Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 31 iulie 2013

O boala al carei germen ramane deocamdata in ceata

Intamplator? Greu de crezut din moment ce la conducerea tarii se afla tocmai clanul "celui mai bun premier". Care a dat un tun economiei nationale si prin intermediul acestui contract. Nu inteleg ce rost are sa prezinti o boala fara a-i prezenta tocmai germenul? Care este intotdeauna factorul cel mai important. Explicatia este probabil cea obisnuita. 

Romanul face de obicei lucrurile pe dos, in acest caz, premeditat, cred eu. Vom afla asta in curand, din moment ce nepublicare constractului propriuzis, facut in 2003, ar fi inca un scuipat in ochii celora care asteapta sa vada in ce fel au fost jefuiti.

Eu ma voi abtine in acest caz de la comentarii, din moment ce fiecare dintre voi este capabil sa citeasca si sa judece singur halul in care am fost si suntem devastati. Acest constract fiind doar unul din puzderia de contracte paguboase, facute de catre toate clanurile care s-au perindat pe la putere dupa 89. Pe banii tai.

Interesant mi se pare si faptul ca Orban, Berceaunu, Boiagiu "stindardele democratiei romanesti" au tacut ca rahatul in iarba. 

Cine i-a oprit oare pe acesti oameni, sau pe altii ca ei, in caz ca am omis vreounul, sa desecretizeze acest program de jaf. Din moment ce s-au declarat toti ca fiind cei mai fideli reprezentanti ai poporului? Eu am o singura explicatie! Faptul ca fac si ei parte din aceiasi clica ca si Nastase. Ascunsi doar sub un parapleu cu alt nume. 

Cireasa de pe tortul ultimelor zile a fost totusi descoperirea tortionarilor poporului, acum dupa 22 de ani de la revolutia iliesciana. Din moment ce "bomba" Haysam s-a dovedit a fi exact ceea ce am spus. O furtuna in oala de noapte. Ca o consecinta, manipulatorii i-au gasit pe tortionari, ca sa sustraga ei atentia poporului de la gaura pe care o are vaporul in care calatoresc. 

Cand vor dispare si tortionarii, iubitii poporului vor sapa dupa noi comori. Pentru ca romanul tinut in suspans este un roman model pe care-l si-l doreste orice membru de clan care se respecta. Un roman ocupat cu orice altceva, exceptandu-i pe iubitii conducatori. Care trebuie lasati sa "lucreze" in pace. Unii vor spune, poate, ca ii neglijez pe cei torturati, din moment ce nu vreau sa dau atentia cuvenita tortionarilor.

Nici pomenire! Numai ca, daca guvernelor perindate la putere dupa 89 le-ar fi pasat de poporul torturat, ei puteau sa-i adune pe toti tortionarii la doar o zi dupa lovitura de stat pe care au numit-o revolutie. 

Puteau sa-i judece atunci, ca sa nu le mai dea si pensii nesimtite si un trai "postrevolutionar" lipsit de griji. Facand ceea ce au facut, arata doar ca iliescolutia a fost facuta de tortionari, pentru tortionari. Unii dintre ei, batranii de 100 de ani, fara nicio influenta politica azi, fiind sacrificati in lipsa altor fumigene. In stil clasic tortionist. Din moment ce sustragerea atentiei de la lucruri importante a fost o metoda favorita practicata de toti tovarasii. Pana cand vei vota mincinosi, hoti, si mafioti, vei trai intr-o tara mafiota. Trebuind astfel sa suporti si consecintele. Inclusiv pe tortionarii veseli.

marți, 30 iulie 2013

Dezbatere


Una civilizata despre unul dintre cele mai sensibile subiecte, religia. Am promis un asemenea articol acum cateva saptamani. Iata-l! Vreau sa leg aceasta postare si de un articol scris cu mult bun simt in Gandul de catre Folrin Negrutiu. Despre dezbaterea expusa nu cred ca ar mai fi multe de spus. Decat ca are loc intre doi oameni civilizati, care par sa se poata respecta in pofida ideilor diametral opuse pe care le expun.

Cu argumente mai plauzibile sau mai putin plauzibile servite unei audiente care se compoarta la fel de civilizat si la fel de respectuos ca si protagonistii. Asta pentru ca acesti oameni au reusit sa iasa de mult din comuna primitiva. Unde o idee noua, diferita, pune de obicei parul in mana celui combatut.  Pentru ca, in comuna primitiva, oamenii nu sunt interesati de nimic altceva decat de adevarul lor, propriu, fara a avea astfel setea de cunoastere ale unor idei noi, fara de care evolutia pur si simplu nu poate exista.

Daca subiectul nu ti se pare interesant poti urmari doar felul in care se face dezbaterea, cateva minute. Ca sa o poti comapara mai apoi cu felul in care se fac dezbaterile in Romania. Pana cand vei vota mincinosi, hoti, si mafioti, vei trai intr-o tara mafiota. Trebuind astfel sa suporti si consecintele.

Ps. Observa! Dezbaterea are subtitrare si in limba romana. Nu stiu cat de buna sau cat de rea, dar este o alternativa pentru cei care nu stapanesc limba engleza. O activezi cu primul buton situat in partea inferioara din partea dreapta a ecranului, in forma de patrulater. Alegi pe urma limba pe care doresti sa o vezi afisata, chiar engleza.

luni, 29 iulie 2013

Inca un grafic care spune mai multe decat 1000 de cuvinte

Observa ce au realizat 3 trilioane aruncate de Bernanke pe geam. Pe grafic sa vad si datele la care au fost slobozite qe-urile, precum si efectul lor asupra somajului raportat la populatie. Compara mai apoi acest grafic cu cel din postarea precedenta, care reprezinta venitul disponibil al aceleiasi populatii americane. 

Incotro ne indreptam? Spre o era in care nici macar smecherul din Ro. nu va mai avea ce sa fure. Din moment ce distrugerea capitalului nu-i poate lovi pe cei ce nu au avut nimic si nu au nimic nici in momentul de fata. Ii va putea lovi doar pe cei cu bani. Asemenea oameni au sarit de pe balcoane cu ocazia depresiunii din 29. Si sunt convins ca vor sari si in cazul uraganului care se intrevede.

De banditii si de smecherii care si-au acaparat averile imense prin furt nu-mi pasa deloc. Ei merita sa-si franga gatul si bunastarea rezultata din facutul a nimic altceva decat calaritul statului. Si merita  sa simta pana in maduva oaselor suferinta pe care le-o va provoca lipsa luxului cu care s-au obisnuit. Unul pe care au inceput sa-l priveasca ca ceva normal, o necesitate. Imi pare rau din suflet pentru cei care si-au acaparat posesiunile prin munca cinstita. Indraznesc sa sper totusi ca ei vor suferi mai putin. Din moment ce intreprizatorul, pionierul, gaseste mereu solutii, asa cum le-a gasit si pana acum. In timp ce parazitul, care a trait exclusiv sugand sangele altora, moare incet atunci cand gazda exploatata este pe cale sa-si dea duhul. Statul in acest caz, din moment ce nici un stat falimentar nu-si va mai permite sa gazduiasca paraziti.

Aici ne-a adus fudulia umana a acelor oameni care s-au gandit doar la propria lor bunastare. Uitand complect de o lege nescrisa a colapsului economic. Si anume: Faptul ca el ii loveste cel mai dur pe cei care au. Din moment ce cei care n-au nimic nu prea au ce pierde. Cu toate acestea colapsul economic apare de obicei in societati in care veniturile majoritatii scad, in timp ce somajul creste, mai ales in cazul economiilor in care cresterea PIB-ului a fost bazata exclusiv pe cheltuieli rezultate din consum. Vezi si cazul Romaniei in epoca lui Duduila. 8-9 miliarde de euro veniti in tara anual numai de la emigranti, plusati de imprumuturile luate de imbecili pentru consum. De cele mai multe ori in valutele altor tari. De catre oameni care incurajati de banci au incercat sa se intinda mai mult decat le-a permis patul si plapuma pe care o aveau.

Care a fost rolul lui Tariceanu in acesta ecuatie? Ti-l spun eu din nou, egal cu zero. Din moment ce nici cei care isi trimiteau banii in tara, percum nici cei care au luat credite in prostie, n-au facut acest gest legat de numele unui premier. Orice dobitoc care ar fi fost la putere in acea perioada s-ar fi putut bucura de aceleasi rezultate. Din moment ce PIB-ul unei tari creste proportional cu orice cheltuiala. Pur si simplu pentru ca el este calculat in acest fel. Indiferent daca banii vin din luna sau de la banci. Mai adauga la aceste cheltuieli si pe cele ale statului, ca sa obtii fara nici un efort PIB de 8%. Indiferent daca statul a ales sa-si arunce banii pe proiecte idioate, doar de dragul de-ai sprijni pe elvetieni. Cheltuielile lui au fost consemnate oricum in acelasi PIB. Automat. 

Sper sa intelegi acum mai bine situatia creata decat acum cativa ani. Cu toate ca m-am straduit s-o explic nu odata. Am repetat de N ori si faptul ca cel mai bun politician va fi considerat acela care isi va avea mandatul intr-o perioada ca cea a lui Tariceanu si chiar a lui Nastase. Ultimul fiind uns cu titlulu de cel mai bun premier, chiar si dupa jafuri repetate. Asta pentru ca jafurile nu lasa urme imediate decat in perioade de bejenie. De acum incolo vom culege insa rezultatul a ceea ce au semanat toti cei care s-au perindat la putere. Si, intamplator, intr-o perioada in care suntem condusi  de tocmai discipolii eroului national. Corect ar fi totusi daca am avea un guvern format din toti, inclusiv PDL, clan care a sapat si el gropi imense. Pentru ca barda sa nu cada numai pe gatul guvernului Ponta. Care se va afla la fel de intamplator la putere in anii care urmeaza, cum s-a aflat si Tariceanu si Nastase in perioadele lor de "glorie". 

Gloria obtinuta din chltuieli rezultate din smecherii si furt are insa picioare scurte ca si minciuna. Pana cand vei vota mincinosi, hoti, si mafioti, vei trai intr-o tara mafiota. Trebuind astfel sa suporti si consecintele.

Ps. Cei care si-au inchipuit ca vor putea prospera la infinit, lasand in urma lor someri si salarii in scadere vor fi obligati sa-si reconsidere gandirea, cred eu. Atat de radical incat vor simti chiar junghiuri in stomac. 

duminică, 28 iulie 2013

Benanke a pasit in curtea realitatii

“I don’t think the Fed can get interest rates up very much, because the economy is weak, inflation rates are low,” Bernanke told the House Financial Services Committee.“If we were to tighten policy, the economy would tank.” Dupa ce ai citit ce a spus Bernanke uita-te la graficul pe care l-am expus. 

Unul care reprezinta evolutia veniturilor disponibile ale populatiei americane. Emis nu de mine ci de insasi ST.LOUIS FED. Un grafic in care vezi un plonjon de 30% a cifrelor analizate, de la maximul atins in 1970 pana azi. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca oamenii au un venit disponibil diminuat cu exact 30%, fata de ceea ce au avut in 1970. 

Realizare minunata, dovada a rezultatelor obtinute din politici bazate pe fudulie, facuta pentru niste oameni adormiti de fudulia lor proprie. Observa totusi! Este vorba de venit per capita, cifra care ar trebui sa-i includa, si ii include mai mult ca sigur si pe "elvetienii" americani. In cazul in care acesti oameni ar fi fost scosi din ecuatie cifra ar fi fost si mai catastrofala. Din moment ce situatia "elvetienilor" de pretutindeni, al acelora care reprezinta 1-10% din populatii, s-a imbunatatit peste tot. Iata de ce s-au rasculat si vecinii nostrii, bulgarii, afirmand in proportie de 72% ceea ce vezi in paragraful urmator.

Bulgarii, care protestează de la începutul anului faţă de sărăcie şi corupţie, califică în proporţie de 72 la sută drept "intolerabilă" situaţia din ţara lor, potrivit unui sondaj al institutului Open Society publicat sâmbătă, relatează AFP.

In timp ce in Romania, hotii si criminalii de care vor sa scape bulgarii, au fost votati la putere, avand  acum tot in jur de 70% din sufragii. Din cei ramasi in o pozitie, adormita, garantez ca cel putin tot cam 70% sunt la fel de hoti si de banditi. Probabil si mai multi. I-am vazut doar cu totii in actiune nu de mult. Ei isi permit totusi sa hiberneze si sa sforaie linistiti in aceste momente, asteptand erodarea actualilor. Si, prin aceasta, randul lor necontestat de aproape nimeni la parghiile de conducere ale statului. De unde sa-si poata relua jaful intrerupt pentru moment de rotaia obisnuita a cacatilor.

In incheiere as vrea sa pun din nou niste niste intrebari idioate! Celora care ne vorbesc de renasterea economica pornita de a tot puternicul FED. Rezolvatorul tuturor problemelor, in frunte cu inteleptul sau conducator Qeen Qernanke. Ce sanatate poate avea o economie care "would tank" in cazul in care "we were to tighten policy". Mai ales in imprejurarile in care piata a "tightat" deja singura dobanzile cu 100%. Uitand sa ceara parerea barbosului salvator de elvetieni. 

Si, ce viitor ar putea sa aiba o firma, de sine statatoare ca Apple, de exemplu? Daca vanzarile ei ar fi bazate doar pe toanele de monetizare sau de nemonetizare ale unui barbos. Cam acelasi viitor ca piata de pepeni din Dabuleni. In cazul in care vanzarea acestor fructe ar depinde doar de poftele si setea lui Strugurescu. Noroc totusi ca piata nu se lasa influentata pana la urma de nimic altceva decat de cerere si oferta, legate desigur si de valoarea unui obiect sau altul. Pentru ca daca s-ar fi lasat influentata de altceva, pretul de azi al "marului" ar fi fost la 1600 de dolari actiunea, asa cum ne spuneau expertii. Oricum ar fi! Pana cand vei vota mincinosi, hoti, si mafioti, vei trai intr-o tara mafiota. Trebuind astfel sa suporti si consecintele.

vineri, 26 iulie 2013

Ce face DJI?

Face bine mersi! Daca te uiti pe grafic vezi si tu ca a saltat exact de la linia de suport, sageata verde, conform asteptarilor pe care le-am expus intr-o postare precedenta. De-acolo a avut un "maraton" ajungand sa-si depaseasca ultimul top, cu foarte putin, asa cum i-am avertizat pe abonati ca va face. 

De la nivelele actuale prevad o noua cadere a indicelui. Care nu ar trebui sa aiba voie sa depaseasca minimul de la care a pornit acest ultim val, in cazul in care Dow nu si-a atins inca topul final. Pana la proba contrarie eu voi considera topul precedent ca fiind cel proriuzis. Cu toate ca l-am depasit cu aceasta ultima miscare.

Sa vedem cine vinde si cine cumpara in aceasta bursa. Al doilea grafic iti da raspuns clar la aceasta intrebare. Profesionistii vand amatorilor retail. Ce semnificatie are acest fenomen? Unul lesne de inteles. Banul inteligent iesie din piata facand loc banului amator. Se va prabusi oare toata satra bursiera din aceasta cauza? 

Nu neaparat! Pentru ca profesionistii doresc chiar sa poata tine bursa la nivele cat mai inalte. Pentru ca sa-si poata plasa in liniste actiunile amatorilor la preturi cat mai piperate. 

Tocmai din aceasta cauza cred eu ca miscarea laterala va continua o perioda, exact asa cum am prevazut intr-o postare precedenta. Pe cat se poate, bursa ar trebui sa o sprijine si pe Angelica marchiza salvarilor in alegeri. Cea ce se portiveste foarte bine cu miscarea la care ma astept. In rest, sa traiti! Fiecare cum apuca. Mai ca in Elvetia, mai ca in Romania. In functie de casta de care apartineti.

Ps. Uite si o stire despre valute! Mai precis despre yenul japonez: The Japanese Yen has emerged as the top performer for the second consecutive day as further evidence that ‘Abenomics’ and the Bank of Japan’s aggressive easing strategy are starting to have their desired impact: higher inflation. Japan has struggled with deflation for the past two decades, and it is believed that rising prices could stoke a broader economic recovery.

Ai inteles? Yenul s-a facut praf ca si dolarul din cauza monetizarilor si a inflatiei. Pana acum! Pentru ca, exact in aceste momente, yenul se apreciaza dupa cate vezi exact din aceleaasi cauze. Monetizari si inflatie. Asta da valuta! Beton in orice imprejurare. Cu exceptia episoadelor cand se face praf. Asa cum s-a facut in ultimele luni. Oare cum ar arata informatiile de pe net daca dobitocii si imbecilii s-ar ocupa de altceva decat de scierea stirilor?

joi, 25 iulie 2013

De ce conteaza daca ai plagiat sau nu?

Si de ce conteaza la fel de mult daca ai furat sau nu? Pentru ca plagiatul precum si hotia sunt fraude interzise prin lege in orice tara, chiar si in Romania, din moment ce sunt cele mai mari pericole ale oricarei societati. Numia ca, in Romania, legea nu este lege pentru "elvetieni". Asa cum nu a fost nici pentru aparatul de partid si de stat, inainte de 89. Plagiatorul, hotul, se inconjoara de obicei de oameni care i se aseamana, alti plagiatori si alti hoti, de unde rezulta si performantele unui Fenchiu, si multi altii ca el. 

Numai un dobitoc poate sa creada ca un hot facut ministru va lucra pentru el. Sau, ca, un om care si-a construit intreaga cariera pe frauda, va deveni cinstit intr-un scaun de demnitar. Uite-l pe plagiator in scaunul suprem. Este mai smecher decat oricand. Pentru ca posibiliatea de smecherie creste cu fisa postului. Pana si bulgarii, popor balcanic de renume mondial, si-au dat seama de acest lucru, fiind chiar in momentul de fata foarte aproape de o revolutie reala. Un program coerent, o altenativa la hotia care s-a produs si acolo par sa nu aiba inca, dar, eu sper ca vor apare pana la urma oameni cu idei.

Punctul lor de pornire este insa foarte sanatos. Bazat tot pe un JOS. Dar un JOS al intregului sistem care i-a adus in situatia in care se afla. Nu Jos Basescu, Petrescu, Ponta sau Antonescu. Vecinii nostrii si-au dat seama ca problemele pe care le au rezulta din boala sistemului. Diagnostic pus si de mine sistemului din Ro. Pana nu tai gangrena nu vei putea salva piciorul nimanui, mai ales atunci cand vrei sa-l tratezi la infinit cu acelasi medicament. Bulgarii s-au trezit fara doar sau poate:

De peste 40 de zile bulgarii revendică un singur lucru: jos cu sistemul corupt şi cu nepotismul. Revendicarea este susţinută de majoritatea populaţiei ţării. Pe bună dreptate. Fiindcă, din 1989 încoace, de la prăbuşirea sistemului comunist, Bulgaria este guvernată de o reţea ţesută de oligarhi pe o canava clientelistă. Toate guvernele care s-au succedat la conducerea ţării au deservit cel mai adesea interesele unor mari firme economice sau, mai rău, ale unor grupări din umbră, precum SIK, VIS sau TIM, cotate ca organizaţii criminale, a căror carieră a început prin şantaj, prin metode mafiote, înainte de a se acredita pe piaţă ca „mărimi” demne de luat în seamă. Din putredul sistem pe care protestatarii vor să-l vadă dispărut fac parte şi reţelele foştilor nomenclaturişti, agenţi ai securităţii care şi azi acţionează în sistemul de securitate al ţării, amestecînd vioi cărţile de joc pe masa giganticei corupţii. La care stă şi o justiţie orice altceva decît independentă, o justiţie în care procurorii şi judecătorii nu fac decît să execute ordinele directe ale diverselor fracţiuni politice, spre a-şi umple ei înşişi buzunarele. La aceeaşi masă sunt jucate şi fondurile UE, acordate mult prea des unor tovarăşi de partid ori, în schimbul unui peşcheş, şi altora. Toate aceste învinuiri aduse celor aflaţi la putere la Sofia nu sunt formulate la un pahar de vorbă, ci au fost confirmate în repetate rînduri de interceptarea ilegală a unor convorbiri confidenţiale.

Vezi vreo asemanare intre "tumoarea" bulgareasca si cea romaneasca? Eu zic ca sunt absolut identice. Mentalitatea popoarelor noastre difera insa, din pacate, radical. Din moment ce bulgarii au inteles ca un cacat mutat cu 1 m mai incolo nu se va transforama niciodata in ciocolata. Noi se pare ca nu am inteles inca nimic. Stand cu sufletul la gura in fata televizoarelor prin care batjocura curge in suroaie. Din gura unor oameni hoti, lasi, care arunca cartofii fierbinti unul in poala altuia. V-am spus ca imi vine sa vars. Mai ales cand vad ca un plagiator care nu mai contenea sa-si laude ministrul spagar si mafiot, nu are curajul, demnitatea, responsabilitatea, sa semneze un contract declarat reusit si efectiv tocmai de tovarasia sa. Daca a fost reusit si efectiv atunci cand l-a facut Fenechiu, trebuie sa fie exact la fel si azi. Pentru ca alte noutati in afara de faptul ca firma castigatoare nu are banii necesari cumpararii n-au prea iesit la iveala.

Faptul ca seful firmei este un bandit precum este si Fenechiu era cunoscut de mult. Faptele ambilor sunt urlatoare le cer pentru orice om cu bun simt care are ochi sa vada. Cine se aseamana se aduna! Si daca cei care se aseamana sunt hoti, ei nu vor face niciodata altceva decat sa fure. Din moment ce se numesc hoti tocmai din aceasta cauza. Ipocrizia lui Ponta este insa una tipic romanesca. Ca sa-si linga in cur "aliatul" de care s-ar desparti in oricare moment daca s-ar simti in siguranta, a facut din Fenchiu un Isus al competentei si al efectivitatii. Si, din contractul de vanzare a CFR marfa o reusita de rasunet. Ce-l opreste atunci sa-si puna semnatura pe o asemenea realizare? Va spun eu! Caraterul sau de sarpe plagiator. 

Care inchide ochii la devastarile facute de altii. Dar isi trage imediat degetutele din oala atunci cand poate fi facut partas direct la o nereusita, la un furt. Sa vedem ce face "ghimpele" lui Sorinel? Sloaboade intotdeauna o intepatura exact in momentul in care ii este de folos politic. Altfel tace malc. Pentru ca, contracte de acest fel s-au facut si pe vremea bocilor. Tot in acea vreme am invatat sa si numaram. De la tovarasa Anastase, fara sa vedem nici un "ghimpe" in actiune.  Ma bucur totusi ca macar vecinii nostrii au dibuit regulile acestui joc marsav. Facut de securisti si nomenclaturisti bagati de bulgari in aceiasi oala. Acolo unde le este de fapt locul, indiferent de numele pe care il poarta. Oamenii din tara vecina demonstreaza ca s-au ridicat deaupra gandirii primitive a romanului. Prin care un furt facut de A este catastrofa, dar, absolut la locul lui daca este facut de B. Lor nu le mai trebuie nici o miscare populara pornita de nici un "bunic". Si-au dat seama ca cea mai buna miscare este cea facuta de insusi poporul din care fac parte, prin definitie. Si nicidecum de ciurucuri ale caror metamorfoza provoaca ulcer perforat chiar si unui stomac de bivol. Au mai inteles din fericire si cel mai important lucru din toata ecuatia; Pana cand vei vota mincinosi, hoti, si mafioti, vei trai intr-o tara mafiota. Trebuind astfel sa suporti si consecintele.

miercuri, 24 iulie 2013

Din tara vecina si prietena


Lovitura in sistemul bancar din Ungaria. Guvernul vrea sa transforme creditele in franci elvetieni in credite in moneda nationala. Actiunile bancilor se prabusesc pe www.incont.ro

Miscare aparent geniala a guvernului maghiar. Cu intentia indiscutabila de-ai ajuta pe cei indatorati. Cu pretul unui pumn devastator dat bancilor. Merita bancile un asemenea pumn? Cu siguranta ca da, pentru ca la banci lucreaza profesionistii care ar fi trebuit sa inteleaga ce fac. Merita populatia sa fie scutita de orice responsabilitate? Din moment ce nicio banca nu poate forta pe nimeni sa ia credite in cazul in care nu doreste. In opinia mea nu! 

Pentru ca si debitorul trebui sa fie responsabil de ceea ce face. Cand ai salariu in lei sau forinti etc. si iei un credit in alta valuta decat valuta nationala, ar trebui sa intelegi doua lucruri imperative. 1) Cursul de schimb la valute variaza. 2) Salariul pe care il iei este in valuta tarii in care traiesti. O matematica de clasa a doua ar trebui sa te faca sa intelegi imediat riscul pe care ti l-ai luat in spate la luarea unui credit intr-o valuta straina. Hai sa incercam sa facem o evaluare sumara a efectelor pe care le-ar putea avea o asemnea masura. Facand abstractie de la izul populist pe care il are. Pentru ca are si un astfel de iz! Din moment ce si Ungaria va avea alegeri anul viitor.

Voi incepe cu efectele pozitive. Oamenii indatorati vor avea mai multi bani in buzunar, putand astfel sa stimuleze o economie bazata in cea mai mare parte pe consum. In opinia mea acest scenariu are totusi o problema. Una pe care am vazut-o pretutindeni in lume. Poti pune bani in mana oricui, oricati ai dori, nu poti insa obliga omul sa-i cheltuiasca. Mai ales intr-o era in care nesiguranta este motoul fiecarei zile. Efectele negative trebuie sa le intelegi si mai usor. Din moment ce si fara o masura ca cea enuntata, bancile maghiare au deja probleme identice cu cele ale tuturor bancilor care s-au avantat in creditari fara cap. 

Lovitura pentru banci ar fi asadar una fatala, in cazul in care masura se va aplica asa cum o expune ProTV.  Un sistem financiar lovit, nu poate sa nu loveasca pana la urma in numele tatatlui intreaga economie maghiara. Care, isi va putea reveni in opinia mea doar dupa un soc. Tinand cont de faptul ca socul ar trebui sa vina oricum, pretutindeni, indiferent de ce face politicul, din moment ce situatia mondiala este asa cum este, masura guvernului Orban ar putea fi totusi considerata ca fiind aplicata la momentul portivit. 

Numai ca, efectul ei asupra populatiei ar putea fi unul la care multi nu se gandesc. Ceva asemanator cu ceea ce se intampla pe bursele din SUA si Europa. Unde oamenii au inteles ca sunt scutiti de orice responsabilitate, de orice risc. Putand sa cumpere actiuni pana crapa, din moment ce exista o mana care le va veni intotdeauna in ajutor. Populatia din Ungaria ar putea interpreta asemanator gestul guvernului. Ca pe o scutire de responsabilitatile pe fiecare cetatean ar trebui sa le aiba. Un lucru nu tocmai sanatos pentru nicio societate.

Vom trai si vom vedea! In reportaj vezi si o paiata din Romania visand malai ca pasarile. Sa nu uitam ca si tara noastra va avea alegeri prezidentiale anul viitor.  Ca o consecinta, nu m-ar mira deloc ca o idee asemanatoare sa fie bagata in programul prezidential, cu promisiunea de-a fi aplicata dupa alegeri. Este doar o simpla presupunere de-a mea care poate fi total gresita. Nu cred ca gresesc insa o iota cand afirm: Orban, populist, nationalist, cum vrei sa-i zici, este patriot. In timp ce mafiotii nu pot fi altceva decat mafioti. Sa nu-ti faci ca atare nici o iluzie in privinta unui program asemnator aplicat in Romania. 

marți, 23 iulie 2013

Inca nu-ti vine sa borasti?

Chiar daca esti Usl-ist. Ma refer la cei care au votat aceasta alianta plini de sperante. Nicidecum la Usl-istii elvetieni. Vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, a declarat pentru gândul că preşedintele Traian Băsescu ar trebui suspendat după ultimele declaraţii făcute despre privatizarea CFR Marfă. Ai auzit cine vorbeste? Si ce spune? Omul care l-a lins in cur pe Basescu, si care il va linge din nou tot acolo la nevoie. Marinarul ar trebui sa fie suspendat pentru ca ne-a spus cui a fost vandut CFR marfa de catre cel mai bun ministru al transportorilor, Fnechiu. Unui om ca el, urmarit penal si fara banii necesari cumpararii companiei licitate. Daca asta este ministru bun, oare cum o fi aia rai?

A fost sau nu a fost efectiv Relu? Foarte efectiv daca il asculti pe Crin si pe premierul plagiator. Ai mai auzit undeva ca cineva sa se prezinte la o licitatie fara bani? Si sa o castige. Altundeva decat in Romania, unde mafia isi imparte bunurile tarii dupa plac. Bunurile tale votac magar! Care n-ai inteles inca nici in 2013 un lucru foarte important. Banul pe care il ai nu consta numai din pensii si salarii. Ci din patrimoniul national, si din banii statului. Atunci cand patrimoniul national si visteria statului dispar in gurile tot mai flamande ale mafiotilor pe care i-ai ales, cei din urma vin si isi baga labele direct in buzunarul tau. In buzunarul in care iti tii pensia sau salariul.

Deci tocmai privatizarile de genul celora pe care le-a facut un ministru "bun", au drept rezultat scotocirea buzunarelor tale, direct, prin ciuntirea pensiilor si a salariilor. Din moment ce o tara devastata este obligata la un moment dat sa se imprumute, sau, sa taie. Alte variante nu mai exista dupa jaf. De taiat vor taia intotdeauna numai de la tine. Din moment ce nici un mafiot nu vrea sa-si ciunteasca traiul elvetian. Daca vrei sa afli de ce intampina un tepar probleme atunci cand vrea sa se imprumute cu niste maruntis, cca. doua sute de milioane de euro, asculta-l pe iubitul Olgutei: Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat pentru gândul că declaraţiile preşedintelui despre privatizarea CFR Marfă îi poti face “mari probleme investitorului în a mai obţine credite la bănci”.

Vezi cine provoaca probleme "investitorului"? De parca o banca da imprumut pe spusele cuiva si nu pe potentialul castigului pe care l-ar putea realiza din afacere. Mai ales intr-o era in care imprumuturile s-au inecat la mal ca tiganul. La 200 de milioane trebuie sa te uiti totusi si cui dai banii, indiferent de ce spune unul sau altul. In timp ce Romania duce lipsa paralelor tocmai din cauza afacerilor de tip Fenchiu, UE pare sa mai aiba destule. Are si pentru Romania, numai ca, acesti bani ar trebui asimilati. Din rapoartele comisiei europene reiese insa foarte clar ca "minstrii buni" al celui mai cinstit guvern, plin de penali, nu sunt in stare sa ia nici macar banii care li se ofera. 

Atata timp cat primirea lor depinde de proiecte intocmite in mod profesionist. Daca era vorba de furt profesionist era cu totul altceva. Pentru ca alesii nu se prea pricep la nimic in afara de furt. Si nici nu vor sa se priceapa. Din moment ce in afaceri serioase trebuie sa ai si putin creier. De unde? La un om cu cinci facultati si 7 doctorate care nu stie nici macar sa vorbeasca corect.

Ca sa ramai in ceata vesnica in care te scalda votatii, ti s-a mai pregatit un pic de fum. Prin "bomba" Haisam. Care va fi pana la urma cu siguranta o pocnitoare. Sincer sa fiu incepe sa-mi fie sila de mine insu-mi. Pentru ca nu pot face altceva decat sa latru. Chiar din aceasta cauza m-am hotarat sa inchei de acum incolo fiecare postare cu o solutie. Cea mai importanta dupa parerea mea. Una fara de care vom bate pasul pe loc, sau, vom face chiar pasi inapoi, vesnic. Pana cand vei vota mincinosi, hoti, si mafioti, vei trai intr-o tara mafiota. Trebuind astfel sa suporti si consecintele.

Ps. Vezi de ce poate dormi linistita orice opozitie in Romania? Chiar daca a ajuns la un moment dat la 2, sau chiar la zero%. Guvernantii lucreaza intotdeauna pentru reinvierea ei. Momentul prielnic renasterii va veni fara nici un efort si absolut sigur. De ce sa-ti mai bati capul atunci cu idei noi, cu racolarea unor oameni noi, si nu in ultimul rand cu punerea la punct al unui program politic serios. Timpul tau va sosi oricum, cu siguranta. Doar din cauza erodarii celora de la putere. Romanul a devenit campion absolut in rotatia cacatilor. De aceea si-a permis si PDL sa aleaga un Blaga la carma, dupa ce a fost zdrobit la alegeri. Un lucru imposibil de inchipuit altundeva. Aici nu conteaza nimic. Din moment ce opozitia nu trebuie sa faca altceva decat sa sforaie. Pana in momentul in care va auzi zumzetul popular prin care va fi anunta ca i-a venit din nou randul. Asta a facut si marea alianta USL. In frunte cu marii oameni de stat, mai penali, sau mai putin penali, care o alcatuiesc.

duminică, 21 iulie 2013

Oracolul Mitica

Predictii economice de unde te asteptai mai putin. De la un om uns cu toate alifiile, Mitica Dragomir. Dar, care, pare sa aiaba mult mai mult acces la informatii reale decat orice votac. Ca sa fim cinstiti nu-l putem acuza nici pe Isarescu de tacere. In zilele trecute te-a pregatit si el pentru palmele pe care le vei primi. Asa mason cum este. Asta in cazul in care ai invatat sa citesti printre randuri. Numai politicul zburda ca de obicei. Scaldat in miere, cu aripile lipite. 

Inclusiv de un nou program de guvernare numit Haisam. Cand esti in cacat pana la nari stimularea auzului si a ochilor inhiba probabil simtul olfactiv. Asta par sa creada politicienii. Si pana acum au nimerit-o de fiecare data. Desi, ceea ce vine, se va rasfrange pana la urma si pe spinarea lor, cred eu. 

Pentru multi vontanti USL-isti totul va fi o mare surpriza. Pentru cititorii acestui blog mai putin. Din moment ce drumul spre ghilotina a celor de la putere a fost prezis aici inainte ca ei sa se fi instalat in scaune. Ordonantele de urgenta ale unui guvern cu o majoritate de 70% au curs in lant. Demonstrand clar lipsa de substanta a democratiei pe care o trambiteaza fiecare bandit. 

In Romania nu s-a facut asadar nimic! In afara de mari proiecte puse pe hartie de ministere si mai mari, care inghit flamande si in continuare banul public ca si pana acum. Cam la asta m-am asteptat si eu de fapt, daca iti mai amintesti. Din moment ce un bici facut din cacat poate plesni doar in mintea unui om primitiv lipsit total de orice perceptii.

Romanul rabda pentru ca altceva nu stie sa faca. Incercand sa-si rezolve problemele smechereste ca intotdeauna. Va veni insa in curand o vreme cand smecherii vor da si ei de fundul sacului. Sunt curios sa vad ce va face votacul in acele conditii. Pana atunci eu le doresc tuturor sa traiasca asa cum merita. Pentru ca fiecare doarme pana la urma exact asa cum isi asterene.

Ps. Nici Grecia salvata de 3 ori nu sta rau. Astepta o noua "centura de siguranta" de 10 miliarde, dupa ce le-a rupt pe cele primite pana acum. Portugalia sta si ea "foarte bine", precum si Spania. Deci este normal ca bursele sa zburde, chiar daca mai exista cate un oras american care da faliment. Pentru ca falimentele tin de relansarea economica a lui Bernanke. Imbracata din talpi pana in crestet cu vesminte facute din flori. Oare de unde vine atunci mirosul de rahat raspindit pretutindeni in vazduh? Uite ca iar vin cu intrebari idioate!

vineri, 12 iulie 2013

I-o fi tras-o Relu lui Olguta?

Din moment ce este cea mai guraliva. In opinia clanistei PSD, daca cineva a ajuns ministru si sef de partid cu sprijinul cuiva. Acel "cuiva" poate face orice. Daca da cumva de justitie, "cineva" trebuie sa sara ca ars si s-o ia imediat de coarne. “Ce partid de doi bani! Nici preşedintele, nici măcar pupilul care îşi datorează cariera politică lui Fenechiu şi a ajuns, la rândul său, ministru cu ajutorul acestuia, "nu comentează decizia Justiţiei". 

Observa mentalitatea mafiota: Datoreaza! Expusa de un om politic dintr-o tara membra a UE. "Basistilor" din parlamentul european le-a inghetat probabil apa in gura la auzul ideilor vasilestoide.  Olgutei, care-si duce traiul in comuna primitiva, nu-i pasa insa de nimic. Arunca pe gura tot ce-i trece prin capul inmuiat in mentalitate ceausista. O intrebare as avea si eu pentru acest deseu al societatii! Mai exista oare in PNL antibasisti? Pentru ca eu am vazut nu unul. Oameni care au vorbit foarte dur si cu mult dispret despre presedinte. Insasi somnorila.

Cum se face atunci ca nimeni nu i-a intocmit dosar penal acestuia? Pardon, politic, pentru ca asa se numeste fiecare doasar al hotului din parlament. Iti spun eu de ce! Pentru ca poti sa spui ce vrei despre adormit, dar hot nu-l poti face. Nici pe Iliescu, nici pe Ponta, ultimul avand totusi hotia unui plagiat pe suflet. Cei mentionati, si multi altii, pur si simplu n-au fost prinsi cu nimic. Cu toate ca mai antibasisti decat ei nu am vazut nu am vazut pe nimeni. Cel putin in vorbe, pentru ca asa a fost si Fenechiu antibasist. 

Uite-l pe prietenul meu Ghise, securistul. Care a aparut la o receptie oficiala intr-un tricou antibasist. De ce nu-i face si lui Basescu un dosar penal? Pentru ca, probabil, nimeni nu i-ar putea face. Din moment ce nu a fost prins cu nimic. Tovarasei Vasilescu ii pot garanta o treaba! Daca nu eram in UE, Fenechiu putea ajunge rege. Al tarii romanesti si al transformatoarelor ruginite. In pofida tuturor basistilor si al marinarului in persoana. Din moment ce basistul Blaga si altii dinstinsi "barbati" ai asa numitei opozitii graiesc cam ca o Olguta cu un testicul. Ma refer atat la glas cat si la ideile pe care le propaga.

Lista celor care ar putea fi  vizati de asa numitele dosare prezidentiale ar putea continua, dar undeva trebuie sa ma opresc. Nu fara o cugetare. Cat de ordinara poate fi o femeie politician din Ro? Spun asta deceptionat, din moment ce sunt un adept al participarii femeilor in politica. In Norvegia cam 50% din parlament sunt femei, in Suedia la fel, cu rezultate notabile. Numai ca, in Norvegia nu a avut loc nici o "revolutie". Care sa puna conducerea tarii in mana ceausistilor si a ceausistelor care au ramas dupa impuscat. L-au impuscat tocmai pentru ca sa nu mai fie posibil ca cineva care ii cunoastea cel mai bine sa-i arate cu degetul.

Ps. Tovarasa Vasilescu, uite ce spune Relutu cu gurita lui minunata, manata de o minte care taie ca coada unui brici: „nu am tratat cu seriozitate procesul”. Auziti fratilor? Un inculpat poate trata un proces serios sau neserios! De parca el nu ar fi numai un simplu spectator, vinovat sau nevinovat. Sau, poate Relu vrea sa ne spuna altceva, cam ce vroia sa spuna si Olguta. Era sigur ca iese bine din moment ce i s-a promis. Ca pe vremurile celui mai bun premier. Cand iesea intr-adevar bine, intotdeauna, daca erai elvetian. Numai ca, elvetienii au vrut si UE, ca sa mai ciupesaca si de acolo ceva.

Daca in Romania ciupitul este gratuit, in UE nu-i. Ciupesti doar cand respecti regulile pe care le-ai semnat nesilit de nimeni. Si de ciupit guvernul Ponta are mai multa nevoie acum ca niciodata. Ca o paranteza! Va mai amintiti ce spunea procurorul ala ochelarist din emisiunea lui Patraru? Pe care il chema parca Victor Ponta. Legat de tocmai dosarele si manipularile fenechiste. Si nu cred ca vorbea in necunostinta de cauza. Numai ca, acum, a intrat si el la dans cu Antonescu, ca sa poata urca pe scaunul de premier. Si ai auzit si tu ce spune Olguta despre nasul Fene si cariera lui Crin. Pentru ca fara nasi in politica romanesca esti doar o frunza suflata de vant. Vezi cum i-a luat gura pe dinainte pe cei doi "turturei"? Educati si scufundati in multe diplome de facultate. Foarte departe insa de oceanul facultatilor mintale. Pentru ca multa minte nu poti avea cand te dai de gol in halul asta. Nu pentru votac, pentru ca el tot nu intelege nimic. Pentru oamenii aia prosti cu facultati mintale.

joi, 11 iulie 2013

Din nou Rick la microfon!



De comentat nu prea am ce comenta, in afara de faptul ca as mai dori sa repet inca o data ceea ce am mai spus. Piata de capital, da, ai citit corect! Piata de capital a intrat in socialism, si va sfarsi asa cum au sfarsit si tarile socialiste. Din moment ce ele au demosntrat foarte clar, ca, o economie planificata nu poate functiona. 

Chiar daca este planificata de Bernanke. As mai vrea sa scot in evidenta ceva! Semnificatia a doua grafice pe care le prezinta Rick. Profitul corporatiilor, care a depasit nivelul maxim avut in 2008, si un grafic care reprezinta procentajul celora care muncesc in SUA. Compara maximele la care au ajuns profiturile corporatiilor, cu procentul celora care lucreaza. Ca sa vezi ca cel din urma este aprope de minimele din anii 50. Dupa un plonjon facut incepand cu 2008, unul din care forta de munca nu pare sa-si fi revenit aproape de loc. 

Mai citeste inca odata definitia lui Aristotel data democratiei. Este pusa pe pagina. Si vei intelege de ce America este pe drumul de a deveni un stat politienesc. Unde cei care demasca ascultari telefonice ilegale sunt cautati de justitie. Toata treaba asta se va sfarsi fara doar sau poate exact asa cum au sfarsit si asa numitele tari socialiste. Cand? Atunci cand cei care cumpara actiuni isi vor da seama ca o economie socialista nu poate functiona. Cu atat mai putin atunci cand este construita exclusiv pe dezideratele celor bogati.

miercuri, 10 iulie 2013

Metamorfoza porcului din politica romaneasca

Imposibil de inghitit, mancat cu pofta, cu "pene" cu tot, vomat pe un scaun de demnitar, in cazul de fata pe scaunul de premier, incoronat mai apoi cu vorbe de lauda si incredere, bagat cu capul in troaca, scos de acolo cu mutra plina de laturi, si reabilitat. Numai bun de un nou circuit plagiat dupa primul. Un circuit pe care pana si gogu l-ar numi ciclu, acum dupa antrenamentul pe care l-a facut cu argintul.

Numai ca, ciclurile porcului politic sunt lipsite total de suspans pentru ca se repeta la infinit si in mod identic, ca serialul Dalas din anii 80. Aveai impresia ca nu se mai termina niciodata. Si cred ca asta e de fapt singura asemnare dintre ciclul sau metaforza porcului politic si serialul american. De ce vorbim iar despre porci? Pentru ca au inceput sa grohaie, asa cum trebuie sa faca de obicei prin definitie. Dupa cateva luni de linsite in tara pe care au transformat-o in cocina. Unde populatia s-a putut delecta cu un mic si o bere, la umbra coabitarii.

Sa incercam sa ne uitam putin la psihologia care a contribuit la desteptarea guitatoarelor. Dintr-o mlastina linistita in care s-au afundat aparent. Facand de acolo excursii care mai de care, spre binele natiunii elvetiene din care fac parte. Totul a pornit asadar de la premierul nostru plagiator, care incepe sa simta ca masina pe care o conduce s-a cam impotmolit in noroi In acelasi noroi in care s-a impotmolit si masina lui Boc. Cu rotile afundate in glod, fara benzina in rezervor, premierul s-a gandit imediat sa gaseasca o rezolvare. Si, a gasit-o. A turnat in portbagaj cifre de recesamant, in loc sa toarne bezina in rezervor. Dupa care, a apasat pedala cu gaz pana" jos", la fel de jos ca inainte de alegeri. Din moment ce jos, inseamna in Romania sus pentru orice elvetian care se respecta. 

Che Ghe vara asta a apasat totusi prea tare pe pedala, atat de tare incat i-a ricosat piciorul.

Care zburdalnic "care este", s-a oprit pana la urma in mutra pasagerului de langa el, exact atunci cand acesta hahaia cel mai bine. Ponta este jurist plagiator de meserie, si sunt absolut convins ca stie cum functioneaza o masina. Stie sigur ca va fi foarte greu s-o urnesti din loc cu cifre de recensamant bagate in portbagaj. Din moment ce presupusul combustibil duce lipsa celor plecati din tara, care nu aveau cum sa fie numarati. Ba mai mult! Un recesamant nu numara votanti. Ci pe toti aceia care stau cu ochii bublbucati la granita Elvetiei lui Ponta. 

Dar, in lipsa altor prestatii, de ce sa nu mai incerci un "jos"? Atat de apreciat acum cateva luni de catre oamenii "de peste granita". Din moment ce nu peste mult timp trebuie sa le pui din nou magarilor stampila in mana. Si din moment ce-i vezi cam adormiti de promisiunile neimplinite cu care ai dat in ei inainte de alegeri. Poate se trezesc la cuvantul "jos" si vor incepe sa saliveze precum cainele lui Pavlov la niste semnale sonore. Asa cum s-a trezit si pasagerul lui Ponta, cu gura plina de sange, dar ferm in grai: Premierul este iresponsabil! A spus acesta. 

Corect! La fel de iresponsabil ca in momentul in care a acceptat un doctorat plagiat sau in momentele cand minteste de ingheata apele. De iresponsabilitatea politica de care da dovada din postul pe care il are sa nici nu mai vorbim. Numai ca, pe taticul lui EBA nu-l dor prestatiile inexistente pe care le-a avut Ponta si USL fata de tara lor, din moment ce lingai lui au avut prestatii identice. Il dor doar lucrurile legate strict de persoana tovarasiei sale, in acest caz sutul primit de la asa zisul premier. In asemenea situatii presedintele recurge intotdeauna la violente verbale. Pentru ca in fapte nu se intampla niciodata nimic.

Cand isi simte persoana lezata, tovarasia sa are reactii foarte rapide. Fapt pentru care pontacul, incoronat nu de mult cu laude prezidentiale, a fost bagat imediat cu capul in troaca. Ca o faza fireasca a metamorfozei prin care trebuie sa treaca orice porc politic. Cu timpul va fi scos de acolo cu mutra plina de laturi si reabilitat. Pentru ca nu stiu daca iti mai amintesti de previziunile mele? Prin care il vedeam pe Basescu antrenandu-se pentru postul de premier. Poate te-am facut sa razi atunci? Ma intreb daca ai ras oare la fel de bine si acum cateva zile? Cand acelasi presedinte a afirmat ca ar fi un premier mai bun decat Ponta. 

Deci linistea intr-o cocina este intotdeauna aparenta, si dureaza doar pana li se face foame porcilor. Ca sa fie credibil in ceea ce spune, tovarasul presedinte a strecurat si niste subtilitati psihologice. Vorbind despre intalnirea lui Ponta cu Merkel in termeni pozitivi. Asta dupa ce i-a bagat excursia din China pana in fundul cotetului. Ca sa vada tot "granicerul" votac ca el stie sa le spuna lucrurilor pe nume si ca recunoaste si "sucesurile" atunci cand apare vreo unul la orizont. In aceiasi troaca au fost bagate si alte prestatii recente ale lui Ponta. Alte excursii, facute si dupa parerea mea degeaba.  

Daca presedintele jucator nu ar fi fost calcat pe batatura, sunt sigur ca Ponta putea sa dea foc tarii. Fara ca Traienuc sa fi avut vreo reactie. L-a periat chiar si pe Antonescu, facandu-l doar naiv, pentru ca, nu stii niciodata cand te vei putea folosi de marele adormit. Acum dupa ce s-a rastit ca un cocos la clanul Voiculestilor. Basescu spunea ca somnorosul nu a prea a inteles ce fac "aia" cu constitutia. De parca nu Crinul popular ar conduce grupul de infractori care se ocupa de ea. Poate daca vezi si niste imagini alaturate celor scrise impresia va fi mai vie. Basescu stie foarte bine cine este Antonescu din moment ce joaca amandoi in aceeiasi liga, cea elvetiana. Tot ce a spus a fost pentru giboni.

In emisiunea expusa mai sus, pe care am descoperit-o doar ieri, vezi cu ochii tai si un meci Ponta-Fenechiu. Absolut identic cu toate meciurile pe care tinzi sa le uiti. Meciuri prin care niste criminali isi bat joc de tine. Sti de ce? Pentru ca isi permit. Tu le permiti de fapt acest lucru. Ieri am umblat pe la Aquaserv din Tg-Mures. Sti de ce? Pentru ca vor sa ne taie apa. De ce? Pentru ca cineva de la asociatie a furat 80 0000 de ron. De 5 ani procesul nu a avut o finalizare. Acum a fost suspendat din cauza de boala. Poti ghici diagnosticul? Si atunci este normal sa-ti regulezi clientul. Pe cel care a platit totul la zi. Acelasi care il tine chiar si pe director in scaun. Si sa tragi din umeri atunci cand ti se vorbeste de hotie si de o justitie inexistenta. Din moment ce prima este recunoscuta ca fiind sport national. Dreptul elementar al unui om la igiena, care a mai si platit pentru acest serviciu, palaeste in fata dreptului pe care il are romanul la furt. Cel elvetian, desigur, pentru ca pestele se impute intodeauna de la cap.

Mai vrei exemple de primitivism si tupeu romano-tiganesc. Exact asa cum il vezi la televizor in fiecare zi cu protagonisti politici? ”După ce s-au mutat înapoi în aceeași zonă de unde fuseseră evacuaţi de cătreu autorităţile sociale norvegiene pe motiv că şi-au stabilit ilegal o tabără în care să locuiască, romii acuză acum Municipalitatea din Sognsvann că le-a furat din lucruri, cu ocazia evacuării, informează osloby.no. Aproximativ 30 de ţigani din tabără dau în judecată autorităţile din Sognsvann, spunând că acestea le-ar fi “furat” anumite obiecte, între care şi telefoane mobile şi alte bunuri “de valoare” în timpul evacuării, acum opt zile.
Uite cine i-a acuzat pe norvegieni de hotie!
Si uite cum au raspuns aceeiasi "jefuitori" acuzatiilor. Guvernul Norvegian a pus la dispozitia ONG-urilor 9,8 milioane de koroane pentru proiecte ce vizează crearea de locuri de cazare și condiții sanitare pentru cerșetori și populația gipsy (vezi filmul cu demararea proiectelor aici: http://www.nrk.no/ostlandssendingen/millioner-til-tiggere-1.11118172) Sti de ce? Pentru ca norvegienii respecta legea pe care au facut-o pentru toti. La fel de valabila si pentru tiganii sositi de oriunde. Numai ca, acele legi au fost facute nu pentru banditi, ci pentru un popor cinstit. Tot mai infiltrat din pacate de gunoaie sosite de peste hotare. Norvegianului nu i-ar trece prin cap sa voteze infractori la conducerea tarii. Uite ce ai votat tu! Printre altii. Din 89 incoace.
 .
Si nu! Nu m-am facut USL-ist, doar pentru ca prezint niste adevaruri venite de la antibasisti. In film il vezi si pe Nastatse, ca si pe multi alti demolatori. Oameni care in loc de vot ar merita sa fie pusi la zid si impuscati. Pentru subminarea economiei nationale si pentru batjocorirea poporului. Cine sa-i puna oare acolo?. Un popor cu spaga in mana? Sau o justitie care a declarat acum doua zile urmatoarele: "Infracţiunea de plagiat nu există".  N-o fi existand! Exista in schimb o tara numita Romania, din care n-ar fi rau sa-ti scoti copii daca tii la ei. Si daca telul suprem pe care ai dori sa-l atinga in viata nu se numesteeste smecherie.  

joi, 4 iulie 2013

Opinii care difera de ale mele

Am pus pe pagina parerea lui Petru Vapor dupa cate iti mai amintesti sub forma unui video. Si nu am fost eu cel care l-a sters, ci tocmai vaporasul. De ce nu-ti ti-as mai pune chiar acum inca o parere care de deosebeste radical de cea pe care o am eu? Fara nici un comentariu, lasandu-te pe tine sa alegi.

Ar trebui sa ma cobor oare la nivelul dezbaterilor din Ro? Ca sa-l fac pe om cu oua si otet doar pentru faptul ca nu gandeste ca mine. Nu cred ca e cazul. Din moment ce are si el o parere, precum am si eu. Si pentru o parere exprimata cu bun simt nimeni nu merita sa primeasca maciuci in cap, asa cum primeste aproape intotdeauna pe la noi. 

Strica oare sa citesti si un asemenea comentariu? Nu vad de ce ar putea strica. Din moment ce te expui la interpretari diferite ale aceluiasi fenomen. Si spusele mele pareau baliverne pentru foarte multi acum cca. un an. Atunci cand comentam evolutia politica din Ro, asa cum o vedeam eu. Au facut acele comentarii cuiva vre-un rau? Nu cred, mai ales intr-o tara in care politica produce oricum idei preconcepute. 

Pe care se pare ca nu le poti scoate din capul unui om decat cu mitraliera. Din moment ce izvorasc din sentimente cu radacini foarte adanci. In economie, normal, parerile nu ar trebui sa lase loc de ura, desi in Ro am vazut tendinte si in acest sens. Oricum, autorul mailului pe care l-am primit nu a auzit mai mult ca sigur nici de Basescu si nici de USL. Asa ca sper sa fie interpretat si tratat ca atare.

Prin intermediul acestei postari as vrea sa-i pun tocmai de aceea o intrebare lui Sorinel, din moment ce ne aflam pe un site de discutii.

Sorinel! Esti multumit cu situatia de astazi din Romania? Daca esti nu are rost sa citesti mai departe. Daca nu, poate merita sa arunci un ochi pe randurile care urmeaza, ca sa-mi dai poate si un raspuns.

Cu ce se deosebeste atitudinea ta plina de ura de cea a lui Costel? In afara de faptul ca tie iti place de Basescu si lui nu. 

Ti-ai gandit vreodata la faptul ca ura te poate impinge, fara sa-ti dai seama, la imbratisarea unor oameni care nu ar merita nici macar un bobarnac? Doar pentru ca ei se erijeaza a fi importiva celora pe care ii urasti. Te-ai gandit vreodata ca tocmai din aceasta ura se hranesc cei ca Nastase pe care tu nu-i poti suferi? Si ca ura pe care o ai in tine este de fapt rezultatul unei strategii bine gandite, folosita cu multa iscusinta de asa numitii politicieni. Pentru ca ei sa-si poata iubi in pace Elvetia pe care au creat-o exclusiv pentru ei, in timp ce noi ne scuipam.

Si cu asta va las sa cititi mailul pe care l-am primt. Va asigur ca perceptia acestui analist nu este solitara!




miercuri, 3 iulie 2013

Au iesit tancurile in Egipt

Dand ocazia speculatorilor de titei sa-i ridice pretul, temporar, ca intotdeauna, cu ocazia unei stiri. Se pare ca favoritul lui CTP nu este si favoritul poporului egiptean. Care face exact ceea ce prevedeam eu ca vor face multe popoare. In afara de cel roman, desigur, care nu are de ce se planga. Alesii lor isi fac legi cum vor ei, si traiesc ca in rai. Sa nu fie asa ceva un eveniment de sarabatorit pentru o populatie ca a noastra? Care, va iesi in curand la mititei, desi gurile rele spun ca medicii pregatesc si altceva. Poate un picnic cu paracetamol. Pentru tinere cu sarcini extrauterine. In cinstea sosirii colegei din Anglia.





Pozele expuse  vorbesc de la sine, in timp ce poundul egipteam este in cadere libera. Daca CTP a dat-o in bara in opinia mea si al egiptenilor cu Obama, el are totusi un articol publicat chiar azi care merita citit dupa parerea mea. Mi-a placut pentru ca include cererea si oferta in insasi strctura societatii, doi parametrii despre care am vorbit de multe ori. Scotand pana la urma in evidenta ceea ce am spus si eu de o mie de ori, avand chiar un citat pus pe blog legat de acest subiect. Nicio societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei. Cancanul din lume este doar la inceput, si mi-e tare frica sa nu degenereze. 

O frica pe care mi-am exprimat-o nu o data. Observa totusi pozitia armatei egiptene. Este alaturi de popor, si s-a bagat ca musca in lapte pentru ca politica egipteana a inceput sa semene cu cea din RO.

Stiu ca exagerez dar am facut-o voit, doar pentru a putea compara o armata cu alta. Pe a noastra, cu burtosii care o conduc si care au lins cur politc indiferent de culoarea oportunista pe care a avut-o, umplandu-si gentile de piele pe care le purtau goale cu pensii grase primite din partea celor linsi.

Cu armata egipteana, gata sa se implice, atunci cand vede ca haosul politic este pe punctul de a pune stapanire pe tara. La noi  nici un burtos nu s-ar implica in asa ceva. S-ar uita in jur pana ar observa aparitia unui nou cur politic bun de lins, indiferent de miros. Pentru ca in Ro politicianul este echivalent cu Dumnezeu. De unde rezulta si lupta pe viata si pe moarte pentru o asemenea cinste.

Intr-o alta viata Gadea si-a petrecut cu siguranta tot timpul in armata romana. Am vazut o emisiune in care a tras niste limbi ca un general. De data asta nu politicului care il tine pe post asa dezarticulat cum este, ci unui burtos care se vaita ca nu are ce manca de cand i s-a redus pensia de 6000 de ron. In rest sa ne bucuram ca ai nostrii nu sunt teroristi. Te reguleaza dupa ce ti-au anesteziat creierul. Iata ca in Egipt asa ceva nu tine.

Hartie igienica impachetata in servetele

Adica niste lei. Asa au vrut sa treaca bacu-ul viitorii ministrii. Aici a ajuns societatea noastra multilateral dezvoltata in frauda, minciuna, smecherii, si furt. Condusa si informata de oameni care si-au facut si ei studiile superioare la sectia de primitivism al facultatilor de unde si-au cumparat diplomele.

Si, culmea, tocmai acesti oameni, care sunt de fapt cauza decandentei societatii in care traim, sunt votati ani de an ca sa ne rezolve problemele. Cele pe care le-au creat chiar ei, prin existenta lor. 

In timp ce spagarii fugeau in ultimele zile sa-si cumpere un bac, votatii si-au ridicat mana pentru trecerea unei legi pe care nici macar nu au inteles-o. Propusa de un om scaldat in contracte cu statul, interesat astfel direct de validarea ei. Pentru ca, in Romania, nu esti bagat in parlament ca sa intelegi cu ce te ocupi si nici ca sa ai opinii.

Esti bagat acolo ca sa mimezi ca un gibon miscarile de mana ale taticilor. Un lucru pentru care esti rasplitit cu salariu elvetian. 

Din Anglia am primit chiar azi o alta stire minunata. O doctorita educata in scoala romaneasca de funerarii a dat paracematamol unei femei cu diagnosticul graviditate extrauterina. Stabilit ulterior de cineva care a facut scoala medicala. Intrebata de ce, a raspuns ca asa se face in Romania. Si, si-a exprimat imediat si dorinta de a reveni in tara. Dupa ce a fost sanctionata de englezi. 

Incearca sa-i afli numele cat mai repede in cazul in care vrei sa faci si tu colectie paracetamol. Si in cazul in care iti doresti un medic de talia politicului si al mas-mediei. 

Pentru ca vine acasa pentru tine. Din moment ce "elvetienii" o vor ocoli-o ca pe Satana. Pentru ei exista la nevoie alte spitale in lumea cea mare, din moment ce isi permit sa-si duca putorile oriunde ar dori. De aceea se si lupta pe viata si pe moarte ca sa-ti scoata tie orice banut din buzunar. Votati "granita" tovarasi! Ca in "Elvetia" veti ajunge atunci cand vor zbura porcii.

marți, 2 iulie 2013

De ce cad metalele pe acoperisul primei case?

Daca vrei sau auzi explicatii care mai de care, citeste pe net. Vei gasi in abundenta pareri sub toate formele. Ale fundamentalistilor, cu un semn de intrebare cat o prima casa deasupra capului, precum si ale acelora care vad conspiratie pana si in somn.

Explicatiile abunda la infinit. Vreau totusi sa-ti atrag atentia asupra unui fapt destul de interesant! Atunci cand aurul expus in graficul lunar pe care il vezi, a fugit de la 240 de dolari la 1920, in zece ani, totul era in regula. Nimeni nu vorbea despre o boaba de conspiratie.

Iata insa, ca, acum, cand aur tot nu exista, asa cum nu exista nici la pretul de 1920$, teoria conspiratiei este in toi. Lansata cu precadere de catre fundamentalistii la care nu le ies calculele sub nici o forma. Reactie tipica a unuor oameni care nu inteleg ceea ce se intampla in piata de capital. Din moment ce ei au legat oscilatiile metalelor, ba de caderea dolarului, ba de monetizarile FED, ba de productia mica sau mare, si, nu in ultimul rand de faptul ca bancile centrale au inceput sa cumpere aur cu caruta la nivele de 1800$, etc. 

Dupa cate poti vedea nici una din logicile folosite n-au gasit raspunsul corect legat de cauza deprecierii metalelor. Pentru ca daca l-ar fi gasit, nu ar sta toti ca niste semene de intrebare in aceste momente, anuntand in fiecare sapatama sfarsitul "catastrofei". Exact asa cum anuntau in 2011 mersul metalelor spre stele. Eu am fost intotdeauna mai modest si mi-a placut simplitatea. Tocmai de acea am dat o explicatie la fel de simpla aprecierii ca si deprecierii oricarui instrument. De as as face o exceptie in cazul metalelor? Din moment ce si miscarile lor se explica la fel de simplu ca orice miscare din piata de capital, prin existenta cererii si a ofertei.

Din anul 2001, exact asa cum se vede pe grafic, oamenii au inceput sa cumpere aur. Si au continuat sa cumpere pana in 2011, aproape neincetat, micsorand cu timpul bazinul celor interesati de achizitii. La un moment dat, la un pret considerat exagerat, acest bazin a ramas pur si simplu gol, asa cum ramane intotdeauna, fiind inlocuit imediat de un alt bazin, cel al vanzatorilor. Care au decis sa-si incaseze profitul obtinut din aceasta fuga incredibila pe care a prestat-o metalul galben, impreuna cu argintul. Iti garantez ca oamenii din acest bazin al vanzatorilor sunt complect surzi la argumentele conspirationistilor precum si la cele ale fundamentalistilor. Continuand astfel sa iese din piata la fiecare revenire a metalelor. 

De ce? Ca sa fie siguri ca mai raman cu un castig. In timp ce conspirationistii si fundamentalistii care au cumparat mai scump, si care vedeau si mai vad aurul si azi la 16000 de dolari uncia, continua sa-si piarda camasile de pe ei. La un moment dat, bazinul vanzatorilor va incepe sa se subtieze, intr-o maniera identica celei care a subtiat bazinul cumparatorilor, moment in care metalele vor da imediat de un fund. De ce? Pentru ca toti cei care au vrut sa vanda au vandut, lasand de data asta noul bazin gol. Care, va fi atunci inlocuit de alt bazin, si mai nou, plin de cumparatori. Intrebarea cheie este pana unde vor putea sa cada metalele? Sigur nu stie nimeni. Analiza tehnica ne da totusi niste repere. 

Eu le-am afisat pe graficul expus, pentru aur, din moment ce argintul face parte din analizele pe care le fac pentru abonati. Dupa cate poti vedea, pe acelasi grafic, linia anapoda de trend foarte solida, din cauza duratei foarte lungi pe care o are, a fost rupta. Devenind astfel din suport rezistenta. La fel de solida ca o consecinta. Nivelele ei vor deveni ca atare nivele bune de vanzare, pana in momentul in care aurul, va reusi eventual sa reintre si ramana pentru o perioada in canalul pe care l-a perforat. Chiar daca va reintra in canal, eu nu-l vad stand mult timp acolo. 

Ci, il vad mai degraba iesind din nou. Si mergand spre cele doua tinte pe care le vezi marcate cu o elipsa si un patrulater. La nivelul patrulaterului cred eu ca bazinul vanzatorilor va incepe sa se subtieze considerabil. Un bazin care ar putea sa ramana pana la urma chiar fara gogi. Pentru ca nu se stie niciodata de ce vei fi obligat sa iti vinzi metalele. Asa cum nu au stiut nici cei care le vand astazi fortati de imprejurari, poate cu profit, totusi, spre deosebire de cei care le-au cumparat aproape de maxime. Fii sigur ca in bazinul de vanzatori exista si asemenea oameni. Si nu cred ca sunt putini la numar. Oameni obligati sa vanda metale pentru a obtine hartie igienica. 

De la metale putem sari direct pe acoperisul "primei case", un proiect pornit de Boc si continuat de Ponta, pentru banci. Tradus in politicianeza, "pentru tine". Chiar azi am citit ca va fi extins la infinit, ca o varianta de Qe romanesc al caselor. Intr-o tara cu cele mai multe credite neperformante din Europa. Date de banci care sunt in momentul de fata sub apa. Incercand sa faca de acolo creditari submarine, pestisorilor fara creier care mai inoata inca buimaciti. Cum se va sfarsi acest proiect? Asa cum se sfarsesc toate proiectele guvernamentale facute cu curul.

Mai ales atunci cand sunt concepute pentru sprijinul celora care s-au dovedit a fi incompetenti, in cazul de fata bancile, in detrimentul celora care si-au vazut de treaba. Pentru ca nu ma incumet sa fac incompetent un cuplu tanar si fara experienta fraierit de politic si de bancheri. Culmea nesimtirii de care a putut da dovada un politician am vazut-o atunci cand Boc le-a multumit bancilor pentru participarea la acest proiect maret. Care nu a facut altceva decat sa le prelungeasca lor viata. Precum si viata imobiliaristilor clientelari. Dar hai sa mai traim inca o zi bine la granita pe care o avem cu "Elvetia!"

PS. Mi-am adus aminte de ceea ce imi spunea un cititor. Ca scriu cu subintelesuri care nu sunt tocmai usoare de interpretat pentru toti. In acest caz vreau sa fiu deosebit de clar. Fara Boc si fara Ponta, pretul caselor si al apartamentelor ar fi cazut mult mai rapid spre nivele la care va ajunge oricum, dar cu mai putine victime colaterale, noii fraieriti. Si nu! Prima casa nu este un ajutor pentru tine, ci doar pentru banci. Pentru tine cel mai bine ar fi fost daca preturile ar fi cazut cat mai repede spre nivele la care sa poti cumpara o casa fara sa ramai dator bancilor 100 de ani. Un pret raportat la un salariu romanesc. Nu la unul elvetian obtinut de cei votati si clientelele lor. Tocmai o asemenea depreciere vor sa opreasca banditii pe care i-ai votat, tot cu banii tai. Un lucru pe care pana la urma nu vor reusi sa-l faca. Ceea ce vor reusi, si au reusit deja, este intarzierea si franarea procesului de depreciere, cu noi victime fraierite asa cum am mai spus.

Ca o paralela! Daca exista cumva si din greseala vreun "Becalagiu" care citeste blogul, as vrea sa-i spun si lui ceva. Daca nu ar exista becali, in Romania nu ar exista nici saracia in care se scalda foarte multi. Cei care se pot bucura de cate o faramitura primita din imensul acaparat de un gige. Deci gigii sunt o pacoste pentru orice tara. Si tocmai cauza saraciei multora. Paradoxal, exact al acelora care il ridica in slavi. Nu ma refer la presa manipulatoare, care stim ca face totul cu un scop bine determinat, si nici la politicianul "elvetian" gigiofil. O data, probabil niciodata, vei intelege poate un lucru foarte important. Nu vei mai fi sarc in momentul in care ai scapat de gigi si de gigiofili! Si atunci nu vei mai avea nevoie de mila nimanui, automat. Gigeii nu vor fi asadar niciodata rezolvatorii saraciei. Ci tocmai cauza ei. Un lucru pe care ar trebui sa-l bagi bine in cap.

luni, 1 iulie 2013

Fondurile de pensii

Au aparut ca ciupercile dupa ploaie de o vreme buna incoace. Asta dupa ce statul si-a dat seama ca el nu va mai putea satisface nevoile pensionarilor. Din moment ce ei sunt tot mai multi la numar, in timp ce cei care lucreaza sunt tot mai putini. Pentru ca pe asta se baza intregul sistem vechi. Cei din campul muncii ii plateau pe cei care au iesit la pensie. Din moment ce banii donati statului de catre ultimii, au fost cheltuiti deja sau mancati de inflatie. Si atunci, singurara modalitate de-a mai plati vreo pensie ramanea cea enuntata. Iei de la cel care lucreaza si dai la pensionar. Cand statul a observat ca banii nu-i ajung, el a inceput sa se dezica treptat de rolul pe care il avea atribuit din veci, cel de garantator al pensiilor. O miscare care a dus la nasterea fondurile de pensii, nu numai in Ro, ci pretutindeni in lume.

Aparent totul pare facut cu cap. Pentru ca omul isi depune o parte din salariu intr-un asemenea fond, care, mai pe urma, la batranete, ii plateste banii depusi pensionarului. Simplu ca buna ziua! Nu-i asa? Nu chiar! Din moment ce in lume exista si banci centrale. Care au inventat imprumutul fractional. Cel care multiplica bani inexistenti, acelasi care produce si inflatia din vremurile bune. Vremuri in care banii au velocitate. Aici incep sa apara problemele fondurilor de pensii. Pentru ca, daca banii pe care ii ia de la un viitor pensionar nu sunt multiplicati, intr-o forma sau alta, pensionarul ar putea muri de foame atunci cand va ajunge la varsta critica. 

De ce? Pentru ca daca a depus, sa zicem, 1000 de lei in fond, atunci cand laptele a costat 1 leu litrul, putand astfel sa obtina 1000 de litri de lapte din banii depusi. Mai tarziu, intr-o era in care laptele costa 10 lei litru, pensionarul nostru ar putea ajunge la catastrofa. Din moment ce inflatia i-a inghitit o buna parte din banii depusi. De unde porneste si nevoia de randament al banilor din fonduri.

Isarestii si Bernancii nu dorm tovarasi. Singurul lucru pe care stiu sa-l faca fiind inflatia. Inca o data! Asta doar in vremuri bune, in care increderea indivizilor pluteste la nivele maxime, vremuri in care exista velocitate monetara. Problema cea mare este ca bancile centrale nu fac economia niciunei tari, asa cum crede 95% din populatie. Pot totusi s-o distorsioneze, pentru moment, dar nimic mai mult. Asa cum au facut si incepand cu 2009. Dar, acesti cativa ani, devin doar o picatura intr-un ocean, raportati la o perioada lunga a istoriei. Sa vedem acum ce inseamna existenta bancilor centrale pentru fondurile de pensii despre care vorbim. Inseamna o presiune imensa. Pentru ca dobanzile tinute la zero nu dau altceva decat un randament, tot zero, banilor depusi intr-un cont bancar.

In timp ce tovarasii de bresla al bancilor centrale incearca sa-si multiplice banii primiti de la tata banca prin speculatii bursiere. Pentru ca altfel ar avea si ei un randament egal cu zero, din aceleasi considerente, mai ales intr-o perioada in care nu indraznesc si nici nu pot sa mai dea imprumuturi, din cauza nesigurantei proprii si a lipsei de cerere. Fondul de pensii este obligat sa se transforme in cazinou. Nu pentru ca doreste el neaparat sa faca acest lucru, ci pur si simplu pentru ca este fortat de imprejurari. Imprejurari care altfel ar putea sa-l puna intr-o situatie foarte neplacuta, una in care 1000 lei depusi de un pensionar, sa nu mai poata cumpara decat 100 de litri de lapte in loc de 1000, vezi exemplul de mai sus. Din cauza inflatiei create de bancile centrale, prin mecanismul fractional de imprumut.

Acel mecanism care multiplica bani inexistenti. Problema este asadar una saritoare in ochi pentru orice individ cu capul pe umeri. Care isi da seama imediat de riscul pe care si-l iau in spate aceste fonduri. Obligate de bancile centrale sa speculeze banii contribuabilului. In vremuri bune, atunci cand bursele urca, nimeni nu crasneste o vorba despre vreun risc, din moment ce pretul actiunilor creste. Odata cu acesta, creste si valoare banilor depusi. Asa cum am vazut in cazul lui Nastaratin. Revenirea bursei i-a dus valoarea contului inapoi acolo unde a fost. Pe hartie cel putin. Numai ca, bursele nu cresc intotdeauna, in timp ce fondurile de pensii sunt impinse spre speculatii aproape in permanenta. Din cauzele enuntate mai sus.

Cum ai putea sa-ti explici altfel o devalorizare a contului lui Nastratin, la o cadere a burselor cu doar cca, 5%? Pentru ochiul versat ceea ce a povestit prietenul nostru anunta furtuna. Demonstrand clar ca toate fondurile de pensii si-au investit banii in produse mai sigure sau mai putin sigure, tocmai pentru a putea culege randamentul necesar banilor depusi. In vremuri ca cele de azi, in care ai vazut cu prorii tai ochi ceea ce se poate intampla, problema se ingroasa. Pentru ca toate investitiile, actiuni, metale bonduri etc. pot sa cada mana in mana. Exact asa cum am aratat in postarea "O zi obisnuita..."

Ca o consecinta, banii pe care i-ai depus intr-un fond de pensii pentru a-ti asigura o batranete fara griji sunt mai nesiguri decat ti-ai putut inchipui vreodata. Din moment ce plonjonul instrumentelor in care fondul a decis sa-i investeasca, ar putea sa-ti desfinteze contul. Sub ochii bulbucati ca cepele ale celora care s-au bagat in investitii aparent fara risc. Garantate uneori de state falimentare. Acum putina psihologie! Ce crezi ca fac menagerii acestor fonduri atunci cand bursele urca. Mai ales atunci cand sunt convinsi ca urca din cauza monetizarilor FED care nu se vor sfarsi niciodata, sau doar atunci cand somajul va ajunge la o cifra anume.

Stau linistiti si respira aer curat. Uitandu-se in fiecare zi la cifra somajului. Pentru ca, Bernanke le-a spus clar in fata cand anume s-a gandit el se opreasca robinetul. Plin de aer curat in piept, din pozitia de mare menager al fondului, incepi sa auzi intr-o zi de dobanzi in urcare. Dobanzi la care nici nu te-ai uitat, convins fiind de faptul ca numai FED le poate pune, exact acolo unde doreste ea. Si, B te-a asigurat ca de dobanzi se va atinge decat doar atunci cand economia va creste cu 130% pe an. Tu stiind ca a crescut cu doar 1,8% in ultimul timp. Ce senzatie crezi ca va avea omul sigur, pana acum, si plin de aer curat in piept? Dupa ce a observat ca toate instrmentele in care a investit el banii fondului de pensii pot sa cada deodata. Cu toate ca nimeni nu a anuntat moartea lui Bernanke. Sunzatia unui sughit, poate!

Bursa a cazut, totul a cazut, dar apar "by the dipsii". Si pieptul omului nostru sa umple din nou de aer curat. Intr-o atmosfera lipsita total de sughituri. Vezi aici de fapt psihologia lui Sorinel, care functioneaza ca o psihologie umana absolut normala. Asa cum functioneaza, mai mult ca sigur si psihologia unui menager de fonduri. Mai trece putin timp si farsa cu caderi se repeta. Ceva mai intensiv decat prima data. Cum crezi ca se va simtii omul care menajeaza banii a milioanelor de indivizi? Il va lovi nesiguranta din nou, producandu-i de data asta tusa. Pentru ca el este pus acolo ca sa creieze plusvaloare. Care in loc sa apara, dispare, lasand loc unor pierderi.

Totul poate sa cada observa omul nostru, cu toate ca Bernanke si-a pus si peruca. Vreau sa-ti inchipui acum ce simte acelasi om dupa un plonjon de 25% a tot ceea ce misca, din moment ce a inceput sa sughita la doar 4-5% depreciere. Incearca sa-ti inchpui si ce simte pensionarul care vede ca din banii depusi i-au mai ramas doar 75%. Sarind ca ars la telefonul care il leaga direct de menagerul de fond. Toate aceste senzatii se transforma incet dar sigur intr-un cerc vicios, care pana la urma duc la panica finala. 

Faza in care majoritatea participantilor raman cu curul gol. Acolo apar din nou oamenii cu bani tangibili, si incep sa cumpere produse ale caror preturi a fost devastate in timpul ciclului deflationist. Produse sigure, aproape 100%. Din moment ce au reusit sa supravietuiasca tocmai unui uragan devastator. In acest moment incepe un nou ciclu de reinflatie, asemanator sau identic cu cele precedente avute pana acum. 

Dar, asta doar dupa ce murdariile au fost suflate toate de uragan. Sa nu-ti faci nici o iluzie! Fondurile de pensii sunt la fel de pline de murdarii ca toti ceilalti. De ce? Pentru ca, in aceste murdarii si-au putut gasi ele randamentul aprarent, dar atat de necesar banilor pe care ii invart. In randurile de mai sus ai citit despre inca un "bine" pe care ti-l fac bancile centrale. Prin simpla lor existenta. Traiasca Isarescu omul cu cea mai mare incredere in RO. Stapanul absolut al tutulor pietelor de capital, care a coborat chiar azi dobanda BNR la 5%. Intr-o miscare surpriza, spune capital. Surpriza pentru cine? Pentru mine in nici un caz. Pentru ca eu am spus de cel putin 100 de ori ca Isarescu merge dupa piata. Nu ma crezi? Uita-te ce s-a intamplat cu dobanzile din RO in ultima jumatate de an. Au scazut toate fara exceptie, la orice valuta. 

In momentul de fata dobanda mea de 5%, la dolar, s-a transformat in 2,9%. La fel a scazut dobanda la lei, la euro, you name it. Dobanda pe care ti-o da banca. 

Pentru ca cea perceputa are alta piata in Romania. Din moment ce omul rpimitiv plateste oricat pentru un credit. Ca o paranteza! Cand scad dobanzile? In deflatie tovarasi! De aceea nu ajuns nici benzina la 7 lei, cu toate taxele adaugate de USL. Asa cum ne speriau expertii. Eu am cumparat-o chiar si la 5,62. O diferenta destul de mare. Si, asta acum cand pretul titeilului se invarte in jur de 100 de dolari. Ma gandesc la cat va fi benzina cand pretul titeiului va ajunge la 70, la 60, sau chiar din nou la 40 de dolari? 8lei? 9lei? 20 de lei? Daca ii intrebi pe antenisti si pe cei care urla pe acolo 25 de ore din 24, unul in gura celuluilalt, poate. Daca ma intrebi pe mine eu il vad mult mai jos decat este astazi. 

Ca si pretul altor marfuri. Pentru ca rezultatul deflatiei este pana la urma deprecierea dobanzilor si  a preturilor in general. Indiferent de ce iti spun magarii de la antene. Inclusiv a imobiliarelor! Ale caror preturi vor creste, conform expertilor, scazand conform subsemnatului. Subsemnatule! esti nebun? Se vor intreba unii. Scadere si crestere de dobanzi, amandoua in deflatie? 

Da toavarasi! Adica nu tovarasi! Nu sunt nebun! Dobanzile cresc in deflatie atunci cand creste nesiguranta si frica de falimente. Scazand, atunci cand ne simtim inca siguri, ca in Romania, in momentul de fata. Pentru ca, aici, avem guvern, avem o pozitie, din care putem fi regulati zilnic, dar, despre care nu am mai auzit chiar nimic pana la accidentul tragic din Muntenegro. Atunci a iesit si ea  la televizor, imediat, ca sa vomeze tot ceea ce a mancat pana acum, cacat. Si, il mai avem pe cel mai bun bancher din lume, pe Isarescu. Care va face in pantaloni atunci cand panica ii va lovi si pe romani. Sa traim bine! Asa cum dorim si asa cum meritam de fapt.

Ps. Vrei sa te faci toba de economie? Cu lectii venite direct din gura "espertilor" de la capital. Citeste acest articol! Ca sa intelegi de ce nu se baga Isarescu in piata ca sa influenteze pretul fumului.