuta in 14 decembrie

In 27 decembrie continuam:

Ca atare stirile sunt minunate si din punct de vedere fundamental ar trebui sa deschida drumul spre stele a iuresului de pana acum. Oare? Eu vad altceva! Vad ca zonele la care s-a ajuns, exact intr-o zi de reactie, reprezinta zone de oferta, atat in cazul euro cat si a indicelui SP 500. In timp ce zona la care a ajuns dolarul american este una buna de cerere. Vor reusi oare aceste stiri minunate sa bata zonele de care vorbeam? Eu unul nu cred acest lucru. 

Sa vedem acum si ceea ce s-a intamplat! Pe graficul expus. Care nu este desigur pentru i-conomistii care fac calcule si cercetari statistice in privinta unor formatiuni de oricare tip, ci pentru magarii ca mine care vor si incearca cat de cat sa inteleaga mecanismele pietelorSi care au desigur si ochi sa vada.

In 28 octombrie am adaugat la cele spuse: Normal ar trebui sa avem acum o corectie de ordinul metrilor, cel putin. Care, as spune eu azi, este inca intr-o faza foarte incerta ca si amplitudine. Intr-o piata care se comporta normal indicele dolarului ar trebui sa ajunga peste nivelul de 80, depasindu-si astfel ultima maxima.

Voi reveni ca de obicei pe parcurs in cazul in care voi vedea schimbari in scenariul enuntat. Un nou plonjon al dolarului este posibil! Asta chiar inainte ca el sa poata ajunge la telul expus. Oricum, in cele din urma euro va trebui sa-l dezamageasca chiar si pe mihai, precum si pe analistul de la bloomberg, mi se pare, pe cel care vedea euro la 1,50. Lasandu-l astfel pe mihai in extaz.

Recapitalizare fara capital

Balaurul Angie Nicosarko nu se dezminte. Da cu bagheta magica in stanga si dreapta putand sa ramana astfel si pana la urma in istorie sub numele de balaurul scamator. Recapitalizare fara injectii de capital! Suna minunat, reteta ar trebui sa fie trimisa imediat si in Romania. Sa vezi ce se vor bucura hotii nostrii. Vor ajunge sa poata fura si ceea ce nu exista.

Telul balaurului este o capitalizare a bancilor pana la nivelul numit Tier1 cuprins intre 7-9%, o cerinta minima ca atare. Daca nu ma insel scamatorii au scos Dexia din Belgia la un Tier de 12%, ca peste doua luni banca sa dea faliment. Calculele necesitatilor de capital pentru banci sunt cuprinse in momentul de fata intre 100-400 de miliarde de euro, depinzand de cel sau de cei care le-au facut.

Eu tind sa o cred pe doamna Lagarde, fostul ministru de finante al Frantei, care ar trebui sa stie mai bine decat oricine starea in care se afla bancile, din Franta mai ales. Domnia sa a fost facuta cu apa si cu otet de catre aceleasi banci, atunci cand vorbea asta vara de nevoi de recapitalizare in valoare de  200 de miliarde. O suma care a fost reevaluata cu trecerea timpului la peste 300 de miliarde un lucru normal intr-un mediu inecat in credite. Sunt foarte curios sa vad cu ce scamatorii vor mai apare aceste tari de mana 1, daca e sa le aplicam rankingul lui mihai.
Oricum, euro, bursa, metale au luat-o la vale, asa cum m-am asteptat, incepand cu 28 octombrie, o zi dupa data de reactie, de la nivelele de oferta anuntate. Colac peste pupaza BCJ a intervenit din nou vanzand yeni, din nou la un nivel de oferta de la care valuta japoneza trebuia sa se deprecieze. Vom vedea cu timpul si demnitatea acestui nivel.
Multi au fost cu siguranta surprinsi de actiunea bancii, avand pozitii lungi deschise. Acestia din urma, cei initiati mai ales, vor incerca sa iasa cu basmaua cat mai curata. Piata a impins asadar yenul de la nivelele de 79, atinse chiar azi, spre 77.
Vom vedea in curand  daca piata este de acord cu banca. Sanse  in acest sens par sa existe conform graficelor. Orice s-ar intampla euro ar mai trebui sa-si incerece maxima inca o data. Aceasta miscare ar putea duce valuta comunitara spre nivelul meu final pentru aceasta faza= 1,4270-80. Valuta va merge mana in mana cu bursele si metalele.


duminică, 30 octombrie 2011

Reguli schimbate

"The ruling euro-sceptic ODS party in the Czech Republic wants to push for a referendum on the country's future eurozone accession, claiming that the rules have changed since 2003 when Czechs said yes to the EU and the euro. 

Cat de drastic se mai pot schimba sentimentele umane fata de acelasi lucruri. Ca si regulile de fapt, care sunt schimbate tot de oameni, in urma acelorasi sentimente in continua schimbare.

Regulile s-au schimbat indeed si par sa se schimbe in fiecare clipa! Birocratii au devenit giganti si continua sa creasca pe zi ce trece. Pentru salarii barosane stau si dau legi despre curbura castravetilor:

Under regulation (EEC) No 1677/88 cucumbers are only allowed a bend of 10mm for every 10cm of length.

Sau de ce nu despre banane ?

Regulation (EC) 2257/94 bananas must be ‘free from malformation or abnormal curvature of the fingers’. It also contained stipulations about ‘the grade, i.e. the measurement, in millimetres, of the thickness of a transverse section of the fruit between the lateral faces and the middle, perpendicularly to the longitudinal axis’ ... 

Cate ore birocratice crezi ca au fost consumate si cate coli de hartie pentru numai aceste doua legi? Care fac de fapt fara discutie ceea ce si spun ca fac: reguleaza.

De cate ori s-au intalnit aceasi birocrati pierde vara, numai in ultima luna? Consumand milioane din banii tai, de fiecare data, pe hotele, mancare, transport. Ca sa faca ce? Sa discute la infinit rezolvarea unor probleme create de nimeni altcineva decat ei insisi. Oare cat timp se vor mai lasa oamenii regulati? De niste paiate rupte total de realitate.

Vezi filmul de mai jos ca sa intelegi cat de regulat esti de fapt.



Te mai mira si acum faptul ca cehii vor referendum?

sâmbătă, 29 octombrie 2011

Next station Portugal

Spania nu sta bine de loc. 
Cei ce se asteptau la altceva nu au inteles ca austeritatea poate fi de ajutor doar combinata cu crestere economica, si ca o consecinta cu scaderea somajului, nicidecum fara. Dupa ce ai economisit mai trebuie sa si produci ceva, si nu in ultimul rand trebuie sa poti sa si vinzi ceea ce ai produs.

Un barometru bun al productiei este angajarea de personal in sine. Cand economia functioneaza sanatos oamenii obisnuiesc sa angajeze personal. Cand nu, concedierile cresc, ingrosand astfel patura de someri deja existenta. In Spania numarul somerilor creste! Intr-o perioada in care tara ar avea nevoie de crestere economica ca de oxigen. 

Bondurile spaniole sunt totusi intr-o faza in care atrag atentia doar celor putini. Cele portugheze in schimb, incep sa scoata chicote de durere (vezi pe grafic efectul tunsorii grecesti care pe mine nu ma prea impresioneaza, o depreciere minima). De unde va face balarul bicefal Nicolaie Angeloides rost de toti banii necesari o stiu doar capetele lui.

Sa speram ca este si birectal din moment  ce rezolvarile europene sunt scoase de obicei din orificiul amintit. Dupa tunsul de 50% din Grecia, voluntar desigur, ceilalti porci vor vrea sa se tunda si ei. Tot voluntar, fara nici un dubiu, si cel putin pe jumatatea capului asa cum au facut-o si filozofii.

Cu ce si din ce bani o stie doar balaurul. De stiut sigur ca nu stie nici el dar prost cum e spera. In disparitia problemelor structurale de la sine. Spun asta pentru ca nu as vrea sa-si inchipuie cineva, ca aceste probleme au fost rezolvate de jongleria facuta cu Grecia. 

Ca sa inteleaga tot romanul! Problemele structurale, adica acele probleme care sunt cauza acestei depresiuni, cauzata la randul ei de creditele dementiale si de jocurile de cazinou in care s-au aruncat bancile pretutindeni au ramas neatinse. Bata primita in cap a adormit bolnavul plin de cancer si l-a facut sa nu simta durerile. Cancerul nu a disparut insa. Piata bondurilor, o piata in care eu am o incredere mult mai mare decat in piata bursiera, semnalizeaza cu toate luminile aprinse acest lucru.

vineri, 28 octombrie 2011

Euro-dolar

La stirea ca Merkel a mintit parlamentul, precum si la stirea ca Grecia nu a dat falimentul pe care l-a dat, piata a saltat euro pana la nivelul de oferta pe care cititorii cartii mele ar fi trebuit sa-l recunoasca cu multa usurinta.

Este unul din nivelele de care vorbeam ieri, atunci cand spuneam ca, in opinia mea, oferta va invinge stirile pana la urma.

Ieri am zburat asadar trecand ca de obicei peste nivelul zonei expuse, una destul de subtire, dupa cum se vede, dar si destul de potenta, in acelasi timp. Pentru a cadea sub ea chiar azi, one day after” the big news day”.

De ce s-a bucurat oare piata? De ingineriile financiare facute de Angela Nicolaus. Care, mintind parlamentul german ca o scroafa mica ”care este”, a primit un cec in alb, cu bani tot ”care este”, deocamdata pe hartie.

Nocolaus him self s-a dus la banci. In timp ce Angie mintea de inghetau apele, invocand chiar un razboi in Europa, in cazul in care nu se va face asa cum doresc bancherii. Placa din SUA cu lumea in flacari fara banci cazinou a fost doar intoarsa pe partea B de catre Angelica. Tabloidul capital nu a intarziat desigur nici o clipa cu relatarea senzatiei.

Nicolaus mare diplomat ”care este” si el, nu putea veni insa chiar cu mana in popou de la banci. Dupa ce le-a pus acestora din urma un pistol in tampla, incarcat cu glontul unui hair cut real de 80-90%, bancile au ridicat mainile. Nu pentru un hair cut de 60%  asa cum era intelegerea politicienilor ci pentru unul de 50%. Iata deci cum n-a dat Grecia falimentul pe care l-a dat! Printr-un hair cut numit voluntar cu pistolul la tample.

Definitiile devin in acest caz foarte importante pentru inginerii finaciari. Pentru ca din punctul lor de vedere un hair cut voluntar nu este considerat faliment, cel putin teoretic, si in orice caz nu de catre inginerii in sine. Sa vedem pana la urma si parerea agentiilor de rating. Mai mult decat atat! Bancile cazinou care au vandut swapuri asiguratorii pentru faliment au iesit din nou cu basma curata. Nu vor plati un cent cumparatorilor de swapuri, pentru ca teoretic falimentul grecesc nu este faliment.

Ca o consecinta totul a fost rezolvat dintr-o miscare. Bolnavului plin de cancer i sa- dat o bata in cap si cu asta a fost adormit. Sa nu te miri asadar de faptul ca exista analisti care vad euro la 2 dolari dupa o asemenea prestatie. Ba mai mult! Ia tu in manute o harta a Europei si cauta pe ea tari precum Portugalia, Spania, si Italia. Vei vedea ca ele nu mai exista. Asta pentru ca bata care a fost folosita pentru adormirea bolnavului este de fapt o bagheta magica.

Angie Nicolaus Hudini a miscat bagheta cu degetutele si iata ca tarile problema din Europa au disparut. Oare asta ce fel de inginerie este? Cu siguranta una ”care este” si nimic mai mult. Oricum, mie mi-a crescut inima ieri, atunci cand am vazut ca exista si cititori care citesc. Spuky mi se pare puncta foarte corect ca totul era in urcare din 4 octombrie o data la care nimeni nu stia de bagheta magica ascunsa in fusta lui Angie Nicolaus Hudini.

Nici macar parlamentul german nu stia cat de bine stie mintii doamna scamator. A repetat de atatea ori ca ceea ce s-a intamplat nu se va intampla niciodata incat iata ca s-a intamplat. Ce se va intampla cu valute, metale si burse? Probabil ceea ce credeam eu ca se va intampla atunci cand am avertizat un raliu infernal. Dupa o corectie de ordinul milimetrilor, a centimetrilor, sau chiar al metrilor, azi nu mai stii niciodata la ce te poti astepta de la scamatori, totul va trebui sa se aprecieze pana la nivelele finale preconizate. In filme am vorbit doar de aur si Sp 500.

Data viitoare voi vorbi insa despre euro. Pana atunci vedeti sa nu dispareti din Romania. Asta pentru ca scamatorii nostrii sunt cei mai buni din lume. Normal ar trebui sa avem acum o corectie de ordinul metrilor, cel putin. Dar v-am spus ca raliul infernal va fi presarat de evenimente trambitatoare. Vom vedea daca va mai fi adormit cineva in curand. Printr-o scamatorie am putea extinde si noi intervalul subtire de oferta afisat pentru euro-dolar pana la 1,427. Nivelul acesta fiind de fapt cel mai solid nivel al intervalului.

PS. Iata ce mi-a sosit in mail de la tabloidul capital, ieri, si azi, acum cateva momente. Senzational nu? Asta spune capital intotdeauna in orice articol si eu ii cred! Saracii! Cei care mai si platesc ca sa citeasca acest tabloid. Apropo! Mihai, asta da cotitura. Sau ca sa fiu mai aproape de ceea ce spuneai tu; schimbare de directie. Din lac in put. Era sa scriu puta.

joi, 27 octombrie 2011

Problema europeana "rezolvata"

Despre victorie putem citi in tabloidul capital. Totul s-a rezolvat intamplator exact in data de 27octombrie, o data pe care am anuntat-o de vreo doua saptamani ca fiind o data de reactie. Daca iti mai amintesti spuneam ca idealul ar fi ca bursa sa cada si sa porneasca la data amintita un ultim val spre nord. 

Bursa, euro, metalele s-au grabit insa, continuandu-si drumul spre nord fara nici o corectie. Asa se face ca, nivelele de oferta expuse de mine au fost atinse mai repede decat ma asteptam, fara insa ca scenariul de durata lunga pe care l-am expus sa fie afectat. Tot ceea ce s-a apreciat s-a apreciat asadar aproape continuu pana azi 27 octombrie.

Ca atare stirile sunt minunate si din punct de vedere fundamental ar trebui sa deschida drumul spre stele a iuresului de pana acum. Oare? Eu vad altceva! Vad ca zonele la care s-a ajuns, exact intr-o zi de reactie, reprezinta zone de oferta, atat in cazul euro cat si a indicelui SP 500. In timp ce zona la care a ajuns dolarul american este una buna de cerere. Vor reusi oare aceste stiri minunate sa bata zonele de care vorbeam? Eu unul nu cred acest lucru. 

Nu ne ramane altceva de facut decat sa asteptam si sa vedem. In opinia mea o schimbare de trend a tot ceea ce s-a apreciat pana acum bate la poarta chiar azi, cel mai tarziu maine.

marți, 25 octombrie 2011

Om bogat, om bogat

Unul american si patriot devenit unul dintre cei mai bogati oameni din lume prin munca si competenta. Celalalt tapinar de Romania devenit bogat prin furt. Primul compune un mail, pe care il poti citi in cele ce urmeaza, si pe care il trimite la 20 de indivizi, indemnadu-i pe acestia sa-l trimita mai departe. Asta pentru ca isi da seama de gravitatea situatiei si pentru ca ii pasa de tara sa. Vrand dupa cum se vede sa contribuie si el cu ceva la renasterea SUA. 

Al doilea, care nici nu incape bine in poza, tapinarul smecheoritic, nu scrie mailuri nimanui, pentru ca nici macar sa scrie nu stie ca lumea. El lucreaza in schimb necontenit, pana si in somn, fiind angajat in cea mai nobila meserie din Romania hotia. Nu-i pasa de nimic decat de el insusi, nedand doi bani pe tara in care traieste, si cu atat mai putin pe propriul popor. Nu trimite nimic mai departe ci tine totul pentru el. Nu ar deranja pe nimeni cu vreo idee constructiva, pentru ca asemenea idei nu-l intereseaza de loc. In mintea lui tara in care traieste este echivalenta cu el insusi. 

Iata acum si scrisoarea domnului Warren Buffet:

Warren Buffett, "I could end the deficit in 5 minutes," he told CNBC. "You just ...pass a law that says that anytime there is a deficit of more than 3% of GDP, all
sitting members of Congress are ineligible for re-election. The 26th
amendment (granting the right to vote for 18 year-olds) took only 3 months
& 8 days to be ratified! Why? Simple! The people demanded it. That was in
1971...before computers, e-mail, cell phones, etc. Of the 27 amendments to
the Constitution, seven (7) took 1 year or less to become the law of the
land...all because of public pressure.

Warren Buffet is asking each addressee to forward this email to a minimum of
twenty people on their address list; in turn ask each of those to do
likewise. In three days, most people in The United States of America will have the
message. This is one idea that really should be passed around.

*Congressional Reform Act of 2011*

1. No Tenure / No Pension. A Congressman collects a salary while in office
and receives no pay when they are out of office.

2. Congress (past, present & future) participates in Social Security. All
funds in the Congressional retirement fund move to the Social Security
system immediately. All future funds flow into the Social Security system,
and Congress participates with the American people. It may not be used for
any other purpose.

3. Congress can purchase their own retirement plan, just as all Americans
do.

4. Congress will no longer vote themselves a pay raise. Congressional pay
will rise by the lower of CPI or 3%.

5. Congress loses their current health care system and participates in the
same health care system as the American people.

6. Congress must equally abide by all laws they impose on the American
people.

7. All contracts with past and present Congressmen are void effective 1/1/12.
The American people did not make this contract with Congressmen. Congressmen
made all these contracts for themselves. Serving in Congress is an honor,
not a career. The Founding Fathers envisioned citizen legislators, so ours
should serve their term's), then go home and back to work.

If each person contacts a minimum of twenty people then it will only take
three days for most people (in the U.S.) to receive the message. Maybe it is
time.

THIS IS HOW YOU FIX CONGRESS!!!!! If you agree with the above, pass it on.

Oare ce ar spune domnul Frunda Gyorgy, fost Gheorghe Frunda, daca ar primi o asemenea scriosare? In timp ce domania sa lucreaza din rasputeri ca sa tina averile parlamentarilor in secret. Dar ceilalti alesi, ei oare ce ar spune? Pentru ca din gura bat intr-una, invocand democratia si statul de drept, ori de cate ori se se gasesc jucand in filme "eronate". 

Ar spune "hai sictir", asa cum a spus o asa numita doctorita unui coleg, unuia care se plangea ca pana si medicii au ajuns in situatia in care proprii lor colegi le cer spaga. Dar poporul ce ar spune? Ar spune tot ceva cu sictir invocand imediat si teoria conspiratiei. Ce sa si poata spune de fapt un popor care a votat in parlament un om pus la racoare. Scotandu-l astfel la soare si oferindu-i si imunitate justitiara. 

Oare ce ar spune judecatorii? Ar sari probabil din pataloni exclamand: Cum indrazneste si cum isi permite acest individ sa vina cu asemenea idei. Nu stie el oare ca noi si politicul pe care il reprezentam nu suntem pamanteni?
  
Cum a reactionat in schimb sleahta de mai sus la la afirmatiile butoiului din poza? "Ce clan? Dacă nu se întâmpla ce se întâmpla, nu spunea nimeni că este clan. Am auzit că se vorbeşte că ar face cămătărie, dar nu sunt dovediţi. Sunt cetăţeni oneşti." Nici cum, doar sunt toti din aceeiasi gasca.

Observa de asemenea! Buffet invoca si isi bazeaza afirmatiile pe puterile democratice pe care le are poporul. La noi pe ce s-ar putea baza un asemenea indemn? Pe domnul Benedek care l-a pus pe un politist sa sufle in fiola? Si pe holbai care isi cascau gura la scena? 
  
Ps. Cand voi avea putin mai mult timp voi traduce textul. Pana atunci foloseste google, in cazul in care engleza pe care o sti nu ar fi suficienta.

Injectia QE din Anglia plina de steroizi

Fundamentalistii care cantau prohodul dolarului vanzandu-l pe Bernanke in Qe-uri infinite ar mai trebui sa se gandesca.


Nu de altceva dar in momentul de fata BC din Anglia face acelasi lucru; Qe-izeaza Marea Britanie.

Cum dracu de urca lira? Vezi graficul alaturat! Si nici nu oricum ci cu viteza cosmica.

Cum de urca euro? Intr-o Europa aproape falimentara. Fundamentalistii vor gasi raspunsuri la toate intrebarile puse, exact asa cum au gasit si in cazul argintului. Iti amintesti cu siguranta de paginile scrise in toate limbile pamantului care ne anuntau ca argintul ”care este” nu mai este.

Si daca ar fi fost tot nu mai era suficient sa acopere cerintele tuturor acelora care s-au hotarat sa-si cumpere pana si chiloti facuti din metalul pretios. Ca o consecinta argintul trebuia sa urce in luna, o perspectiva care i-a bagat in viteza pe foarte multi, inclusiv pe gogu. Iata insa ca balonul argintului s-a spart si, surpriza, surpriza, odata cu el se pare ca s-au spart si cauciucurile masinilor care carau tonele de articole explicative despre metal.

Cei care au cumparat asadar argint in jurul nivelelor maxime si-au mancat cu siguranta sapte randuri de unghii atunci cand metalul s-a lovit de minima atinsa in aceasta cadere, cca. 26 de dolari. Faptul implinit este insa unul marginal. Pentru ca fundamentalistul uita tovarasi. El stie una si buna, chiar in cazul in care focul i-a ajuns pe limba arzandu-i toata gurita. Focul pare insa peirdut in vazduh in momentul de fata, in timp ce fundamentalistul cu Alzheimer a considerat din nou ca trebuie sa iasa din  din cort.

El a inceput sa cante iara despre profituri, uitand ca intotdeauna ca bursa a inceput sa plonjeze exact in momentul in care 75% din companii raportau peste asteptari. Eu anuntam revenirea zdravana a bursei atunci cand fundamentalistul isi stergea chilotei cacati de frica apocalipsei. Iata insa ca a dat-o  din nou in bara, dar asta nu il impiedeca sa cante si azi aceiasi melodie. 

Daca cauti atent pe net vei gasi explicatii asemanatoare si pentru aprecierea actuala lirei sterline. Problema este ca saltul poundului se leaga cam greu de QE-ul lui Marvin. Asa ca fundamentalistul dolarilor lichefiati va trebui sa gaseasca alte explicatii. Sa nu-ti faci insa nici o iluzie. Atunci cand lira va incepe sa cada din nou fundamentalistii vor incepe sa fredoneze melodia monetizarilor, uitand in acelasi timp faptul ca lira s-a apreciat salbatic exact in mijlocul unui val de bani (credite de fapt si nu bani de hartie tipariti asa cum cred inca unii).

Incotro de aici? Pai in cazul euro pana la cca. 1,40. In cazul lirei  pana pe la nivelele actuale. Si dupa? Vom vedea ce spune bursa pentru ca se pare ca predictiile lui Flavian au dat gres si aici. Nici vorba de decuplare! Bursa urca impreuna cu tot ceea ce e legat de risc in cicluri care au devenit din nou comune.

luni, 24 octombrie 2011

Nuante(continuare)

In "demorocratia" romaneasca, asta pentru ca tara noastra nu a avut niciodata o democratie adevarata, nu exista nuante. Pe malul Dambovitiei nu exista asadar nici variatie de culori, ci doar albul si negrul. Aceasta realitate ii imparte ca o consecinta pe locuitorii valahi in doua grupe de indivizi: Imbracati in alb si imbracati in negru. In fiecare grupare indivizii sunt de tot doua feluri: unii mai binevoitori care iti explica cu rabdare lucruri pe care nici ei nu le-au inteles. Si unii mai recalcitranti care ar fi in stare sa-ti dea in cap atunci cand nu le impartasesti opiniile, oricat de imbecile ar putea fi acestea. 

Prima forma de individ are asadar bunavointa si porneste de la faptul ca nu ai inteles ceea ce vroia sa spuna si, ca de aceea, si numai de aceea, nu i-ai dat inca dreptate. Ametit de atata bunavointa el nu se gandeste nici o clipa la faptul ca foarte putine lucruri din lumea asta mare si lata sunt de fapt doar albe sau negre. Omului nostru nici nu-i poate trece de aceea prin cap varianta in care cineva i-a putut intelege argumentele foarte bine, fara a le condidera insa si valabile. 

Tinand cont de cele enuntate avem asadar si punctul de pornire a tuturor dezbaterilor din Romania. Asternute intotdeauna doar pe cele doua fonduri existente, albul sau negrul. Concepand acest articol a trebuit sa-mi aduc aminte de cata energie si bunavointa a consumat Flavian, asta ca sa-mi poata explica niste lucruri pe care el nu pare sa le fi inteles. Afirmatia fiind validata fara doar sau poate pana acum de realitate.

Omul a trebuit sa ma creada mai mult ca probabil doar pur si simplu tare de cap, in acele momente. La fel de multa energie a cheltuit pe de alta parte si gogu, tipul omului recalcitrant, care stie sa faca un singur lucru atunci cand nu vezi lucrurile ca el, sa improste cu noroi. Pe cine? Pe un individ care-si consuma timpul tocmai pentru oameni ca el. 

Pornind de la cele spuse cum dracu sa se poata desfasura altfel decat asa cum se desfasoara si o asa numita dezbatere politica? Strict pe cele doua fonduri existente. Traind pe meleguri mai colorate eu a trebuit sa ma debaresez din fericire de vederea bicolora. Am invatat asadar in cursul vietii pe care am dus-o departe de tara, ca vederea muticolora are multe avantaje. 

Aceasta vedere iti ofera asadar niste nuante care pot fi de mare folos atunci cand te decizi sa faci un lucru sau altul, dar si atunci cand te apuci sa judeci faptele umane care te inconjoara. In rahatul romanesc nuantele ar trebui sa devina cele mai importante ingrediente din viata indivizilor. Pentru ca numai nuantele te pot face sa deosebesti griul de albul sau de negrul care pare sa te inconjoare zi de zi. Iata si niste exemple de nuante! Care daca ar deveni vizibile celor multi, ar putea ajuta in opinia mea la schimbarea societatii.

"Preşedintele Comisiei Juridice, de disiciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, forul care va decide ce sancţiune va primi deputatul Valentin Rusu, a declarat în primă fază că nu este la curent cu acest caz, dar se va informa într-o oră. = perpetum mobile hotie si minciuna.

După trei ore a trimis un sms cu următorul mesaj: "Sunt plecat din ţară şi nu am reuşit o documentare pe subiect. Dar am înţeles că domnul Rusu a dat explicaţii pe acest subiect. O zi bună". Singurele explicaţii oferite de Valentin Rusu au fost că filmarea este eronată şi că el a votat doar cinci minute, timpul în care colegul său Dănuţ Liga a ieşit din sală." = perpetum mobile hotie, minciuna si o nesimtire care nu ar reactiona nici macar la un glont.

Monica Macovei tragea alt semnal de alarma: "Eu imi duc bataliile, imi dau o limita de timp. Eu personal imi impun niste limite de timp". = nuanta.

"As vrea sa fac un partid nou. Trebuie un partid nou. = nuanta.

 "Nu exista nicio strategie pentru 2012 a partidului in schimb avem parte de tot felul de filosofi gen Voinescu si Macovei care sunt mai mult interesati sa apara la televizor decat sa gandeasca strategii (...)partidul risca sa piarda iremediabil la alegerile din 2012 daca refuza sprijinul oamenilor cu experienta", i-a reposat, de partea cealalta, Vasile Blaga, puternic sustinut de Radu Berceanu, lui Emil Boc.= perpetum mobile grohait de porci.

Nu mi-am ascuns niciodata ideile social democrate, mai nou social liberale. Cum ai putea schimba o societate avand aceleasi perceptii pe tot parcursul vietii? Pornind si de la ceea ce am trait in ultimii ani, ma refer la aceasta depresiune. Un om cu gandire statica nu va putea fauri niciodata altceva decat lucruri statice, inclusiv o societate.

Mai uit ca atare in tabara care poarta numele ideologiei pe care as putea s-o imbratisez in momentul de fata. O ideologie care poate fi ajustata in continuare tot de oameni (observi rolul nuantelor?), pentru a se potrivi cat mai bine cu nevoile societatii in care traim. Ce vad si ce aud in acea tabara? Tocmai ceea ce vad si ceea ce aud si de la cei enuntati mai sus. Cu diferenta ca cei din urma si-au botezat ploierul sub care stau cu un alt nume: PDL. Stiu si simt ca as dori din suflet sa schimb ceva in tara asta! 

Cu cine sa pornesc la drum? Cu perpetum mobile = porcie, nesimtire, minciuna etc. Cu oameni ale caror urme adinci taiate cu cutitul le vezi chiar azi la tot pasul in societate? Sau tocmai cu cei care ii deranjeaza pe ultimii? Daca nu vezi nunatele nici aici orb vei ramane. Ii cunosc oare personal pe Monica sau pe Sever? Nici vorba, precum nu-i cunosc nici pe grohaitori. Ceea ce cunosc insa este retorica fiecaruia, faptele lor, si nu in ultimul rand atitudinea pe care au avut-o fata de un lucru sau altul. Retorica si atitudinea unui individ sunt poate singurele coordonate de luat in seama atunci cand vrei sa tragi niste concluzii apropiate de realitate in privinata unei persoane. 

Retorica perpetum mobile ar trebui sa dea de inteles si boului ca acesti oameni sunt foarte multumiti de situatia actuala a tarii dar mai ales de situatia lor personala. Nuantele, desi in posturi la care multi nu pot face altceva decat sa viseze, par totusi sa vada bube. Dand astfel dovada nu numai receptivitate dar si de un dram de modestie. Prin simplul fapt ca isi recunosc oarecum si proriul esec. Au facut parte din el prin pozitiile detinute, chiar daca nu este usor pentru nimeni sa urineze impotriva vantului. Un om pe care nu-l cunosti de loc il poti judeca asadar prin judecarea reactiilor spontane pe care le are fata de un lucru sau altul. Aceste forme de reactii si atitudini sunt intotdeauna cele mai genuine. De tipul: filmarea este eronată, in timp ce el, individul, este perfect (nota subsemnatului).

Nu-mi spune ca vrei sa-ti schimbi viata pariind pe actorii care joaca in filme pe care le declara chiar ei eronate, indiferent de unde ar proveni acestia. Asta pentru ca filmul eronat despre care vorbesc este de fapt filmul vietii tale. Fereste-te ca de dracu, oriunde, dar mai ales in politica, de orice individ care se autodeclara fara cusur. Oamenii care incearca sa-si ascunda greselile explicand verzi si uscate sunt cei mai iresponsabili oameni de pe planeta. Sa nu crezi cumva ca isi vor schimba naravul doar pentru ca au fost pusi intr-un scaun de politician. Dimpotriva!




duminică, 23 octombrie 2011

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Rectificare

Am expus intr-o postare precedenta un grafic care reprezenta sentimentul consumatorului si pe care l-am gasit pe net. Comportamentul bursier actual m-a obligat insa sa caut unul nou, necomprimat, direct de la sursa.

Gasindu-l am inteles mai bine miscarea bursiera actuala, una care incepea sa mi se para tot mai greu de explicat, raportata la graficul comprimat expus in postarea de care vorbeam. 

Pe acest grafic se vede mult mai clar ca sentimentul consumatorului nu este la nivelul pe care l-a avut in 2009, asa cum ne dadea de inteles graficul precedent. Pentru a face pronosticuri cat mai apropiate de realitate calitatea graficelor devine de aceea imperativa. 

Ca o consecinta graficul afisat va trebui sa schimbe putin si prognozele mele. Si ca urmare si prognozele bursiere pe care le-am facut. Nu in perspectiva lunga de timp, in cea care preconiza un val ucigator, ci in perspectiva mai scurta. Voi reveni cu detalii maine in cazul in care voi gasi timpul necesar. 

Pana atunci ti-am expus acest grafic tocmai pentru ca lucrurile sa fie cat mai corecte. Pe el poti vedea miscarile preconizate in sentimentul consumatorului. O urcare al acestui sentiment spre intervalul 72-75 este suficienta pentru ca un nou plonjon sa poata incepe de la nivelul marcat, vezi sageata albastra.

joi, 20 octombrie 2011

1 Aprilie?

Nicidecum! In continuare toata ziua de azi o putem nota relaxati si siguri ca fiind cea de 20 octombrie. O data la care ni s-a soptit in urechi faptul ca un idiocrat UE a mai slobozit niste gaze urat mirositoare. Din gura de aceasta data, pentru ca in zilele noastre rolul orificiilor umane poate fi dezbatut la modul cel mai serios. Convinge-te citind! Nu e vorba de nici o gluma de 1 aprilie.

"EU-Binnenmarktkommissar Michel Barnier will es Ratingagenturen notfalls verbieten, Urteile über kriselnde EU-Länder zu veröffentlichen."

Pe limba valaha: Domnul Barnier vrea sa interzica agentiilor de rating sa mai faca publice, ce? Tocmai ratingurile de care se ocupa, si asta mai ales atunci cand este vorba de tari in criza. In mintea acestui idiocrat imbecil problema pe care o avem pare a fi produsa de agentiile rating. 

Este ca si cum ai acuza un medic ca pune un diagnostic corect interzicandu-i in acelasi timp sa il comunice bolnavului. Mai mult decat atat! In opinia mea diagnosticul agentiilor este in momentul de fata exagerat de permisiv. Pe langa aceasta mai avem o mass-medie care vorbeste zi si noapte de salvarea Greciei, mai pe romaneste despre salvarea bancilor implicate in Grecia. 

Sa va sopteasca mosu un secret. Falimentul grecesc este deja descontat de piata. 

Sa nu va mirati asadar in cazul in care ii veti vedea pe imbecilii europeni, in frunte cu Sarky inima de taur, cu ochii cascati. Atunci cand piata va incepe sa se ocupe serios de o tara "care nu este Grecia", Portugalia. 

Dobanda bondurilor de 10 ani ale acestei tari precum si diferenta lor enorma fata de dobanzile germane raspandesc un miros de putregai in vazduh, foarte asemnator cu acel miros care iese din gura domnului Barnier (vezi graficele expuse). Cat de credtini pot fi asadar niste birocrati? Foarte cretini dupa cate se vede, pentru ca repetand aceleasi proceduri ei se asteapta sa obtina alte rezultate. 

Aceiasi idioti au interzis si vanzarile short la actiunile lovite de furtuna, fiind mai apoi pusi fata in fata cu un hohot de ras din partea pietelor. 

Cele din urma si-au urmat insa nestingherite ca intotdeauna drumul ales deja, in acest caz catre sud, ma refer la indicii bursieri, exact asa cum si-au urmat si dobanzile obligatiunilor drumul lor firesc catre nord, imediat dupa fiecare interventie imbecila venita din partea oricarui idiocrat UE.

In Romania mirosul putorii a ajuns la granita. Nu poate fi perceput de populatie pentru ca atunci cand esti tinut in putoare continua mirosul urat venit de la altii poate sa ti se para miros de apa de colonie. Cei de tipul lui Felix, un vicepresedinte al senatului celei mai "demorocratice" tari de pe glob cu cel mai de "drept stat de stang din lume, nu dorm insa tovarasi. Ei au fost deja la orelist si si-au destupat narile. 

Ca sa nu se dezminta, pentru ca au deja rutina conspiratiei din piata universitatii. Si din cauza fricii ca putoarea generala va fi simtita la un moment dat si de poporul roman numit pe drept cuvant de catre Paler doar o populatie. Agentii de tip motan si colegii lor jurnalisti au umplut ziarele de stiri in care i-au declarat pe protestatarii de pe Wall Street drogati, sexomaniaci si antisemiti. Acesti drogati au raspuns insa destul de sobru la intrebarea care li s-a pus: Ce doriti de fapt? Nu dorim nimic a fost raspunsul! 

N-au cerut nici macar mai multe droguri sau prezervative. Protestul nostru, a continuat un intervievat, este pur si simplu o razvratire contra intregului sistem. Nu mai dorim ca o roata gaurita sa fie inlocuita cu o alta tot gaurita (talmacirea subsemnatului). Am iesit in strada ca sa trazim lumea. Din pacate insa si in tot acest timp romanul doarme adormit de gaze. Intr-o tara in care politicienii si nu in ultimul rand judecatorii se cred rude de sange cu domnul Blankfein, fratele geaman a lui Hristos.

miercuri, 19 octombrie 2011

"Miracolul" chinezesc (continuare)


Orice cuvant devine absolut de prisos pentru o asemenea decadenta umana! Mai ramane insa razvratirea de care vorbeam si care fara doar sau poate va bate la usa.

marți, 18 octombrie 2011

Corectie pana unde?

Corectia de care vorbeam a inceput din jurul nivelelor preconizate desi bursa a avut o zvacnire momentana care le-a depasit. Fiind insa vorba de zone de oferta bine definite piata a reusit totusi sa impinga pretul spre sud conform asteptarilor.

Pana unde va putea merge aceasta corectie inainte ca bursa sa-si poata relua iuresul? 

Pentru a putea face o predictie in acest sens va trebui sa gasim un nivel bun de cerere. Uitandu-ne la graficul Sp500 gasim acest nivel in intervalul afisat si marcat cu un patrat albastru. In momentul de fata nu avem altceva de facut decat sa asteptam reactia pietei la acest nivel. Va putea oare indicele Sp 500 sa cada exact pana acolo? Habar nu am! 

Ceea ce este important pentru mine este faptul ca nivelul reprezinta cel mai bun nivel de cerere din graficul expus. Ca intotdeauna exista insa posibilitatea ca intervalul sa nu poata fi atins. Din cauza celor multi care nu vor vrea sa piarda trenul. Cei care trebuie sunt deja in vagoane din data de 4 octombrie. Ei nu vor mai trebui sa faca asadar prea multe ca sa influenteze piata. Ca o consecinta nu avem altceva de facut decat sa avem rabdare.

Ca inca o paranteza! Privind cazul Huidu. Un mare "macher " care a calcat trei gandaci. Nu exista ziar sau post de televiziune care sa nu fi preluat stirea. Vezi cati s-au ocupat de gandacii sclavi calcati de catre contele de carcotas. Ca perosana publica "care este" Huidu putea sa contribuie cu programe TV  constructive la ridicarea societatii multilateral dezvoltate, puatand sa lupte daca nu pentru altceva, pentru constructia autostrazilor. 

Drumuri pe care tancurile Mercedez ar fi putut circula cu vitezele pe care le agreaza baronetul din gipane. Nici poveste! A slobozit in schimb aceleasi gaze urat mirositoare in emisiunile sale precum o fac si altii in alte emisiuni, asta pentru ca romanul s-a invatat cu putoarea. Si inca cu una zdravana care iti rupe nasul dar care pare totusi sa-i  prieasca si sa-i placa de minune. 

Nici nu ma mir ca alteta sa nu s-a implicat in nimic. Pentru cei cu gip fiecare drum devine o autostrada chiar in cazul in care ar fi o trecere de pietoni. Niste gandaci in plus sau in minus ce sa mai conteze.  Ati auzit probabil de teoria derapajului in cazul de mai sus? Asta dupa ce stimabilul a mai derapat inca de cca. 14 ori. 14 sunt deraparile consemnate. De cele neconsemnate nu mai stie nimeni. 

Problema nu o prezinta de fapt asa numita derapare al lui Huidu sau al altor baroni. Problema este ca am ajuns sa traim intr-o tara derapata. Condusa de oameni  care o considera a fi exclusiv bunul lor. Pe bunul tau, cred ei, trebuie sa poti face asa cum te taie capul, permitand in acelasi timp doar inca unora alesi sa faca si ei ce vor. Atata timp cat au limba moale si pot linge dosul marilor stapani.

luni, 17 octombrie 2011

Puffffffffff

Iata cum s-a spart si bula imobiliara din China cu repercursiuni de care am vorbit de multe ori pe acest blog. Ce sa mai salveze chinezii in lumea asta mare si lata in momente in care nu-si pot salva proriul fund. Valul bursier devastator care urmeaza va scoate mult mai bine in evidenta dezumflarea miracolului chinezesc, un val in care comoditatile vor fi macelarite asa cum se cuvine. Pana si in tara noastra iubita si draga pretul imobiliarelor a scazut in timp ce pretul materialelor de constructii a crescut, sprijinul in acest sens venind si din partea Chinei. 

O tara in care cererea parea sa ajunga daca nu la infinit macar pana in luna. Iata insa o China care se apropie de groapa conform teoriei proriei ei folozof Confucius. Nimic nu poate creste asadar pana in cer fara repercursiuni si o cadere echivalenta cu urcarea. Mai mult decat atat! Atunci cand uraganul provocat de imensa cantitate de aer care va iesi din balonul spart va lovi populatia, aceasta va lovi la randul ei fara doar sau poate in actualul guvern si chiar in actualul sistem politic.

Asa cum s-a intamplat si in tarile arabe si exact asa cum am anticipat si eu ca se va intampla in mai multe articole. Ultimul in acest sens a fost cuprul si miracolul chinezesc. Explozia din China nu va putea trece fara repercursiuni pentru economia mondiala care se misca oricum la ora actuala in coate si in genunchi. Cel mai mare pumn il vor lua asadar comoditatile, China fiind in momentul de fata cel mai vartos cumparator.

Cuprul a fost una din comoditati care a dat un semnal de alarma, dar in constructii se mai folosesc multe alte materiale, precum fier, de exemplu. Ti-ai pus vreodata intrebarea: Cum se poate intampla ca in tara valaha constructia unui imobil a devenit in ultimul timp mai scump decat cumparatul unuia similar dar terminat? Raspunsul este simplu! 
Din cauza cererii din China cele necesare constructiilor isi tineau pretul. Hotul din Valahia a observat acest lucru si a mai adaugat si el la petrecere. Alti hoti, destul de analfebeti din moment ce-si aruncau banii fara sa se gandeasca la faptul ca nici macar smanglitul nu poate merge la infinit, au continuat sa construisca palatele viselor lor, ajutandu-si astfel colegii sa tina pretul materialelor necesare constructiilor in zone unde tot mai putini le puteau atinge. 
Petrecerea din Romania se va sfarsi asadar odata cu venirea aerului rece din China. Petrecere e spus in bascalie pentru ca ati vazut deja cativa asa numiti dezvoltatori imobiliari muscand praful si in aceasta tara. Nu ma refer la patronii banditi care au plecat cu buzunarele pline din faliment, si care se vor baga in alte afaceri cat de repede posibil pentru ca legea le permite acest lucru, ci la firmele lor.

Oricum, obiectele de vanzare numite imobiliare n-au fost inca lovite in Romania de vijelia finala. Uraganul chinezesc va duce insa mai mult ca probabil acest inevitabil colaps la bun sfarsit.  Pana atunci hai sa intram la dus cu gemenii. Observa in acelasi timp ca bursa si totul isi vor urma drumul indiferent de stirile care anunta funerarii.
Ps: Ca o paranteza: Ati auzit probabil de accidentul lui Huidu. In cazul in care ati auzit, ati prins poate si reactia "golegului" sau gainusa: "nu comentez". Observa si aici atitudinea tipica a romanului, ucigatoare in opinia mea pentru orice societate. O atitudine pe care o intalnesti si in politica, desigur, cu repercursiunile pe care le vezi in jurul tau in fiecare zi. Daca-i de-al nostru poate sa faca orice. Daca-i de-al lor orice ar face trebuie bubuit. Frati si surori! Cu o asemenea atitudine si mentalitate vom ramane vesnic in comuna primitiva.

duminică, 16 octombrie 2011

Nu! Nu e vorba de Bucuresti



Este vorba de Roma lui Berlusconi! Si de extinderea protestelor de pe Wall Street facute de oameni care incep sa ineleaga situatia tot mai bine. Sa nu fim totusi modesti! Si la noi se extinde ceva: Dezbaterea despre tocurile pe care le au pantofii doamenei Udrea s-a extins pana la posetele pe care le poarta. In rest va fi bine pentru ca ca asa a spus Boc. Asa au spus si Ponta si Antonescu dar ei pun si o conditie: Jos Basescu si PDL! Program politic nu gluma. Eu cred totusi ca cel mai bun program politic il are Cristos. Dar uite ca fiul Domnului nu vrea nicidecum sa se bage in politica valaha. Si daca s-ar baga vom gasi noi o smecherie ca sa-l fentam si pe el.

sâmbătă, 15 octombrie 2011

Analiza fundamentala

Stiu ca romanul nu crede nici ceea ce vede, am dovezi in acest sens chiar in familia mea. Sincer sa fiu asa popor ca cel din care ma trag si eu nu am mai vazut altundeva. Inteleg pana si faptul ca un idiot se poate crede destept.

Dar nu inteleg cum uitandu-se la un porc cineva poate crede ca este o gaina, asta numai din cauza faptului ca isi doreste si viseaza la o faptura cu pene.

Cei care sunt in stare sa vada un porc asa cum este el, grohaind seducator si fara nici macar o pana razleata in urechi, au inteles probabil dupa niste ani de activitate pe aceasta pagina valoarea graficelor.

Ale celor care stau in picioare asa cum se cuvine, si nicidecum ale unora intoarse pe dos, asa cum au incercat unii sa le foloseasca. Sa vedem acum daca am putea trage si niste concluzii fundamentale din graficele care n-au reusit sa convinga lumea?

O lume care cu siguranta nu le-a inteles nicidecum rostul. Sigur ca putem! Pentru ca ele nu fac altceva decat sa reprezinte cifre cunoscute, care in loc sa fi fost plasate intr-un tabel numeric, au fost plasate intr-un sistem grafic cu doua cordonate x si y.

Hai sa ne uitam tocmai de aceea la graficele dobanzilor din doua tari europene si sa incercam mai apoi sa tragem din ele niste concluzii fundamentale. Primul este asadar graficul dobanzilor grecesti de un an, care au parcat in momentul de fata si dupa cum se vede la un nivel maiestuos de 163%.

In luna septembrie vezi pe acelasi grafic o cadere a dobanzilor spre spre 110%, o cadere pe care o vei intalni si in graficul care reprezinta dobanzile bondurilor italiene, dar cu maturitate mai lunga , de 10 ani. De unde crezi tu oare ca au rasarit aceaste caderi similare ale dobanzilor cu maturitate diferita? In doua tari total diferite.

Din pixul trisorului de la BCE, desigur. De unde rezulta atunci urcarile imediate care urmeaza? Din pixul pietei, tot desigur, o piata care a aratat ca nu da doi bani pe trisor. Din grafic se vede clar ca atunci cand Trichet nu mai cumpara bonduri, dobanzile lor urca din nou spre vechile nivele, depasindu-le chiar.

De ce? Pentru ca Trichet a fost singurul cumparator de murdarii la dobanzi mai mici de 150%, in cazul bondurilor grecesti.

Graficele de care vorbeam ne arata asadar starea in care se afla economiile ambelor tari amintite Grecia si Italia, din punct de vedere fundamental, in momentul de fata. Economia Greciei arata catastrofal si este la un pas de faliment, in timp ce economia Italiei mai pare sa respire. Sanatatea ei se deterioreaza insa vizibil. Interesant este totusi sa vezi si perceptia pe care o are piata despre valuta tarilor implicate, mult hulita valuta comunitara euro.

Daca te uiti pe grafice sau chiar in tabele vei constata ca piata a vandut euro in prostie acum cca. 7 zile tocmai datorita realitatilor prezentate in randurile de mai sus, impingand in acelasi timp sentimentul negativ fata de valuta comunitara al investitorilor de toate culorile spre cifre echivalente cu 94%.

Acum vor urma doua intrebari cheie! 1) A disparut cumva euro de pe suprafata pamantului din cauza acestor vanzari masive si a sentimentului negativ dus la maximum? Sigur ca nu! El mai este inca si azi o valuta folosita in tranzactiile comerciale. 2) Cand toti cei 94% suparati pe valuta comunitara au vandut-o fara sa respire, cine dracu a mai ramas atunci la tejgeaua de vanzare?

Iata cum prin intermediul psihologie umane, o balanta care a fost inclinata exagerat spre oferta si-a schimbat deodata si brusc ca intotdeauna inclinarea spre cerere, respectand intocmai legile unei pieti bazate pe parametrii amintiti. Si nu intamplator in momentul in care reprezentantii unei grupari de indivizi, in acest caz vanzatorii, au inceput sa se termine.

Cand? Exact in cele mai precare conditii fundamenatle care nu ar trebui sa faca altceva decat sa impinga euro spre grade si mai sudice. Si totusi piata si cei ce au inteles-o au vazut altceva, cu totul altceva decat fundamentale. Au dibuit momentul in care vanzatorii euro s-au cam terminat. Trimitand astfel valuta comunitara spre nivele pe care nimeni nu le visa acum o saptama.

Nimeni in afara de cei care au inteles piata. La fel s-a intamplat si cu bursa! As vrea sa dedic asadar acest articol voua romanilor vajnici care ar trebui sa fie convinsi la aceasta ora despre faptul ca o gaina nu grohaie. Nici macar aici in Valahia unde body garzii pun diagnostice oamenilor ucisi de interlopi.

Diagnostice pe care mai apoi medicii profesionisti pentru care tarile europei occidentale se bat cu barda sa-i duca la ei, le trec in jurnale fara nici o jena. Pentru ca au fost atat de idioti incat credeau ca un cetatean american putea fi tratat la fel ca un roman, fara nici o repercursiune. In cazul in care am reusit sa mai conving pe cineva prin intermediul acestui articol despre faptul ca porcul nu este o pasare cu atat mai bine.

De la idioti hai sa trecem si sa incheiem povestea cu un grafic al bondurilor frantuzesti. Ele par sa iaba un mesaj destul de clar pentru gemeni; zburdati dragii unchului zburdati! Pana mai puteti.

Apropo legat tot de psihologie! V-ati gandit vreodata la o varianta in care Bernanke ar putea primi un sut in cur, asta dupa ce a fost numit omul anului 2009, o intamplare pe care eu am numit-o inceputul sfarsitului. Dar pe Bernanke in haine vargate ti-l poti oare inchipui? Pentru subminarea econmiei SUA.

Pus la racoare chiar de politiceieni care vor fi in stare sa faca orice pentru voturi. Ti-ai inchipuit acum doi ani cand vorbeam pe acest blog de miscari de strada ca se vor naste curente pentru asediul Wall Street si mai nou pentru asediul fiecarei capitale, inclusiv Bucurestiul? Faptul ca ultimul curent va muri inainte de-a se naste este un lucru normal in Romania, dar sa nu uitam ca planeta nu este populata doar de acest popor care il astepta in fiecare zi pe Cristos

vineri, 14 octombrie 2011

Astepta-te la un raliu infernal foarte probabil in valul care vine

Pana la valul "devastator" se pare ca perioada de caldura va fi intensa de tot asa cum am anticipat-o. Cu gemenii Sarcozy sub dus toata ziua. Daca analiza mea este corecta Sp 500 ar putea sa ajunga pana la nivele cuprinse intre 1360-1365. Aici psihologia isi va spune ca intotdeauna cuvantul.

De la aceste nivele 90% dintre oameni vor trebui sa fie optimisti ca mihai. Tocmai de aceea valul ucigator ar putea sa inceapa exact de acolo. Pe parcurs daca nu voi obosi voi reveni ca de obicei cu detalii su cu ajustari de prognoze.

De unde aceste concluzii? Tot din psihologie! Pentru ca altceva nu putea duce bursa in cer asa de repede. Ii anunt pe fundamentalisti ca nimic nu s-a schimbat in 6 zile in ceea ce priveste valoarea companiilor din SUA inregistrate la bursa! Ea a urcat insa cu toate acestea cca. 10% in 7 zile. Am date care arata ca in cazul euro 94% din investitori au afisat o psihologie negativa fata de valuta comunitara. Ca intotdeauna exact in momentul in care euro a dat de suportul vital de 1,3280. Un suport de care ii vorbeam lui Cristi ca raspuns la intrebarea pe care mi-a pus-o. 

Acest suport a fost perforat pentru moment pentru ca nestiutorii sa piarda si mai multi bani. El a fost recastigat insa apropape imediat cu o miscare care a prevestit si raliul actual al valutei comunitare. Perceptia psihologica fata de bursa s-a invartit si ea in jurul acelorasi nivele, manifestand un negativism inpanat la maxim. Tocmai de aceea si precum spuneam, la nivele de cerere bine definite, cei ce intelg piata au decis sa-si inchida pozitiile scurte. 

Dupa aceasta corectie la care asistam acum si care ar putea dura pana in intervalul de timp cuprins intre 27-29 octombrie valul de caldura de care am povestit ar trebui sa loveasca bursele. Va dura asadar pana cand cei care mai sunt si azi intr-o stare psihologica negativa, o majoritate dintre investitori, consumatori, isi vor tranforma aceasta stare intr-una deosebit de pozitiva. 

Cu mihai in frunte care ne va vorbi atunci de renasterea lumii. Aceiasi limba vor vorbi si stirarii. In momentele actuale desi bursa a urcat cu vijelie psihologia negativa in perspectiva medie a majoritatii investitorilor persista, ca si sentimentul negativ al consumatorului, vezi graficul expus. Investitorii par a fi la fel de pesimisti ca inaintea raliului. Singurul om vesnic pozitiv ca intotdeauna pare a fi asadar mihai, de data asta in ton cu cei care trebuie, se pare.

Tocmai de aceea bursa va trebui sa nasca o groaza de oameni la fel de pozitivi ca prietenul nostru inainte de a incepe sa cada din nou. O sa ne putem bucura oare si pentru gogu? Eu cred ca da si nu! Da, pentru ca acest val ar putea duce aurul spre culmile finale asteptate de mine si argintul spre 47 de dolari. Nu, pentru ca gogu a cumparat argint si la nivelele amintite nerealizand astfel nici un profit. Am totusi o problema enorma! Indicele dolarului. Semnalele lui sunt foarte ambigue in aceste momente.

Sunt in continuare convins ca va ajunge acolo unde spuneam, dar asta nu inaintea unui plonjon probabil facut o data cu aprecierea bursiera. La acest indice va trebui sa revin. Odata ce semnalele pe care le va da vor deveni mai clare.  Observa! Conform fundamentalistilor o valuta este dependenta de economia tarii pe care o reprezinta.

In Japonia yenul s-a apreciat cel mai mult in conditii economice precare, dolarul putand astfel sa faca la fel si sa se deprecieze intr-un mediu bursier pozitiv.  Vad astfel indicele dolarului cazand din nou spre 74,50-74,75.  De unde ciclurile lui s-ar putea sincroniza ce cele ale bursei, in cazul in care cea din urma nu ajuns inca la maxima scontata. Orice semnal care ar putea contrazice scenariul expus, pentru ca reaminteste-ti vorbim de probabilitati, va fi prezentat ca de obicei la nevoie. Pana atunci baie placuta cu trei luni de soare dogoritor. Ne vom intalni la patinaj prin januarie.

Ps. Ca sa sincronizez cele spuse acum cu stirile care vor veni, ne-am putea trezi cu niste bani noi aruncati de Obama pe ceva debil, asta ca sa aiba o sansa sa gastige alegerile. Oricum valul devastator va lovi in oricare presedinte care va avea nenorocul sa stea la Casa Alba. Despre prestatiile europene sa nici nu mai vorbim. Se vor da bani in prostie si vom auzi ca tot ce misca a fost salvat. La nevoie masurile nu vor mai fi supuse votului ca sa nu pice, vezi cazul Slovaciei.

Politicienii de acolo au votat impotriva planului de extindere a fondului de "ajutorare" ca sa-si servesaca proriile interese privind niste alegri probabile anticipate. Cei ce au votat impotriva, au votat mai apoi pentru la un al doilea vot, pentru ca mai nou votul se face pana cand iese asa cum vor bancherii. Nici finlandezii nu cred ca vor mai cere colaterale Greciei, asta pentru ca bugetarii producatori de nimic de acolo precum si pensionarii morti sa mai poata arde niste bani de la contribuabilul european, german mai ales.

Toate aceste masuri laudate vor sfarsi insa intr-o catastrofa, una de care am vorbit de ani de zile pe acest blog. In cazul in care scenariul pe termen mediu expus aici se va dovedi gresit, un lucru putin probabil dar posibil, vom asista dintr-o data la o prabusire burisiera. Cu un scenariu de durata lunga nealterat in aceste momente si valabil ca si pana acum pentru ambele ipoteze prezentate. Faptul ca inclin spre primul scenariu se datoreste si revistei capital. Ea anunta lucrurile invers ca de obicei. Vorbeste de catastrofa bancilor acum cand se vor arunca noi bani in recapitalizari, tocmai pentru ca lumea sa uite de belele si sa le admire revenirea pe burse. Asta pentru ca bancile vor fi acelea care se vor aprecia cel mai mult in valul urmator.

Iti amintesti probabil cum ne linistea aceeiasi revista asta vara, atunci cand afisa cu mandrie rezultatele asa numitor teste de stres ale acelorasi banci. La capital deviza este insa cea tipic romaneasca: "noi nu gandim noi muncim". Copiem orice anomalie care ni se serveste de orice idiot stiind foarte bine ca romanul moare dupa senzatii. In aceasta posibila revenire bursiera Bernanke o va lua si el in barba din nou. Dobanzile pe care vroia sa le scada cu ajutorul ”dansului sau twistos” ar putea sa creasca. Am prezis si acest lucru daca va mai amintiti?

joi, 13 octombrie 2011

Societate europeana in epoca pietrei

Din pacate nivelul social al romanului, cu exceptiile de rigoare, se afla inca intr-o faza atat de primitiva incat il afce pe omul nostru sa-si lege simpatiile sau antipatiile pe care le are fata de un individ sau altul de partidul politic in care activeaza eventual cel din urma. Nici macar istoria nu-l poate convinge pe valahul politizat pana in maduva oaselor despre faptul ca se afla cu gandirea in epoca de piatra.

Omul nostru dambovitean nu s-a gandit nici o clipa la faptul ca Gorbachev sau chiar Deng Xiaoping au facut parte din aceleasi partide comuniste din care a facut parte si Leonid Brejnev respectiv Mao Tse Tung. Este asadar de prisos sa-i explici omului primitiv ca oamenii fac politica unui partid si nu invers. De aici si dovezile istorice care ne arata ca tot oamenii si nu altcineva au putut schimba politica unui partid sau altul.

Exemple concrete fiind chiar cele enuntate din fosta Uniune Sovietica si China. Omul din paleoliticul romanesc nu crede insa nici ceea ce vede. El stie una si buna, tinand la ceea ce crede ca stie pana si in mormant. Iata cum se face ca in Romania un baschebolist american ucis a murit in coma de alcool. De vina este desigur Basescu si PDL pentru ca au inchis spitalele. Fara aparatura, pentru ca este nevoie de avioane ca sa observi ca omului i s-a dat in cap, nu poti pune un diagnostic corect. Mai ales atunci cand esti premiat cu niste "pietre" in cazul in care habar nu ai de ceea ce faci.

Ba mai mult! Pentru ca destesti un partid trebuie sa-i detesti si pe toti cei care activeaza in el. Panandu-le astfel in carca fara descriminare orice esec al societatii. Cei ce mi-au citit articolele au inteles cu siguranta ca nu sunt Pdl-ist si de fapt nici un fel de ist.  Sunt insa un om care-mi iubesc tara dorindu-i astfel din suflet sa poata iesi din paleolitic.  Tocmai din aceasta cauza eu nu confund niciodata tara cu oamenii. Dandu-mi sema ca: Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei.

Am inteles asadar de mult ca din bolovani nu poti construi zgarie nori. Un lucru care ma obliga sa notez nuante, de tipul Monica Macovei, Anca Boagiu si Sever Voinescu, chiar in cazul in care activeaza intr-un partid corupt pana in maduva oaselor. Asta pentru ca o eventuala schimbare in acest partid nu o pot vedea venind de la Berceni si de la Videni. M-as fi uitat din suflet si pe alte coordonate, unele mai aproapiate de sufletul meu politic, dar as face acest lucru in momentul de fata in zadar.

Pe acele meleaguri paste inca in opinia mea un intuneric bezna fara cea mai marunta licarire de lumina. Unul care ii face pe oameni sa cada in nas dupa ce s-au impiedecat in pietre. Ca o consecinta! Se vor putea inregistra cate partide noi vei dori atata timp cat nu vor aparea oameni care sa vrea sa asfalteze mintea pietroasa si nisipoasa a celora care le populeaza si le voteaza.

"Potrivit Bancii Mondiale, in tara noastra este mai greu sa faci afaceri decat in Botswana, Azerbaijan sau Tunisia. Suntem in aceasi liga cu Rwanda, Kazakstanul sau Insulele Vanuatu. "

Pentru ca in epoca pietrei pana si cel ce-l controleaza pe spagar ia spaga.

"De altfel, si seful Fiscului a recunoscut public ca oamenii lui cer spaga.
In timpul programului, inspectorii Antifrauda la Fisc isi vaneaza colegii care pretind mita. In timpul liber, se recomanda de la Garda Financiara si cer chiar ei spaga de la proprietarii de magazine din Bucuresti."

Sa vezi insa cum va sari omul primitiv ca ars atunci cand va fi anuntat ca pestera in care traieste a dat faliment.

O reteta buna pentru rezolvarea acestor probleme fatale pentru societatea in care traieste o are tot romanul. Se numeste; statul cu manile in san al omului cu gura mare.

marți, 11 octombrie 2011

Data de 12 octombrie

Am anuntat-o ca fiind o data de reactie. Nu stiu ce ne va aduce ea din partea stirarilor, poate revelatia ca Merkel a nascut doi gemeni a lui Nicolas.

Pentru burse datele de reactie au insa o cu totul alta semnificatie! Semnalizand de obicei un sfarsit de trend, cel putin pentru o durata scurta de timp. Ca o consecinta, in timp ce faimoasa pereche europeana isi va boteza gemenii bursa ar putea naste si ea ceva.

De ce nu un fratior intors pe dos, adica cu capul in jos, pentru urcarea pe care am avut-o. Nasterea ar putea fi rapida si intensiva, putand sa-i sperie chiar pe gemenii Sarkozy. Ea ar trebui sa inceapa de la un interval situat intre 1202-1210, maine.

Apele ar trebui mai apoi sa se linisteasca din nou, in timp ce meteorologii vor anunta numai soare si bine. Valul de caldura care ar trebui sa urmeze ar trebui sa fie si mai intensiv decat primul pe care l-am vazut obligandu-i pe gemeni sa  stea in pielea goala si sub dus toata ziua.

Inghetul ar trebui sa vina insa subit, exact in momentul in care toata familia prezidentiala a sarit in apa sa se racoreasca. Si in momentul in care mihai ne va anunta ca Obama a inceput sa taie dolari cu securea ca sa le injumatateasca valoarea.  Uite ca incerc si eu din rasputeri sa devin profet pentru ca este la moda. Indrug verzi si uscate ca sa-mi ating acest tel suprem pe o pagina gratuita. 

luni, 10 octombrie 2011

Qe a inecat dolarul!

Asta daca dai crezare fundamentalistilor. De ce urca atunci in vijelie lira sterlina, asta dupa ce a cazut ca o piatra la venirea stirii lansate de Banca Centrala  din Anglia?



a) Pentru ca Bernanke le-a turnat oamenilor din piata ceara in urechi ca sa nu auda stirea.
b) Pentru ca statul belgian a preluat Dexia? Prima banca europeana salvata conform revistei capital.
c) Pentru ca Sarkozy a lasat-o gravida pe Merkel?
d) Pentru ca toate bancile falimentare au fost salvate azi noapte?
e) Pentru ca Qe in Anglia se face cu aur?
f) Pentru ca bursa, lira, euro, au ajuns la nivele bune de cerere, de unde o revenire devenea foarte probabila? Un lucru pe care il discutam acum cca. 4 saptamani. 

Oricum miscarile de azi par sa fi alterat scenariul de durata foarte scurta pe care l-am expus in filmul de ieri. Ma asteptam daca iti mai amintesti la o cadere bursiera de doua zile si mai apoi la o miscare pozitiva de genul celeia pe care o vedem azi. Miscare pozitiva am avut asadar conform predictiilor din film dar ea a aparut sub o alta forma.

Tocmai din aceasta cauza doleantele pitetei vor trebui sa fie analizate din nou. Voi reveni cu detalii atunci cand voi ajunge in faza in care ii voi intelege mai bine graiul.  Scenariul cu valul devastator ramane insa la fel de valabil ca si inainte. Asta chiar in cazul in care stirarii vor anunta ca Sarkozy a luat-o de nevasta pe Merkel.








duminică, 9 octombrie 2011

In asteptarea valului devastator



Am primit prin mail linkul urmator. Domnul Vasilescu ne da pe mana Domnului. De ce este oare nevoie de atata religie atunci cand bancile romanesti nu au nici o problema fiind solide ca zidul chinezesc? Poate doar din cauza faptului ca domnul "vice" cunoaste afinitatea romanului in ceea ce priveste pupatul de moaste. 

Mai mult decat atat! Suntem informati ca si BNR sta cu craca in mana. Oare de ce? Probabil pentru a-i ventila pe directorii bancilor solide. Am avut temperaturi ridicate ce-i drept. O alta teorie ar putea fi cea a unei craci magice. Poate la fiecare adiere de ramura Mugurel va reinvia cate un pensionar mort din Gercia. 

Pe cei care au incasat si in mormant bani de la stat. Am vazut ca era cazul unuia din zece conform Dagens Industri. Este adevarat ca guvernatorul va avea putin de lucru dar fi sigur ca nu-si va pierde timpul in zadar. O adeiere sanatoasa de craca ar putea sa-i ajute si pe bugetari. Pe cei de la noi dar si pe cei din Grecia. Pe cei care au primit salarii stand degeaba, si inca nici nu orice salarii. Ceea ce va scapa eventual printre crengi va ajunge direct in bratele Domnului. Eu unul il vad insa pe Tatal nostru suparat. Riscul este ca va da de pamant cu tot ce-i cade in mana.

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Averea lui Steve Jobs

Ingeniositatea, modestia, genialiatea si pofta sa de iesire din rutina au fost inmormantate odata cu el.

Dupa el au ramas insa 7 miliarde de dolari. Ceva pentru care cei ce scufunda lumea azi ar fi in stare sa-si scoata ochii. Presa autohtona a confundat din nou, ca de fapt intotdeauna, definitiile.

vineri, 7 octombrie 2011

Inca un un butoi de tuica pentru alcoolistii Anglia si Europa

Este asadar ordinatia medicilor de tip Isarescu, a unora care au ce au cu ficatul bolnavului. Exista doar o problema! Tuica nu trateaza ficatul, ca mai apoi bolnavul sa moara de inima, asa cum ne explica domnul guvernator, ci merge direct la organ exterminandu-l. Ca sa fie siguri de victorie, se va da o lupta dupa cate se pare, mai marii europeni au imprumutat pusca din pantalonii lui Mugur.

Vor lupta cu ea in mana o lupta greco-italiana-portughezo-spanilola impotriva bolii pe care au implatat-o chiar ei in ficatul pe care vor sa-l salveze. Atunci cand il convingeau la un pahar de vorbe pe omul sanatos din taverna greceasca ca cei ce vorbesc de necesitatea consumului a de 3 litri de apa pe zi, vroiau sa spuna de fapt alcool destilat, 100% daca este posibil, infestat neaparat cu hepatita C.

Omul zurliu si el i-a ascultat cu sufletul la gura lungindu-si urechile ca magarul ca sa nu scape nimic din sfaturile unor specialisti atat de elevati. In hotie. Dar iata-l acum ca are ficatul facut praf si pulbere. Boala pe care au infestat-o ”salvatorii” pare sa nu mai vrea sa plece de la sine. De aici si strigatul ” la arme tovarsi” un strigat de lupta care umple acum ca un tunet amenintator vazduhurile Europene.

Toti luptatorii au primit ordin sa-si scoata tunurile imprumutate din Romania la bataie. Pe campul de lupta si-au dat insa seama ca Mugurel nu le-a putut trimite altceva decat niste crengi uscate, puse cu grija si cu multa maiestrie intr-un butoi de tuica. La nevoie omul ia insa in mane ce are. Si ca o consecinta ; Banca centrala din Anglia va incepe un nou QE. In acelasi timp Trichet$Comp vor mai cumpara si ei niste bonduri cu valoare de rahat. Asta ca sa aiba cu ce impodobi de craciun crengile primite de la Isarescu.

Eu va doresc la toti sarbatori fericite deja de pe acum. Cu ingerasi de tip Trichet, Bernanke si suita vom avea cu totii un craciun ca in povesti. Despre daruri ne va canta trupa Boboc si economistii, cu alesul Domnului, Moise, la percutii si valute. Pontanescu la bas si Felix ca agent de securiatate, asta ca nu cumva sa sara vreun admirator la gatul formatiei.

joi, 6 octombrie 2011

Un Boc spaniol



Domnul Joachin Almunia minteste de ingheata apele. Din cufarul de minciuni pe care domnia sa l-a carat la conferinta de presa eu am scos doar una care mi se pare strigatoare la cer;

”The Commission's work has reduced the amount of taxpayers’ money that has gone to financial institutions and has addressed the moral-hazard issue.”

Restul miciunilor le gasesti aici in cazul in care te intereseaza.

Citind afirmatiile gretoase ale oficialului spaniol mi-am adus aminte de o dezbatere care a avut loc la o televiziune din Marea Britanie. Tara in care politetea este un lucru de la sine inteles si pe care cetatenii britanici pun foarte mult accent.

Cu toate acestea Peter Oborne l-a numit idiot de mai multe ori pe invitatul care reprezenta UE, tot un spaniol. A repetat acest cuvant de atatea ori pana cand UE-istul s-a ridicat si a parasit studioul. Dojenit de moderator jurnalistul a raspuns; Un om care ne insulta crezandu-ne pe toti idioti nu poate fi altceva decat un idiot.( Pentru cei care eventual nu inteleg conversatia)

Subscriu intocmai si eu la afirmatia pe care a facut-o Peter, trebuind ca o consecinta sa-l fac fara a ezita o clipa idiot nesimtit si pe domnul Almunia . La fel de nesimtit ca romanii gen Boc, Isarescu, Popa&Comp;

 "Avem un sistem bancar solid, ai cărui indicatori de capitalizare se situau la 14,2% la jumătatea acestui an în termeni RAS, cu un indicator de adecvare a fondurilor proprii de 13,6%", a spus Popa.

Minciunile nerusinate ale acestor oameni ar trebui sa provoace greata pana si unuia care suge linistit un mentosan . Cu toate acestea multi romani ii mai asculta cu urechile ciulite.