Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 2 septembrie 2012

Gaura Jackson data economiei

Citirea graficelor am facut-o se pare corect si de aceasta data. Pentru ca Bernake a venit la Jackson Hole fara nici un QE, dar cu vorbe. Sa vedem ce a spus?


"Over the past five years, the Federal Reserve has acted to support economic growth and foster job creation, and it is important to achieve further progress, particularly in the labor market. Taking due account of the uncertainties and limits of its policy tools, the Federal Reserve will provide additional policy accommodation as needed to promote a stronger economic recovery and sustained improvement in labor market conditions in a context of price stability."

Tradus de mine, pe scurt: Fed spune ca a adat o gaura economiei si este gata sa-i mai dea una daca va fi necesar. Fara a specifica insa exact cum. Sa vedem ce a spus Bernake in 2010.

"We will continue to monitor economic developments closely and to evaluate whether additional monetary easing would be beneficial. In particular, the Committee is prepared to provide additional monetary accommodation through unconventional measures if it proves necessary, especially if the outlook were to deteriorate significantly. The issue at this stage is not whether we have the tools to help support economic activity and guard against disinflation. We do. As I will discuss next, the issue is instead whether, at any given juncture, the benefits of each tool, in terms of additional stimulus, outweigh the associated costs or risks of using the tool."

In 2010 Bernanke este mult mai specific in privinta gaurii pe care o anunta exclamandu-i exact si numele: Monetary accomodation. Ce importanta au aceste afirmatii ale sefului FED? Dupa parerea mea niciuna, pentru ca nimeni nu stie cum va reactiona piata in cazul unui nou stimul monetar. Stim bine ca la stimulul adus de BCE a reactionat contrar asteptarilor. Fara sa mai pun citatul lui Bernanke din limba engleza vreau sa subliniez ca seful FED a recunoscut faptul ca vrea sa stimuleze bursele. Prin intermediul carora vrea sa influenteze pozitiv psihologia individului, prin ea economia, cu o scadere a somajului drept consecinta. Ascultandu-l eu n-am putut observa decat un singur lucru: Bernake nu a invatat nimic din cele intamplate pana acum, fiind convins ca este pe drumul care va rezolva pana la urma economia SUA.

Eu zic ca o va ”rezolva” de tot! Dar sunt totusi de acord si cu faptul ca seful FED mai are vant in panze, din partea burselor, in momentul de fata. Cu toate acestea eu cred ca luna septembrie il va intrista putin pe barbosul meu preferat. Tocmai pentru ca, obiectele de risc pe care spune el ca le umfla "pintru binili tutulor" ar trebui sa dea in retragere. Valabil si pentru aur, argint si alte zburatoare. Am in continuare dubii in ceea ce priveste inceputul unui val devastator, acum, pentru ca ma astept ca dolarul sa mai aiba un val de depreciere, dupa revenirea la care ma astept sa o aiba in luna septembrie. 

Am semnale de crestere a volatilitatii bursiere, ceea ce prevede miscari probabile destul de dure in ambele directii. In curand, voi spune si cand, dobanzile din SUA vor trebui sa vina si ele cu surprize neplacute pentru scamatorul cu gaurile. Vezi graficul care reprezinta dobanda bondurilor de 10 ani. In opinia mea aceasta dobanda pare sa vrea sa se apropie de un fund de ciclu. Cum va reusi Bernanke sa se puna in fata dobanzilor pe care piata va dori sa le impinga spre nord? Cam cum va reusi si asa numitul partid liberal, in frunte cu securistii buni si drepti, in opinia mea deosebit de limitati mental, toti, sa-l suspende inca o data pe T. Basescu.

Niciun comentariu: