Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 31 martie 2011

Ce mai face yenul japonez?

In 18 martie scriam:
Ii spuneam lui Razvan intr-un raspuns la un comentariu facut de el, ca ma astept la o noua depreciere a dolarului, pe care o vezi marcata pe graficul de 4 ore expus in aceasta postare si, mai apoi, la continuarea aprecierii.
Aceste lucruri s-au adevrit desi eu nu stiam in acel moment de interventia G7. Probabil ea nici nu a existat tinand cont de volatilitate. Oricum, volatilitatea a crescut marcant peste noapte impingand dolarul in sus. Intrebarea care se pune in aceste imprejurari este urmatoarea: Ce a realizat G7 cu aceasta interventie? Greu de spus la aceasta ora dar, eu cred ca, a fost o interventie facuta la nivele cheie. Ce inseamna acest lucru? Insemneaza ca, foarte probabil, dolarul si-ar fi revenit oricum de la nivelele de care vorbim. Daca aceasta prezumtie este corecta dolarul isi va continua aprecierea de la nivelele actuale catre 83. Articolul il gasesti aici.

Dolarul a ajuns acum exact acolo unde ma asteptam sa ajunga. De aici unde? Dupa o corectie nu prea daunatoare, spre 86 in opinia mea. Ati auzit ca Elvetia vrea sa adopte moneda euro? Nu e o gluma ci o bataie de cap pe care o are tara amintita din cauza aprecierii francului. Asta cu toate interventiile fara rost facute de banca lor centrala. Eu unul l-as angaja pe Isarescu guvernator in Elvetia, singurul om care stie si reuseste sa manipuleze valutele asa cum vrea si asa cum crede. Aplaudat de "popolatia" de pe Dambovita si hulit de analistii asa numitei opozitii.

marți, 29 martie 2011

Extrapolari liniare

Daca Romania a avut o crestere economica, doar in cifre desigur, de apropape 8% in 2007, rezultata din spalarea banilor mafiei din lumea mare in imobiliarele romanesti, 2008 trebuia sa devina un an si mai bun. Conform previziunilor pe care le faceau specialistii superscoliti pe atunci. Previziunile erau bazate pe vesnicele extrapolari liniare folosite intotdeauna de catre asa numitii experti. Aceste previziuni l-au determinat probabil si pe domnul Tariceanu, premierul de atunci al unei tari scaldate in prosperitate vesnica, in opinia domniei sale, sa-i trimita pe romani la cumparat de case in SUA.

Domnul Tariceanu a disparut. Il mai aud totusi laundandu-si fara rusine " perioada de glorie", de fiecare data cand mai apare in postura de invitat la o televiziune "libera" sau alta. Domnul Tariceanu este insa mic copil comparat cu Nastase cel cinstit, serios si nepripit. Pe ultimul, care se lauda necontenit, il mai lauda si domnul Ponta, declarandu-l de cate ori poate cel mai bun premier pe care  l-a avut Romania vreo-data. Domnul Ponta uita insa sa precizeze: bun la ce? Daca se refera la furt, nesimtire si aroganta, aceeiasi atunci ca si azi, are perfecta dreptate.

Timpul a trecut totusi pentru ca asa obisnuieste el sa faca, lasand locul celor amintiti altor premieri. Mai proaspeti, mai din popor, de tipul celuia pe care il avem si azi de exemplu, Traian Franks. Traian Franks s-a nascut intre doua rauri: Dambovita si Potomac. Are asadar putin din cultura americana dar mult mai mult din cultura tunsului de oi. Oaia se tunde de obicei si dupa cate stim pornind de la legile extrapolarii liniare. Tunzi o oaie urmeaza mai apoi toata turma. In virtutea acestor cunostinte a aparut probabil si noua teorie, veche, o teorie prin care Romania ieise din criza cam din momentul din care a intrat. Logica este desigur una de beton, una elementara. O tara pe care nici o criza nu o poate lovi poate primi o palma dar niciodata una care sa se simta. Este ca si cum ai plesni un elefant cu un fir de iarba. Lovitura si intentia exista doar ca ele nu pot lasa nici o urma pe un urias.

Domnul Traian Franks a grait asadar din nou. Parca era o copie stricata a domnului Isarescu sau, poate ecuatia este chiar inversa dar am inteles-o eu gresit. Oricum, Romania a luat-o spre culmi din nou. In opinia domnului Franks poporul este totusi inca anesteziat si va ramane asa o perioada, neputand astfel sa simta adierea gingasa si excitanta a cifrelor. Dar, sa nu uitam! In Romania mai locuiesc si cei cu cetatenia severina. La acesti oameni anestezia nu prinde, nu intra pur si simplu prin talpa de cizma pe care o au pe obraz. Intelegeti acum de ce don Emil si dona Elena sunt din ce in ce mai excitati pe zi ce trece. Mai lipseste doar ca don Cocos sa se scoale in fiecare dimineata si sa cante de pe un turn din Bucuresti imnul revenirii economice. Asta pentru ca cei anesteziati, poporul, sa auda macar daca nu mai sunt in stare sa simta.

Adevarul este ca dupa atatea ghiciri eronate facute in decursul anilor de criza, domnul Traian Franks ar putea avea dreptate de data asta. Programul casele, rablele, precum si austeritatea aplicata de guvern, ar trebui sa se vada undeva dupa atata timp. Daca nu altundeva macar in cifrele din care este alcatuit textul imnului revenirii. Cel pe care il va canta don Cocos in fiecare dimineata. Daca domnul Traian Franks ar fi vazut venirea crizei ar fi insemnat ca nu extrapoleaza liniar. Daca nu extrapola liniar atunci nu ar face-o desigur nici acum putand astefel sa devina credibil. Pentru mine insa domnul T.F ramane deocamdata un frizer de oi, posesor si al unei diplome de medic anestezist cumparata foarte probabil la un iarmaroc de pe malul Dambovitei.

Ps. Am citit articolul la care faci referire Flavian. Un exemplu tipic de extrapolare liniara cu argumente tot tipice aparute la extreme de pret. Cum iti explici tinand cont de argumentele autorului caderea argintului de la cca 23 la 8? (vezi graficul alaturat, perspectiva trimestriala). Sau, poate vrei sa spui ca incepator fiind nu am inteles ca ele sunt valabile doar acum si nu atunci, ca si in cazul petrolului. In opinia mea argintul se apropie de o maxima semnificativa de unde caderea va fi cu atat mai intensa cu cat aceasta maxima va fi mai extinsa. Isteria umana am descris-o in filmul cu bulele.

Tocmai aceasta isterie poate impinge uneori preturi la nivele ridicole. In opinia autorului la care faci referire vom ajunge in curand la preturi unde un kg de argint va putea cumpara tot pamantul, numai ca, pana atunci, cei constienti isi vor indrepta ochii catre alte lucruri. Lucruri mult mai ieftine, lucruri ale caror valoare raportata la risc va fi mult mai mare decat valoarea actuala a argintului, raportata la acelasi risc. O apreciere cu inca 5 dolari a argintului este absolut posibila si reprezinta mai mult decat 10% in plus fata de valoarea actuala, mult mai putin in cazul in care ultimul val de apreciere va porni de mai jos. Asta nu va face insa altceva decat sa mareasca potentialul caderii.

luni, 28 martie 2011

Argintul

Dupa o noua maxima de la nivelul de 38 de dolari argintul este acum in drum spre 35,20-34,80. Fosta rezistenta a metalului devine astfel un suport demn de urmarit. In opinia mea el va tine piept unei prime incercari de-a fi strapuns, argintul trebuind sa revina macar temporar de la nivelul amintit.

Pentru cei care cred ca metalele si comoditatile s-au apreciat pornind de la fundamentale recomand citirea acestui articol. Nu va afundati in teoriile conspirationiste expuse, pentru ca netul permite astazi nenumarate povesti haiducesti.

Ceea ce este important in opinia mea este sa poti vedea padurea de copaci si sa te axezi pe fapte. Faptele sunt penale exista dosare in acest sens incercand sa demonstreze ca piata a fost manipulata pentru castiguri de moment. Consecintele fiind desigur cele pe care le vedem.

Povestea ca si FED ar fi implicata in cele descrise urmarind astfel aprecierea dolarului este dupa parerea mea doar o alta poveste haiduceasca. Fed a facut tot ce a putut ca sa distruga dolarul si nu invers. Faptul ca FED este o institutie implicata in afaceri ilicite este insa unul indiscutabil, dar, nu in felul in care unii, cei care nu inteleg mecanismul pietelor, incearca sa prezinte lucrurile. Din pacate insa netul este plin astazi de pareri.

Ca si in cazul hiperinflatiei care nu mai vine, oameni care nu au reusit sa intelega nici pana azi niste definitii elementare continua sa explice. Acestia din urma nu si-au pus nici macar o intrebare elementara: cata inflatie trebuia sa rezulte dintr-o monetizare de 3 trilioane in decurs de mai putin de doi ani? Asta daca creditele noi ar fi avut velocitate pe care FED a sperat ca le vor avea. Unde s-a dus atunci inflatia care trebuia sa apara in SUA si Europa cu ocazia acestor monetizari? S-a dus acolo unde mai exista velocitate monetara pentru credite si acolo unde se mai pot construi orase pustii, in China de exemplu. Vezi linkul din postarea precedenta!

Dupa cate observi stiri conspirationiste gasesti pretutindeni. Romania a ajuns actualmente in faza de Wikileaks prostitutional. Apar stiri urat mirositoare dar fara nici o importanta de fapt. Asta probabil pentru ca stirea cu dl. Severin sa mai poata iesi din cadru. Din cadrul televiziunilor desigur pentru ca acolo se perinda invitatii traseisti care pana si atunci cand este vorba de un furt filmat devin diplomati. Cum sa nu spuna dl. securist Melescanu ca e treaba PSD-ului problema cu Severin din moment ce domania sa e plin de Severini si in asa numitul PNL. Faptul ca acest partid a mai facut si coalitie cu partidul domnului parlamentar european este si mai putin important pentru fostul ceausist.

Domnul Melescanu ca si ceilalti domni care au devastat tara nu mai sunt de mult romani. De ce sa li se mai faca rusine atunci cand Romania este tarata in mocirla prin fata parlamenmtului european din cauza unui hot corupt? Domniile lor si-au dobandit prin nastere alte cetatenii decat cea romana, cetatenii severine de onoare. Exista de fapt doar o singura conditie pe care trebuie sa o indeplinesti in acest scop: Sa ai talpa de cizma pe obraz.

PS. Pentru eventualii nevorbitori de engleza recomand o versiune mai scurta al aceluiasi articol aparuta pe Renne, in limba romana desigur.

joi, 24 martie 2011

Duduituri care nu se prea aud

L-am vazut ieri pe presedintele Traian Basescu intr-un interviu televizat. Sa fiu sincer m-am crucit. Este pentru prima data cand a parut cu picioarel pe pamant recunoscand deschis si fara echivoc ca a gresit cand s-a luat dupa prognozele asa numitilor experti economici. Domnul presedinte a refuzat de aceea sa mai dea pronosticuri. 

Mai mult decat atat! A aratat clar ca de data asta ca este mai informat, invocand in acelasi interviu si problemele europene din asa numite tari PIIGS. Se pare ca presedintele a inceput sa inteleaga ca gluma e groasa si ca Romania nu este o enclava independenta de ceea ce se intampla in jur.

Interviul a mai continut si niste "daca" despre salarii si pensii, fara de care un politician se pare ca nu poate exista. "Daca" este insa un cuvant foarte aproape de inima romanului si presedinte-premier fiind nu poti sa-ti alungi chiar toti alegatorii. Din pacate insa eu am impresia ca dl. Basescu va trebui sa-si muste limba odata cu cuvantul daca. Luciditatea si adevarul despre economie sunt acum lucruri mult mai importante. Si, in conditiile in care ne aflam, mai bine o surpriza placuta decat una neplacuta. 
Tot in opinia mea este mai bine sa ne asteptam la nimic si sa primim ceva decat invers. Oricum, situatia economica din lume nu este roza. Uita-te la graficul afisat reprezentand vanzarile de case. Observa rolul prevestitor de recesiuni pe care le au aceste grafice (patrate albastre in trecut, sageti albastre actual)! 

Observa recesiunile consecutive din 80 si 82 ( sageata verde respectiv rosie) prevestite cu multa exactitate de maximele atinse de vanzarile imobiliare. Scaderea actuala a vanzarilor, ultimele doua sageti albastre, dupa macelul inceput in 2006, nu da a bine. Urmeaza asadar ultima faza a depresiunii in care ne aflam, cea mai tragica dupa parerea mea. In aceasta faza fenomenul de miraj va dispare si va fi inlocuit cu panica. Ca sa intelegi si mai bine ce se intampla examineaza graficul consumului de petrol incepand cu anii 90 si pana azi. Observa un consum constat ciclic pana in 2007, an in care balonul se sparge si consumul plonjeaza.

Observa ca si in cazul imobiliarelor. Consumul total de petrol a avut o revenire infima in asa numita perioada de revenire economica, demonstrand inca o data in opinia mea caracterul fumigen al acesteia. Pretul petrolului a urcat asadar datorita speculatiilor si nicidecum datorita consumului in crestere. Observa cum, cei care vorbesc de fundamentale o iau inca o data peste deget. Pretul si nimic altceva este factorul care influenteaza cererea si oferta. Oameni care nu au nimic de-a face cu titeiul pot sa-l cumpere sau sa-l vanda pe bursa prin tranzactionare de derivate, ca atare, doar din motive speculative. Acest lucru a fost explicat aici.

In cazul in care mai ai energie uita-te si la graficul creditelor. Este in opinia mea un grafic foarte interesant. El arunca lumina solara asupra comportamentului uman precum si asupra politicilor economice duse de cei mari incepand cu anii 40. Marcat cu verde poti vedea o perioada de cca. 30 de ani in care creditele erau inexistente. Putinele  credite acordate in perioada amintita oscileaza dupa cum se vede ciclic in jurul valorii de zero. Ele au plecat foarte probabil doar spre intreprinderile producatoare de plusvaloare, catre cele care au avut toate sansele sa le si poata rambursa. Ce concluzie poti trage din aceasta constatare? 

Boomurile economice care au urmat dupa cel de- al doilea razboi mondial au fost sanatoase si bazate pe productie si nu pe credite in primii 30 de ani. Casaca ochii si vezi ce se intampla din anii 70 pana in zilele noastre! O explozie a creditelor urmata de spargerea balonului si plonjonul din ultimii ani. In ultimul timp, observa ultima parte a graficului sageata albastra, avem o revenire a creditelor care se afla totusi si in momentul de fata la minus 40 de miliarde de dolari. Ma intreb! Cat reprezinta suma amintita din deleveraging-ul necesar de trilioane? O fractiune! Pana cand creditele nu vor fi platite integral prin intermediul banilor tangibili sau prin faliment, si, nu prin alte credite, noroiul e al nostru.

Uita-te in cele din urma la filmul din linkul urmator. Este o scurta istorie actuala a unei tari care vrea sa-si transforme valuta in una de rezerva, China. Filmul pe care il vei vedea nu mai trebui comentat. Din pacate linkul are probleme din cand in cand, incearca cu rabdare. In acest moment nu porneste filmul.

Pe Renne am pus un articol care duce la inca unul. Actorul principal Adrian Severin&Comp, reprezentanti ai unei mentalitati unice in Europa, cea romanesca. Citind si comentariile facute de oameni pe blogul lui Nastase poti intelege usor de ce Romania, mai bine si mai corect spus populatia acestei tari, a fost si va ramane un unicat. 

miercuri, 23 martie 2011

Euro Ron

In postarea facuta duminica 20 martie numita "nivele cheie" spuneam:

"Nivelul fata de dolar pare in momentul de fata si in opinia mea mai vajnic. Il voi clasifica ca atare pana in momentul in care piata ma va contrazice. Astepta-te asadar la o depreciere a leului fata de valutele amintite incepand cu saptamana viitoare".

In cazul euro, leul a trecut ca prin branza nivelul expus de mine, in timp ce dolarul se mai zbate asa cum ma asteptam in perimetrul suportului expus  Urmatorul nivel euro, de data asta la fel de important ca cel al dolarului, este 4,10, latura inferioara a patratului mai mare si albastru. Dupa ce acest nivel va fi atins ma astept la o miscare euro leu in perimetrul aceluiasi patrat, cu maxime care vor putea atinge latura superioara al acestuia. In cazul in care si suportul de la 4,10 va fi perforat, un lucru nu imposibil pornind de la aspectul graficului, euro va ajunge foarte probabil chiar sub nivelul de 4 lei. Si nicidecum la 7 asa cum spuneau expertii acum un an.

Acest lucru nu va demonstra altceva decat ceea ce am spus de atatea ori pe aceasta pagina. Miscarle valutare se fac in functie de cerere si oferta neavand nimic de-a face cu situatia economica a tarii pe care o reprezinta. Nivelele amintite sunt in exclusivitate influentate de pret. Chiar cu dobanzi de 7% leul va ajunge la un moment dat la un pret anume unde nu va mai putea fi la fel de interesant de cumparat ca la preturile de la care si-a pornit aprecierea. Pentru cei care ii inteleg valoarea reala, fata de altceva, desigur.  La aceste nivele de pret el va fi vandut, punct.

Euro dolar a fost respins din aceleasi motive la exact 1,4250. In momentul de fata valuta comunitara incearca o noua revenire. Aceasta o va duce foarte probabil pana la 1,4280-1,43. De la acest nivel ma astept la o miscare laterala cu tendinte de cadreri spre minima formata azi, al carei caracter va determina felul in care vom putea interpreta maxima de care vorbesc. Acest top va putea asadar fi unul final dar si unul provizoriu. In momentul de fata, din pacate pentru unii, din fericire pentru altii, in ochii mei, un top provizoriu pare mai plauzibil. Asta desi nivelul de  interval 1,4250-1,43 este unul crucial.

luni, 21 martie 2011

Fabrica de joburi

Domn Bernanke a reusit! Daca te uiti la ultimele cifre galup ele sunt "promitatoare". 10,2% someri curati 19,9% daca ii bagi in calcul si pe cei care lucreaza temporar si ar dori sa aiba un loc de munca stabil. 

Dupa ce ai digerat aceste cifre uita-te la felul in care s-a impartit crearea locurilor de munca chiar si in SUA din 2001 incoace. As crapa de curiozitate sa vad un grafic asemanator din Romania. Plec de la premiza ca daca cea mai mare economie a lumii a reusit sa-si creasca masele de bugetari precum se vede pe grafic, Romania trebuie sa stea mult mai bine. 

Stai si te mai mira atunci de rezultate. Numarul celor care produc au scazut dupa cate poti vedea drastic. Si mai drastic a crescut in schimb numarul angajatilor care consuma si nu fac productie.  Pai daca nu produci de unde sa ai bani? Pai de la banci! Intelegi acum de ce a fost si sunt in continuare importante bancile? Ca sa-i imprumute pe cei ce nu produc nimic prin credite. Pana cand? Pana vor plesni cu totii afundati in datorii. Is this a healthy economy or not? In Romania lucrurile se misca mai greu decat altundeva chiar si in sectorul bugetar, in ministere mai ales.

Ca sa nu adoarma de tot, omul ministerial trebuie stimulat. Cu ce dracu sa-l stimulezi daca nu cu bani imprumutati, doar de aia exista FMI. Stimulul terbuie sa fie pe masura, pentru ca daca nu-i, omul nostru refuza categoric sa mai stea degeaba. 110 milioane de euro pentru 2010 a fost ca atare o suma suficienta. Stimulentul de somn a fost uitat din pacate din ecuatie dar el a fost compesat de altele mult mai importante: stimulente pentru "condiţii vătămătoare" de muncă, pentru "activitate de noapte" sau pentru "expunere" la câmpuri electromagnetice de înaltă frecvenţă.

Deci fratele meu! Sa nu te apropi cumva de ministere daca mai vrei sa ramai in viata. Lasa-i pe ei sa se sacrifice si sa-si pericliteze viata pentru suma aia derizorie. Doar n-ai vrea cumva sa dormi si tu intr-un minister sau altul, pentru un stimulent de rahat, ce sa mai vorbim de restul pericoleleor care te-ar paste.

Acum ai inteles desigur si cauza pentru care farmaciile au comandat deja tone de iod. Ministeroshima!

Atentie! Nu te apropia nici de salile de judecata pentru ca mediul e "toxic". Intr-adevar as spune tinand cont de numarul de hoti numiti parlamentari, oameni de afceri, politicieni in general, care se plimba nestingheriti.

Hai sa mai traim o leaca ca in Udristeni si sa-i uram sanatate si furturi cat mai multe, pardon, vroiam sa spun ore de consultanta cat mai multe, domnului Adrian Severin. Daca ar fi existat rusine in Romania domnul in cauza si-ar fi tinut macar gura. Daca nu era ignorant, pentru ca refuz sa-i spun prost, s-ar fi ascuns sub pres si ar fi asteptat de acolo verdictul. Pentru ca, in Romania ar mai fi putut deveni chiar presedinte. 

Nici poveste. In stil tipic dambovitean domnul Severin a dat din gura, uitand pentru moement ca are de-a face cu parlamentul european, de unde ceilalti doi "meditatori" si-au dat deja demisia. Primul a fost desigur austriacul. Intr-o asemenea situatie ce sa mai faca PSD-eul. Putea sa mearga sa protesteze la Bruxelles dar s-ar fi dus probabil degeaba. Ciolanul din Romania are insa cu mult mai multa valoare pentru haita amintita decat 7 bucati de domni Severin. Asta nu inseamna insa ca ultimul nu ar mai putea reveni pe post de ministru sau, de ce nu, chiar pe post de presedinte.

duminică, 20 martie 2011

Zone cheie ale leului


O majoritate a romanilor, marii experti inclusi, cred, cei din urma au si explicat ca: Isarescu jongleaza cu leul.

De ce ar fi vrut guvernatorul un leu tare atunci cand toti se bat sa-si devalorizeze valutele inteleg doar cei care il vad magician. Daca e sa plecam de la opinia multimii Isarescu a cumparat lei in prostie, vanzand euro, dolari, dar si alte valute cu lighianul. In caz ca ne uitam pe grafice ele ne arata ca guvernatorul ar trebui in curand, chiar incepand de saptamana viitoare, sa-si schimbe preferintele. Tot ele, graficele, ne avertizeaza chiar despre posibile vanzari, de lei de aceasta data. De ce? Pentru ca leul s-a lovit de un nivel cheiei de oferta, in cazul euro si, este doar la milimetru de-a se lovi de un nivel la fel de important, tot de oferta, si fata de dolar. 

Nivelul fata de dolar pare in momentul de fata si in opinia mea mai vajnic. Il voi clasifica ca atare pana in momentul in care piata ma va contrazice. Astepta-te asadar la o depreciere a leului fata de valutele amintite incepand cu saptamana viitoare. Daca ma intrebi pe mine Mugur nu va influenta evolutia  leului cu nimic, exact asa cum nu a influentat-o nici pana acum, in perioada in care "fiara" s-a apreciat fata de tot ce misca. Voi reveni cu actualizari atunci cand va fi cazul. 

Deocamdata ajunge sa fii cu ochii pe nivelele expuse. Observa de asemenea! In ultima perioada miscarile dolar euro sunt recuplate asa cum m-am asteptat.

sâmbătă, 19 martie 2011

Cutremurul de 9 grade si kg-mul de zahar

"m-am enervat cand m-am uitat la televiziunile din ţară: Japonia iad nuclear
1. universitatea m-a intrebat ce fac, ambasada nu
2. japonezii m-au intrebat ce fac, ambasada nu
3. Administratorul blocului a venit imdeiat dupa cutremur sa vada ce face blocul, nu casa lui. Nu m-a lasat in strada si mi-a dat un nou apartament in aceeasi zi
4. Ai nostri se bat pe zahar fara cutremur. aici dupa cutremur, tsunami si centrala nucleara avariata nu se bate nimeni pe nimic
5. Romanii cauta iod sa se vindece de presupuse radiatii, japonezii se duc la munca
Miercuri scolile erau deschise
Romanii dezbat daca luna o sa ne cada în cap , japonezii caută supravietuitori de 7 zile in continuu si la adaposturile pentru refugiatii din zonele afectate au anuntat ca au mai multi voluntari decat e nevoie
Ce iad in Japonia asta"Cecilia Ioana Manoliu, doctorand în Ştiinţe Politice la Universitatea din Tsukuba

Nu pot sa nu expun aceasta scrisoare a unui doctorand roman, ai citit bine, romanca de-a noastra. Mai exista unii si in tara asta care isi dau doctoratul si nu il cumpara la piata de zarzavat. Comentarii nu mai vreau sa fac dar as adauga totusi ceva pentru cei care vor spune ca sarcia este cauza bataliei pentru zahar. Dar cauza saraciei care este? Ca sa gasesti raspunsul la aceasta intrebare mai du-te sa vezi odata plansele pe care le-am expus in postarea precedenta! Mentalitatea naste bunastarea. Ca sa te orientez mai bine pe mica poza uita-te si giceste in care parte ar putea fi romanii si in care japonezii. Daca nu-ti vine nici o idee mai vezi odata plansele chinezului.

Ca o paranteza: Libia va fi probabil atacata azi de asa numitii aliati, asta ca sa-i apere pe civili, desigur.  In Rwanda au murit cca. 2 milioane de oameni in masacru numai ca acolo nu este un strop de petrol. Iata ca civilii care au petrol sunt mai civili decat altii care n-au. Atacul va incepe exact in 19, azi, ziua care trebuia sa de-a o caderea bursiera. Daca esti mai curios din fire uita-te si vezi de cand vorbesc eu de aceasta data fara a sti o iota despre planul aliatilor. 

Pai ce are razboiul cu bursa? Nimic altceva decat o psihologie comuna. Azi, daca era deschisa, bursa trebuia sa cada oricum reflectand doar psihologia de care vorbesc. Market Watch va veni desigur si ca de obicei cu explicatia razboiului. Daca esti un om curios din fire te vei uita imediat si la data la care bursele au dat de-o maxima. A fost intre 18-19 februarie. Unde erau cutremurul din Japonia si razboiul din Libia atunci? 

Suna prea simplu treaba asta cu cererea si oferta si cu psihologia umana nu-i asa? Tot mai bine e sa-l asculti pe Isarescu sau pe Boc si sa te iei dupa explicatiile lor stiintifice inbibate in cifre scoase din rect. De Antonescu Ponta si Felix nici nu mai vorbesc. Astia daca vin la putere vor opri si rotatia pamantului.

Salutari din Udristeni

Horea 

Cum se poate scufunda un popor atat de adanc?

"Economia romaneasca este stabila si sanatoasa si este pregatita pentru investitii profitabile solide, pe termen lung", a declarat, miercuri, in cea de-a doua zi a Forumului Economic CCG-Romania-Bucuresti, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Urale si aplauze. se scandeaza Isarescu BNR.  Un "puetrnic"protest facut de 50 000 pana la 8000 de indivizi se desfasoara totusi pe strazile capitalei, dar nu in fata BNR ci in fata guvernului. Este indreptat impotriva codului sclavgist al muncii pe care nici un protestatar nu l-a citit. Acest lucru a reiesit clar din interviurile facute.

A nu stii ce faci este regula de baza a romanului ( cu exceptiile de rigoare) dar asta nu-l scuteste desigur pe omul dambovitean de pareri. In cazul in care tu ai citit ceva si el nu, si, pus de Satana ai incerca sa porti cu el un dialog despre subiectul in cauza, reusesti imediat sa-l scoti din sarite. Daca n-o lasi moarta este in stare sa iti dea si in cap. 

De ce sa mai citesti ceva cand doctoratele se vand printre zarzavaturi? Hartia conteaza si omul cu hartie din Romania poate deveni chiar periculos atunci cand ajunge in functie, taie si spanzura fara mila.

Asta desigur doar in cazul in care il contrazici. In cazul in care esti dispus sa te faci hartie igienica si il lingi in dos, lucrurile se schimba. Detinatorul diplomelor de zarzavat te impinge inainte si pana la urma poti ajunge si tu chiar secretar de stat. Tot sub tutela lui, desigur, pentru ca limita este totusi limita.

Ca sa avansezi pana la acest rang nu ti se cere altceva decat o limba moale ca si fila pe care o folosesti la buda din palatul construit din afaceri. Afaceri care se nu mesc probabil furt in limba japoneza. 
Mai prost, asa cum se spune pe la noi, decat cel care te impinge inainte, trebuie sa fi neaparat. Si, mai trebuie sa fi posesorul unor hartii de aceeasi provenienta si calitate ca cele ale protectorului. Doctorate multe, profesuri si alte chestii, in cat mai multe domenii posibile, domenii despre care ti se cere sa ai exact atata habar cat au avut si protestatarii despre codul muncii. Daca ai indeplinit aceste conditii esti de indata in scaun ca si domnul Adrian Radulescu. De acolo poti sa incepi sa ai si pareri, de genul:

"Domnii de la Nomura sa se uite in propria ograda. Ar fi trebuit sa treaca pe primul loc Japonia!", tara in care un tronson de autostrada macelarit de cutremur a fost refacut in 4 zile (nota subsemnatului.)

Cum au si indraznit cei de la Nomura sa ajunga prin intermediul unei analize economice, pe care domnul Radulscu cu siguranta nici nu a citit-o, la concluzia care urmeaza?

 "România va rămâne cel mai sărac stat din Uniunea Europeană în următorii 15 ani, reiese din prognozele analiştilor de la Nomura. Cehia, Slovacia şi Polonia sunt primele ţări est-europene care vor atinge nivelul mediu de trai din Uniunea Europeană până în 2025. "

Cum si-au permis magarii aia fara doctorate romanesti sa atace realizarile dambovitene? N-au vazut cum se amesteca domnul Ponta si domnul Antonescu cu multimea protestatara? Si, cum multimea a explodata in ropote de aplauze la aparitia lor. De parca PSD si PNL nu ar fi condus tara niciodata. Pe vremea acestora economia duduia insa! Pe cine sa mai interezeze acum provenienta acelor duduituri: banii spalti de mafiile lumii si aruncati in imobiliarele romanesti? Din grupul parlamentar solidar cu protestatarii lipsea doar Felix, delapidatorul campion al securitatii, poate plecat pe teren atunci cu probleme de partid si de stat.

Cum ar fi fost oare daca domnul Radulescu se sinchisea macar sa citeasca raportul facut de Nomura. Ala intocmit prost de tot de catre niste japonezi tampiti si dusi cu pluta. Dupa ce l-a citit putea eventual sa constate, daca ar fi fost cazul, ca raportul e numai bun de aruncat in latrina, pentru ca, domnia sa, ar fi avut argumente economice solide impotriva lui, si nu doar o fraza scoasa din rect. Daca acest lucru s-ar fi intamplat noi nu mai eram in Romania, o tara in care un pacient diagnosticat cu hiperventilatie, umbla pe la aia cu diplome de zarzavat pana i se pune diagnosticul epilepsie. Pe la aia care ne parasesc in fiecare zi vanati de starinii platitori de milioane. Nu inteleg cum mama dracului de nu se mai termina odata si cum de ii gasesti tot acolo unde au fost? Poate doar pe o pozitie si mai inalta in ierarhia demorocratiei spitalicesti?

Cum a putut un magar ca mine sa ofere suflatul in punga drept tratatment? O boala trebuie luata in serios si tratata cu cel putin o galeata de medicamente. Faptul ca ele nu au avut si nu au nici un efect, in timp ce punga are, este o bagatela care poate fi  trecuta cu vederea, din moment ce diagnosticul epilepsie suna mult mai complicat si mai serios un urechile damboviteanului. Ca atare si diagnosticul pus de Nomura este unul de porc, raportat la diagnsticul pus de un cavaler in vesnica lupta cu piata. Romania este pe calea de a renaste, punct. Daca vine cineva cu argumente si studii incercand sa-ti atraga atentia ca ar putea fi si altfel da-i tata cu lopta in cap.

Asta ca sa poti trai si pe mai departe ca in Udristeni.

Tinand cont de cele spuse as avea doua intrebari: 1- Mai avem mult pana vom da de fund?
a) nu dar da
b) da dar da
c) fundu-i departe

2-S-ar intoarce Confucius in mormant daca s-ar uita la romani? Stiti ala numit tatal teoriei limitelor.

a) s-ar intoarce spre stanga
b) s-ar intoarce spre dreapta
c) s-ar invarti ca o elice 

Am expus pe pagina niste schite facute de un chinez pe care le apreciez in mod deosebit. Asta pentru ca ele arata prin intermediul graficii diferenta dintre mentalitatea unui individ din apus si al unuia din est, de exemplu: Japonia si Romania. Schita reprezinta asadar mentalitatea. Rezultatul mentalitatii nu mai trebuie schitat, il ai langa tine in fiecare zi.

Fratilor! Pana cand mentalitatea romanului nu se va apropia macar de cea ilustrata de chinez in partea stanga a planselor expuse nu va faceti nici o iluzie. The only way is down! Nu codul muncii, cu lacunele lui cu tot, care ar putea fi corectate desigur, este problema principala a romanului ci, mai degraba, codul mental al cetateanului.


vineri, 18 martie 2011

Laureatul premuilui Nobel pentru pace incepe razboiul!

Al treilea mondial? Foarte probabil! Sper sa gresesc! Iti mai duci aminte de articolul pe care l-am scris in 2010? Daca nu reciteste-l!  Am studiat grafice cu varste de sute de ani, dar n-am vazut niciodata un razboi pornit intr-o era de revenire economica. Pornirea razboaielor rezulta exclusiv din sentimentele negative pe care le au oamenii, chiar si cei din pozitii de conducere. Pentru ca tot oameni sunt si ei. Au aceeiasi ciclicitate psihologica ca orisicare om. Revenirea economica trambitata de domnul Bernanke n-a fost altceva decat o revenire temporara a burselor provocata de tiparirea a noi credite. 

Acest fel de revenire nu a fost produs de un sentiment pozitiv ci de unul indus cu forta. Iata acum si  rezultatele. Nu asa cum am crezut eu, varianta cu Iranul, ci una noua, cea cu Libia, care, pana la urma, ar putea implica si tara fostului SAH. Sursa o am din Dagens Nyheter asta pentru ca nu mai cred in ceea ce citesc in ziarele romanesti. De data asta insa informatiile romanesti au fost corecte si ele. Franta a anuntat startul atacului in cateva ore. Vezi ce inseamna extrapolarea liniara facuta de imbecili atunci cand este vorba de economie. Iata cum psihologia umana va invinge intotdeauna cifrele unor clovni.

Obs! La bursa totul cum am preconizat. Pofta de risc s-a reintors. Revenirile cu variatiile de care vorbeam sunt in toi. Pana cand? Pana cel tarziu luni, din moment ce data de 19 expusa de mine cade pe sambata, gasind astfel bursele inchise. Din nou! Parerea este strict personala.

Dolar-Yen

Am expus ieri un grafic saptamanal al perechii amintite in care dolarul se afla 78,752 fata de yenul japonez. Acest nivel se afla dupa cum poti vedea pe graficul, tot de ieri, exact sub nivelul de cerere expus de mine pe acelasi grafic. Acest nivel a fost perforat dur dolarul facandu-se praf printr-o depreciere pana la cca. 76.300. De acolo a inceput o revenire care a ajuns la nivelul enuntat mai sus, in momentul in care eu publicam graficul.

Ii spuneam lui Razvan intr-un raspuns la un comentariu facut de el, ca ma astept la o noua depreciere a dolarului, pe care o vezi marcata pe graficul de 4 ore expus in aceasta postare si, mai apoi, la continuarea aprecierii. 

Aceste lucruri s-au adeverit desi eu nu stiam in acel moment de interventia G7. Probabil ea nici nu a existat tinand cont de volatilitate. Oricum, volatilitatea a crescut marcant peste noapte impingand dolarul in sus. Intrebarea care se pune in aceste imprejurari este urmatoarea: Ce a realizat G7 cu aceasta interventie? Greu de spus la aceasta ora dar, eu cred ca, a fost o interventie facuta la nivele cheie. Ce inseamna acest lucru? Insemneaza ca, foarte probabil, dolarul si-ar fi revenit oricum de la nivelele de care vorbim. Daca aceasta prezumtie este corecta dolarul isi va continua aprecierea de la nivelele actuale catre 83.

De aici va urma o noua cadere urmata in curand de o noua revenire. Atentie la volatilitatea excesiva care nu apare de la inceput, dar, apare dupa cum se vede dupa interventia G7, (parerea mea). Ca o consecinta graficul dezvaluie clar ceva iesit din comun. De la 76,300 si pana la 83 in nici 48 de ore este o pretsatie. 

Te intreb: unde ai vazut tu asemenea miscari ale leului in ultimul timp? Aprecierea acestuia s-a facut treptat, ordonat, cu raspunsuri prompte si asteptate ale pietei la nivelele de cerere expuse. In legatura cu dolarul fata de yen imi mentin totusi parerea pe care am avut-o intotdeauna. In cazul in care piata s-a decis ca yenul s-a scumpit destul fata de dolar, revenirea dolarului va continua si in perspectiva medie de timp. Expertii vor pune desigur aceasta prestatie in poalele bancilor. 

Daca piata nu va fi de acord  cu aceasta revenire a dolarului, valuta americana va fi masacrata din nou,  exact asa cum s-a intamplat dupa interventia precedenta a BCJ. Acest lucru se va intampla chiar in cazul in care G 200 ar decide sa intervina din nou, sau sa stea chiar in cap. In faza in care ne aflam eu nu pot da din pacate un raspuns mai corect legat de ceea ce urmeaza, exceptand cele prezentate. Cand semnalele se vor cristaliza voi reveni la graficul dolar yen. In opinia mea, Japonia va fi obligata sa tiparesca bani tangibili la un moment dat, acest lucru trebuind sa insemneze inflatie reala. Alternativa este falimentul un lucru pe care eu il vad foarte putin probabil. Tinand cont de aceste premize eu cred ca revenirea dolarului va fi de durata.

Pana vom ajunge sa ne convingem de valabilitatea acestui pronostic hai sa mai traim ca in Udristeni.

joi, 17 martie 2011

Yenul si-a iesit din matca

Uitat-te la graficele expuse reprezentand yenul fata de mai multe valute: lira sterlina, euro, franc elvetian si dolar. Plonjoane in forma de explozie ale valutelor amintite fata de valuta japoneza. Toate arata la fel pana si francul elvetian! Intreaba-te de ce? Du-te in cele din urma si studiaza ultimul grafic cel al aurului si al argintului fata de yen. Acelasi plonjon in ultimele 5 zile, il poti vedea reprezentat si grafic. Compara maximele cu minimele marcate cu sageti si observa diferentele din tabel!

Consistente in opinia mea in decurs de doar 5 zile. De ce s-au intamplat aceste schimbari bruste in evaluarea valutei japoneze in ultimul timp? Neintelese de foarte multi necunoscatori ai modului de functionare ale pietelor de capital, in acelasi timp in care banca centrala a mai si aruncat miliarde in aceiasi piata? Raspunsul este acelasi pe care i l-am dat lui Mike: cererea. De ce nu cerere de metale in timpul unei catatsrofe? Nu mai este aurul metal pretios? Nici argintul? 

Ba sigur ca sunt numai ca piata are nevoie acum de hartie igeinica, pentru ca, ea, este deocamdata singura modalitatede plata acceptata a tot ceea ce se misca. Dupa cutremur cary-tradul a fost repatriat, aurul si argintul au fost vandute pentru banii lichizi atat de necesari in momentul de fata pentru efectuarea unor plati de asigurari, cumparare de bunuri, sanatate etc.

Cat de benefica este aprecierea yenului pentru o tara bagata deja in rahat din cauza unui cutremur devastator al caror efecte reale nu le cunoaste in momentul de fata nimeni? Pentru o tara care mai are si cele mai mari datorii din lumea cea buna? Aprecierea valutei unei tari in situatia Japoniei este catastrofala pentru ca pune barne in roatele exporturile tavalite deja oricum in noroi de catre imprejurari. De ce nu a intervenit banca centrala pentru a stavili aceasta apreciere a valutei japoneze? Multi dintre expertii si politicienii celorlalte tari au inceput sa urle deja exact despre acest lucru.

Eu cred ca stiu raspunsul. In banca centrala a Japoniei nu lucreaza nici un roaman! Banca a incercat sa intervina in piata in randuri repetate reusind sa piarda intotdeauna batalia cu brio, ca de fapt toate bancile care au incercat aventuri asemanatoare.

Adevarul este totusi ca nici guvernatorul japonez nu este cotat ca fiind  un Isarescu de catre populatie.  Banca pare sa fi inteles ca e mai bine sa lasi piata sa-si puna preturile asa cum vrea ea, fara sa mai trebuiasca astfel sa arunci tone de bani pentru o cauza pierduta din pornire.

Eu cred in continuare ceea ce am crezut. Yenul se va stabiliza in curand dupa ce lucrurile se mai clarifica putin in jurul celor intamplate. In caderea sa valuta japoneza a reusit sa perforeze nivelul meu de suport ( vezi graficul afisat). Miscarea mai demonstreaza ca eu am evaluat gresit minima, dar, au fost altii mai dibaci decat mine care au prezis aceasta noua caderea cu ajutorul aceleiasi analize tehnice. Acum cand ma uit la grficul saptamanal vad si eu foarte clar ce spunea si teoria celor trei valuri despre aceasta cadere, dar, dupa razboi nu mai avem nevoie de viteji. Om sunt si eu ca si toti ceilalti numai cateodata mai magar.

Ia, ia, ia

Voi sa traiti ca-n Udristeni eu in schimb ca magarii. Daca exista vreun colectivist care sa-mi poata trimite niste fan sau chiar iarba proaspata ii multumesc anticipat.

PS. In cazul unui tsunami al hartiilor numite optiuni impreuna cu unul al actiunilor de pe bursa, unde leverage-ul pentru cumparari de nimic pe bani facuti din aer (credite) se apropie de Marte. De ce vor avea oamenii nevoie imediata?

miercuri, 16 martie 2011

DJI

Dupa cate ai putut constata indicele Dow a plonjat. Toti indicii au plonjat pentru ca asa e cu globalizarea. Plonjonul Dow vine totusi de la un nivel inferior celui expus de mine, vezi elipsa de pe grafic. Nivelul este totusi foarte aproape de maxima actuala si ar putea ramane neatins, marginea inferioara a elipsei a fost atinsa dupa cate vezi.

Oricum, pana la proba contrarie eu mai cred intr-un val de apreciere la tot ceea ce implica risc, unul care va fi diferit pentru fiecare instrument implicat: valute, metale, comoditati burse etc.. Asta inseamna ca unele maxime vor putea fi depasite, in timp ce altele vor rezista. Aprecierile vor trebui sa inceapa chiar azi si am putea asista la o piata cam denivelata, cu miscari bruste in ambele directii, pana in data de 19. La aceasta data un nou val de depreciere va trebui sa inceapa. Voi reveni cu detalii la momentul potrivit.

marți, 15 martie 2011

Limit down

Stirile ne spun in aceeiasi zi: Japonia distruge, in primul paragraf, FED repara in al doilea. Ce are FED de-a face cu dezastrul din Japonia stiu numai jurnalistii de la Marcket Whtch.
In realitate nu stiu nici ei dar de scris trebuie sa scrie ceva. Concluzia este totusi ca FED a invins cutremurul nu de tot dar pe jumatate, o victorie echivalenta cam cu revenirea bursiera care a ajuns acum tot cam pana la jumatate. 

Yenul a slabit azi dimineata din cauza cutremurului acum s-a intarit, probabil, tot din cauza aceluiasi cutremur sau poate chiar din cauza FED. Lasand astfel de stiri la o parte, daca te gandesti putin, yenul s-a apreciat din cauza lipsei de bani tangibili necesari imediat cu ocazia unei asemenea catastrofe. Din cauza cererii. Goana dupa ei n-a mai tinut cont nici macar de miliardele aruncate in piata de catre banca centrala a Japoniei. Yenul se va calma dupa parerea mea destul de curand.

U.S. and European stocks suffered heavy losses following a 10.6% slide in Japan’s Nikkei 225 /quotes/comstock/64e!i:ni225 (JP:NI225 8,605, -1,015.34, -10.55%)  , its worst decline since 2008. The market on Tuesday reacted to reports of a third explosion at Fukushima Daiichi nuclear plant where workers had already been trying to avert a meltdowns in three reactors. New explosion at Japanese reactor raises fears of nuclear-exposure risks.
The Nikkei 225 in the previous session lost 6.2%. 

NEW YORK (MarketWatch) — U.S. stocks trimmed earlier losses as the Fed offered upbeat comments on the U.S. economy, but indexes remained in the red as Japan continued to struggle with nuclear and natural disasters. 

Oricum, aprecierea de care vorbeam in postarea precedenta a tinut o zi, eu spuneam o zi doua. Comoditatile alimentare au fost masacrate vezi tabelul alaturat. Cateva din ele (sageata verde) au ajuns la "limit down" ceea ce inseamna o depreciere maxima permisa intr-o zi. A schimbat cumva cutremurul din Japonia aceea nevoie mare de alimente si plenuriile rezultate din secete si alte explicatii intelectuale? Desigur ca nu! Ceea ce s-a schimbat subit este pofta de speculatie, adica, psihologia speculatorului. Cand se poate schimba pofta de speculatie asa de subit? Intr-o bula si la grafice care au o forma de parabola. 

Te-ai gandit vreodata ca schimbul uni singur contract te poate face sarac? Caderea graului cu 54 de dolari, dintr-un sut, poate rezulta foarte bine din vanzarea unui singur contract. Doi oameni s-au inteles ca pretul precedent era prea piperat si unul vinde celuilalt un contract cu 54 de dolari mai ieftin. Toti posesorii de contracte de grau pentru luna martie au saracit deodata cu 54 de dolari, per contract, si, atentie! Asta fara sa fi facut absolut nimic. Balonul se umfla greu se sparge dintr-o pocnitura. 

S-a spart oare balonul cel mare o data cu cutremurul? Se poate ca da se poate ca nu. Eu unul mai vad  o tendita de apreciere intr-un ultim val care ar trebui sa inceapa chiar maine. Acest val ar putea dura pana in data de 19 martie si ar putea rezulta in miscari destul de variate, ma refer la burse, valute, comoditati. Acelasi val ar putea duce aurul la tinta mea finala, un lucru care nu este totusi batut in cuie.
Voi reveni cu un grafic bursier maine.

Noi suntem romani!

























Ise e in toate in cele ce sunt
In cele ce maine vor rade la soare 
In valutele vecinilor in bobul carunt
In caposenia romanului care niciodata nu moare.

Iata cum a vandut Isarescu euro cumparand tot estul. De la unguri la polonezi, la cehi si la rusi etc. Graficul cu leu lipseste pentru ca l-ai vazut chiar ieri, nu am mai vrut sa umplu pagina degeaba. Conform maselor largi din Romania unde ii includ si pe cei cativa comentatori ai articolului meu de ieri, cavalerul a facut asta ca sa scada inflatia si pretul comoditatilor. Omul asta are euro nu gluma! De ce dracu sa mai intre el in uniunea monetara atunci cand in vita lui de vie cresc numai euroi? Eu va trebui sa las aceasta postare fara nici un alt comentariu. Nu din rautate doar din simplul fapt ca nu-i vad rostul. Ii raspund totusi lui gogu la o alta intrebare, una pe care mi-ai pus-o intr-un comentariu facut la aceeiasi postare. Eu unul nu m-as baga in argint la nivelele de care vorbesti.

Hai sa mai traim ca-n Udristeni pentru ca mentalitatea romanului ne cam departeaza de Dubai. Chiar si de unul minuscul asa cum ii place doamnei Udrea.

luni, 14 martie 2011

Grafice



Observa! I faza actuala este greu de determinat daca vechile topuri vor fi depasite sau nu ma refer la totul: aur, argint etc. In cazul in care acest lucru se va intampla depasirile vor fi minime. Voi reveni si aici cu nivele exacte atunci cand va fi cazul.

duminică, 13 martie 2011

Alerta de catastrofa!

Germany is calling for several measures: raising retirement ages to reduce the burden on pension funds, ending the linking of wages to increases in the cost of living, committing to debt reduction and submitting to a level of budget scrutiny that was until recently considered anathema — and is still viewed by many as a step too far.

For Mrs. Merkel, the answer is a permanent bailout fund for euro-zone governments in trouble now and in the future. The debts of the most indebted nations, like Greece and Ireland, will be covered, with room, if necessary, for Portugal and Spain. 

But in return for this “solidarity,” the Germans say they want “solidity” on limiting benefits and accepting monitoring. Among the measures it is pressing is an agreement to raise retirement ages closer to Germany’s, where access to government pensions begins at age 67, well above the European average. Germany would also like others to stop pegging wage increases automatically to inflation. That is a necessary step if wages are to shrink in absolute terms, which some economists argue is necessary if bitter medicine to inject some competitiveness into the economies of Europe’s southern tier. 

The Germans would also force private bondholders who bought the high-yielding debt of the most troubled euro-zone countries to bear part of the burden if countries defaulted or needed to restructure their debt — and not be protected by taxpayers.

During the crisis, the European Central Bank began buying up bonds from debt-ridden countries like Greece. Now the bank wants to transfer responsibility for those securities to the EU's euro rescue fund. Meanwhile, the parliamentary group of German Chancellor Angela Merkel's conservatives have issued a resolution opposing such bond purchases. 

At the peak of the debt crisis in Europe, the European Central Bank committed a break with tradition (break of the low nota subsemnatului) that many at the time considered to be a cardinal sin. The bank began buying up massive amounts of sovereign bonds from euro-zone countries that faced the risk of insolvency and which were having trouble selling their bonds on the public market. 

De data asta te las sa-ti faci lectura pe cont proriu. Iti scot totusi in evidenta paragrafele pe care eu le-am considerat importante  si ma intreb. Ce fel de masuri "sclavagiste de omucidere" par sa ceara acum toate tarile inecate in datorii? Pentru ca nu au incotro, din moment ce continua sa vrea sa salveze banci si, in halul in care ne aflam, calea ar fi aceeiasi si fara ele. Ce efecte vor avea aceste masuri chiar si asupra unor economii care au inceput sa miste? Dar mai ales asupra acelora care nici nu mai respira.

De ce a cumparat domnul Trichet excrementele porcilor PIIGS? De nimic! Ce a realizat domnia sa prin cumpararile facute? Un nimic si mai mare din moment ce vrea sa vanda acum rahatul cumparat fondului de "salvare european" De ce vrea don Trichet sa fac acest pas? Pentru a nu ajunge in situatia in care chiar BCE s-ar putea scufunda. Ce novie avem noi atunci de BCE si de don Trichet? Nici o nevoie, pentru ca fara banca ei centrala, Europa ar fi fost azi mult mai curata si mai aproape de renastere. 

Ce nevoie avem atunci de dl. Isarescu si de BNR? Nevoie mare! Pentru ca in afara prestatiilor de tinere al unui curs "stabil" al leului,  domnul Isarescu poate fi incoronat fara nici o ezitare si pus pe tronul unui nou Nostradamus al Romaniei. Numai ca invers, ca de obicei, un lucru foarte logic in aceasta tara. Eu, cand vad ca domnul guvernator tace ma simt linistit si fericit. Cand vad in schimb ca incepe sa-l manance limba ma trec fiorii. Pentru ca vad intotdeauna in fata ochilor alerta unei catastrofe.

"În prezent, economia românească este stabilizată şi este pregătită pentru un nou ciclu de creştere sustenabilă. O creştere pe care o dorim pe termen mai îndelungat bazat pe factori care să nu ducă la apariţia dezechilibrelor din trecut, ci la diminuarea lor', a subliniat Guvernatorul BNR."

Apropo de noua ordine economica care ne asteapta, daca o mai apucam, si, apropo de o discutia avuta cu un anonim despre munca as vrea sa spun urmatoarele: Munca nu se masaora in cantitate ci in eficienta, vezi cazul in care un om sapa un sant, in Romania desigur, unde altundeva, si, 6 oameni se uita la el facandu -i galerie de pe marginea santului. Nevestelor le vor spune si cei sase ca au fost la lucru. 

Asta, apropo de ceea ce spunea anonim: "muncim prea mult raportat la cat suntem platiti.

Articolul din New York Times pare sa ceara o parola fapt pentru am scos eu pasajele pe care le vedeam importante.

Sambata dimineata mai marii UE au ajuns la o intelegere, la cea la care ajung de obicei, adica la faptul ca nu se inteleg. Au promis totusi dobanzi mai scazute Greciei descriminand Irlanda. In stil radio Erevan, nu i-au promis nimic tarii amintite ci i-au cerut. Sa ridicice taxele. Un lucru "foarte benefic" desigur pentru economia irlandeza. Sa vedem ce spun oamenii din tara lui Kenny? Si, nu in ultimul rand si nemtii, popor pe care doamna Merkel incearca sa-l vanda pentru proriile interese politice.

Oricum, presa a iesit la rampa si va continua de acolo tamtamul marii reusite. Asteapta-te asadar la probabile aprecieri, de durata scurta, o zi, maximum doua in opinia mea:  pentru burse, euro, aur, argint, adica tot ceea ce obisnuieste sa urce atunci cand pofta de risc revine. Argintul a ajuns la tinta mea pe care a depasit-o cu putin, pretul fiind respins mai apoi de nivelul de oferta psihologic. Metalul si-a revenit totusi spre sfarsitul sedintei de vineri din nou, inchizand saptamana deasupra nivelului amintit. Aurul nu a ajuns inca la tinta. Voi reveni cu grafice maine.

Apropo Trichet: Intelegerea ii da voie acum sa cumpere excremente in piata primara, pana acum le-a cumparat din cea secundara, asta ca sa nu incalce vizibil tratatul de la Maastricht. Cand toate astea? Tocmai atunci cand don Trichet se pregatea sa-si vanda gunoiul achizitionat pana acum "fondului de salvare". Sa intelegem oare ca fondul le va cumpara punand gunoiul in spatele contribuabilului? In cazul in care Trichet va continua sa cumpere murdarii va descaraca oare noii saci tot in ograda cetateanului? Eu cred ca da!

Hai sa mai traim o tzara ca in Udristeni!

sâmbătă, 12 martie 2011

Prostie sau ignoranta (partea a patra)

Pana unde poate merge ignoranta umana? Pana aici! Pana la 5200 de guldeni pentru un bulb de lalea, pret platit in 1637. Pana la refuzul de a accepta 3000 guldeni pentru un bulb in 1624, suma echivalenta cu salariul anual al unui comerciant bogat.
Psihologia de hoarda a invins se pare orice ratiune. Rezultatul bulelor il cunoastem cu totii indiferent de obiectul care a produs isteria.  La un moment dat atunci cand toti au cumparat obiectul mult dorit in spatele acestuia raman din pacate doar vanzatorii. Pretul se face mai apoi praf si pulbere din cauza lipsei cumparatorilor.

 

 Bulb prices rose steadily throughout the 1630s, as ever more speculators wedged into the market. Weavers and farmers mortgaged whatever they could to raise cash to begin trading. In 1633, a farmhouse in Hoorn changed hands for three rare bulbs. By 1636 any tulip--even bulbs recently considered garbage--could be sold off, often for hundreds of guilders. A futures market for bulbs existed, and tulip traders could be found conducting their business in hundreds of Dutch taverns. Tulip mania reached its peak during the winter of 1636-37, when some bulbs were changing hands ten times in a day. The zenith came early that winter, at an auction to benefit seven orphans whose only asset was 70 fine tulips left by their father. One, a rare Violetten Admirael van Enkhuizen bulb that was about to split in two, sold for 5,200 guilders, the all-time record. All told, the flowers brought in nearly 53,000 guilders. Around 1624, the Amsterdam man who owned the only dozen specimens was offered 3,000 guilders for one bulb. While there's no accurate way to render that in today's greenbacks, the sum was roughly equal to the annual income of a wealthy merchant. (A few years later, Rembrandt received about half that amount for painting The Night Watch.) Yet the bulb's owner, whose name is now lost to history, nixed the offer.

 

Vezi graficul care reprezinta bula companiei South Sea! Sti cumva care om rational si-a pierdut averea in aceasta nebunie? "Prostul" de Isaac Newton care a mai si spus dupa aceea: 

 

"Pot calcula miscarea corpurilor ceresti dar nicidecum nebunia oamenilor"

 

Isaac Newton

Even Isaac Newton got caught up in the South Sea mania and invested a big chunk of his fortune. Interestingly, he pulled out early (after making a respectable 7000 pounds) then went back in after the bubble continued to inflate. The inevitable bust happened and he lost 20,000 pounds – a considerable sum at the time. As a result of this crisis, he stated:

 “I can calculate the motions of heavenly bodies, but not the madness of people”.

Veti spune: Da da, dar aurul nu este un bulb de lalea sau o companie nenorocita. Am mai auzit asta undeva? Portugalia nu-i Grecia.... Categoric ca aurul, argintul, petrolul nu sunt nici bulbi nici companii, dar, in faza actuala, pana cand metalele amintite nu vor fi declarate oficial altceva,  ele vor ramane impreuna cu petrolul si alte "comodities" marfuri.  Marfuri ale caror pret va fi definit exclusiv de cerere si oferta. 

Ca o consecinta a celor spuse: Daca beduinul calare pe camila iti cerea doua lingouri de aur pentru un litru de apa si o calatorie cu camila, pana oriunde, dar in fata unui izvor, cred ca ai fi murit de ras mult mai repede decat de deshidratare.  Pretul oricarui obiect este asadar empiric si stabilit exclusiv in functie de perceptia si nevoile indivizilor care ar dori sau nu sa-l cumpere. 

La un moment dat un pret anume aplicat oricarui obiect va avea drept rezultat  scaderea cumpararilor si a vanzarilor la zero (vezi graficul prezentat in ultimul video). Acest fenomen va fi urmat desigur si automat de doua variante inevitabile: 1) scaderea pretului, sau 2) falimentul vanzatorului. Iata un lucru foarte rar  care este valabil si in Romania! Pana si pentru lipitorile care sug sangele statului, acum tot mai putin pe zi ce trece.

 

vineri, 11 martie 2011

Prostie sau ignoranta ( partea a treia)



In video-ul urmator voi incerca sa schitez fenomenul de "fractional lending" si felul in care acesta a produs aproape in continuu inflatie. Oricum, toate au si un sfarsit si un punct de saturatie. Nu stiu, dar cred ca, hiperinflationistii vad un perpetum mobile, plecand de la experientele anterioare. In opinia mea aceste experiente nu mai sunt valabile din cauza psihologiei si a perceptiei umane schimbate.

joi, 10 martie 2011

Codul muncii

In timp ce in Romania sindicatele explica la televiziuni intrarea npastra in sclavagism prin noul cod al muncii, senatul din statul Wisconsin din SUA adopta legea prin care se abroga contractele colective de munca. Iata ca si in SUA se introduce "sclavgismul", nu fara proteste nici acolo, unul pe care eu personal il prefer totusi, fata de "democratia" care caracteriza angajarile colective de azi. Am vazut protestul din Tg-Mures impotriva acestui sclavagism. 

Problema era ca oamenii habar nu aveau de ce protesteaza, un lucru obisnuit in aceasta tara. Daca li se explica ca un contract colectiv este de fapt prima celula de cancer al unei societati poate se duceau acasa si se culcau. Daca li se explica ca angajrile in masa facute pe baza de nepotism cu retributii egale pentru muncitor si trantor sunt pe cale sa fie desfintate, poate ajungeau sa si sforaie. Dezinformarea din media este insa una zguduitoare si, din moment ce, guvernul Boc are la ora actuala o credibilitate de minus 10, tot ceea ce face poate fi facut iahnie de fasole de catre orisicine.  

Nimeni nu se gandeste ca intr-o zi Boc pleaca si legea ramane, ea putand fi mai apoi si modelata in cazul in care nu si-a atins toate scopurile. Romanul care face dezbateri este umplut de ura si de frustari, pornite acum direct de la stomac. Sta cu palosul in mana ca de obicei si nu vede de fapt nici un fel de lege. Nu se sinchiseste nici macar sa inteleaga despre ce este vorba. El il vede in fata lui pe Boc, pe omul care i-a luat painea. 

Ca o consecinta tot ce face Boc trebuie sa fie prin definitie o catastrofa. Asta explica de fapt si opozitia, ocrotita acum de o ghiara lunga a unui anumit domn motan, ajuns prin munca cinstita de delapidare mare proprietar de telviziuni si politician de vaza. Sloganul rasuna zilnic in vazduh: Pleaca Basescu renaste Romania. 

In opinia mea Basescu si Boc ar trebui sa plece de mana cu toata opzitia motanului devenit peste noapte dulau. Ar fi timpul ca dupa 20 de ani sa mai apara si niste oameni la care le pasa si de tara nu numai de interesele prorii pe care le au. A schimba o roata de masina gaurita, cu alta,  tot gaurita, nu prea te duce inainte. Chiar daca noua roata se numeste Pirelli, Michellin, Ponta, Antonescu sau Voiculescu.

De fapt pe Boc, nici capul dar nici curajul nu-l duceau pana la punctul in care sa se gandeasca sa faca o asemenea schimbare. Presiunile au venit din afara explicandui-se probabil ca situatia din Romania nu mai este sustenabila. Intr-o piata concurentiala este normal pe undeva sa angajezi oameni pe criterii de prestatie si sa le dai salarii tot ca atare. Ca de obicei insa, in Roamnia, pana si cei care inteleg ecuatia expusa de mine s-au rasculat. Pai tot nu se va face nimic ba! O sa fie ca inainte cu relatii si pile. Numai elefantii cu aripi vor putea zbura si de acum incolo, sti ca suntem in Romania etc. Da stiu foarte bine unde suntem, dar un proces trebuie sa inceapa undeva. Atunci cand exista o lege te poti folsi de ea daca ai spirit civic si esti informat. 

Mai bine de 90% din romanii ignoranti si-au platit taxa de prima inmatriculare, ilegala, o mica parte a dat insa statul in judecata si a castigat. Dureaza, este greu, orice inceput este greu, trebuie sa te lupti dar ai o sansa. Fara o lege n-ai nici una! Il vei privi ca atare pe Gigel primind acelasi salar ca si tine. In timp ce tu lucrezi si el sa scobeste in nas. Un ceas poate fi distrus de orisicine printr-o lovitura de ciocan si intr-o secunda. Construirea lui este insa mult mai migaloasa si mai complicata chiar si in zilele noastre, atunci cand este facut de roboti. Pasul facut de guvernul Boc nu va revolutiona Romania peste noapte, dar, devine in opinia mea, o urma lasata de un bocanc in zapada neprihanita. Personal as fi salutat o asemenea initiativa chiar si in cazul in care ar fi fost propusa de o oaie al lui Gigi Becali.

In opinia mea modificarea codului muncii este un lucru imperativ asta chiar in cazul in care doamna sefa de la ghiseu va crapa de ciuda si va trebui sa-si rezolve convorbirile telefonice particulare de acasa. Credeti cumva ca sunt atat de naiv sa cred ca acest lucru se va intampla maine? Desigur ca nu! Oricum existenta unei legi deschide deocamdata o portita, pe care romanul o va putea folosi atunci cand a ajuns la un nivel civic de unde ii va putea intelege modul de functionare.

Pana atunci hai sa mai traim ca in Udristeni!

miercuri, 9 martie 2011

Titeiul se apropie de tinta,

Obama se apropie de invazie, asa cum ma temeam ca va face. Nu fi nelinistit! SUA nu face nimic rau, se lupta doar pentru democratie si nici nu va invada pe nimeni. NATO, "aliatii" fac treaba pentru ca este in interesul "tutulor", mai ales al acelor "tutulor" cu interese petroliere. Da, tovarsi! Vom lupta pentru poporul din Libia, pentru drepturile lui suverane, de a da petrolul celora care au intr-adevar nevoie de el , adica SUA, pardon NATO. 

Vom lupta pentru instaurarea democratiei care interzice terorismul de tip WIKILEAKS, si pentru dreptul fiecarui trib din Libia ca sa poata forma un partid politic. Cu cat mai multe cu atat mai bine cum zicea si domnul Ion in vremurile sale de botezator glorios. Pentru ca, in timp ce ele, partidele, isi dau cu ciomegele in cap noi culegem roadele. Ale democratiei, desigur, tovarasi, democratia de azi, cea facuta perfect pentru banci, bancheri si politicieni, pentru bunastarea acestora din urma in toata lumea. Pentru bunastarea bine meritata a acelora care au avut bunavointa sa ne dea imprumuturi si sa ne transforme in sclavi indatorati, democrati si ei ca orice fiinta iubitoare de libertate pana in maduva oaselor. 

Vom lupta pentru inmugurirea Terei, care, din cand in cand,  mai are si ea nevoie de cate o floare in forma de bomba, asta ca sa nu-i lasam pe vanzatorii de arme, tot democrati pana in maduva oaselor, sa moara de foame. 

Numai gandul in sine incepe sa dea deja rezultate. Uitati-va la cazul Romaniei tovarasi! O tara moarta care a inceput sa reinvie. Si asta nu ajunge tovarasi! Ca reinvie este foarte putin spus. Reinvie nu oricum ci cu un spirit divin, pe cale de-a devini un mic DUBAI. Imobiliar sau nu? Nespecificat in articolul aparut in faimoasa revista CAPITAL. De ce numai un Dubai mic?(cugetarea subsemnatului)

PS. Uite ca am gasit eu singur raspunsul la intrebarea "de ce numai un mic Dubai". Am inteles  acum ca proiectul este legat de ministerul dezvoltarii si al turismului. Concluzia trebuie sa fie ca doamnei Udrea ii plac lucrurile mici.

PSS. Am uitat sa-ti spun. In poza pusa de Capital vezi cum va arata viitoarea statiune turistica Udristeni. Hotelul The Rooster (cocosul) este primul din partea stanga! Sper ca ai observat  si bazinul verde in forma de frunza!