Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 27 februarie 2013

Inca un fiu al poporului cu gandire de geniu

Fiul lui Adrian Nastase, care, cred eu ca se antreneaza pe tusa, ca sa intre, alaturi de taticu si de Traian Basescu, ultimul facut praf de catre USL, pe terenul politic romanesc in 2014. Acelasi din vecii vecilor si cu acelasi gazon pe care l-am vazut de atatea ori, plin de mocirla si cu brazde pline de cacat. Poate juniorul va da si o lege, prin care poporul va trebuie sa fie consultat la fiecare arestare.
 
Prin intermediul unui: ba voi castigati ceva daca il bagam pe asta la dzup?  A jefuit o banca. Dar pe asta? Care i-a dat in cap vecinului pentru ca nu a votat cu USL. Nuuuuuuuuu! Verdict irevocabil dat de popor: nevinovati amandoi din talpi pana in picioare. Si asa chitinel nici justitie nu ne mai trebuie, de loc, un lucru pe care oricum nu l-am avut niciodata.
 
Am platit doar in zadar niste CSM-isti care numai justitie nu fac, dar stiu in schimb sa se scuipe, exact ca si politicienii pe care ii reprezinta. Juniorul este dupa cum vezi mai genial decat taticu, si se pare ca a invatat de la acesta cum sa nu se pripeasca. Un lucru care l-a dus probabil la concluzia pe care exclamat-o public.
 
Ce a castigat poporul roman prin arestarea tatalui meu? 
 
Ca sa ne fie si mai rusine de faptul ca Basescu l-a bagat pe Adrian la zdup, persecutandu-l politic. Cum mama dracului poate un persecutat politic sa ajunga asa sus, sa fure atata, sa manipuleze un spital intreg, si sa iasa din inchisoare mai sanatos decat a intrat,  nu-i voie se intrebe nimeni, pentru ca va fi dus in fata justitiei poporului, imediat, acuzat de faptul ca are creierul spalat.
 
Tanara speranta ne-a mai povestit si despre palmile pe care le-am luat noi, cu totii, prin intermediul vizitei pe care baronesa i-a facut-o eroului national. Poate pentru ca o fi si ea social-democrata exact ca Adrian. Poate ca, Ema, va putea fi implicata pana la urma si in justitia tanarului nostru erou in devenire.
 
Doar prin niste raspunsuri simple, date la intrebari simple, ca sa nu obosesca nimeni atunci cand face justitie. Stitii cu totii cum se plang actualii justitiari de tocmai oboseala, care poate fi eliminata prin aceasta metoda simpla. Reducand fiecare proces la o singura intrebare, pusa baronesiei sale 
 
Pe asta il vei vizita ”baromaiestate”? In cazul in care il bagam la parnaie.  Pentru ca a scos un cartof din gradina vecinului ca sa nu plesneaca de foame. Nu! Ok! Verdict irevocabil! Vinovat de hotie, de jaf la drumul mare, si de subminarea economiei romanesti. 30 de ani inchisoare fara internet si fara gloante in gat.
 
Sa vedem totusi ce spune si tovarasul Basescu, care incepe din nou sa fie cu poporul? Ha ha ha imbecililor!
 
Dar tovarasul Antonescu? Despre hahaitul tovarasului Basescu.
 
„Mă aşteptam să rămână în politică, am subliniat şi cu alte ocazii că preşedintele la terminarea mandatului său va fi un om tânăr pentru politică, la 60 de ani şi un pic un politician este în floarea vârstei”, a spus liderul PNL.
 
Dar tovarasul Ponta? ”Pdl nu va gasi oricum un lider politic mai bun decat Traian Basescu.”
 
Dar Felix? Miau! Pentru ca pana la urma am fost colegi de se-curitate. Curitate in orice caz.
 
Dar Ghise si Fenechiu, si consilerul primului ministru Frunda, si alti tovarasi si pretini? Noi muncim, nu vorbim.
 
Dar cei 7,5 milioane de votaci? Jos basescu securistul. Taci ba! Ca asta o fost alalalt program de guvernare. Asta nou este sus Basescu, pentru ca la 60 de ani este prea tanar ca sa poata fi jos. Jos in politica romanesca sunt mortii, cei ca Nicolaescu. Tuti mortii matii de bou ”care esti”, este”. Deschide-ti cepele alea lipite si utat-te la tovarasul Iliescu! Care se apropie de 90 de anisori tot in pozitie de sus.
 
Dar eu despre toate cele? Imbecilitatea si primitivismul se platesc scump in orice domeniu! Cu precadere in politica! Mai ales de catre un popor retardat mintal care incearca de mai bine de 20 de ani sa schimbe un cacat cu altul.

luni, 25 februarie 2013

We can go to hell now!

Ultimul meu bastion de pe Dow a fost atins, in sfarsit, sageata rosie! Cea galbena am pus-o deasupra lumanarii care a incercat aceiasi performanta, fara sa reuseasca insa. 
 
Un lucru interesant este faptul ca Sp 500 nu a mai razbit sa-si depaseasca maxima asa cum a facut Dow, probabil pentru ca el si-a facut deja treaba, atingand telul meu final mai repede, cu cateva zile in urma.

Totul se datoreaza unui mic decalaj de ciclu de doar cateva zile, destul de frecvent intalnit la indicii din aceiasi tara. De la linia trasa anapoda Dow a fost respins chiar azi cu multa hotarare, un gest care o sa stoarca, cred eu, lacrimi, incepand chiar cu ziua de maine. La toti cei care au sarit in trenul de vineri ai dipsilor.

 Eu am urmat totusi sfatul lui sorinel si mi-am pus deja masca de gaze. Va fi interesant de vazut cum vor reactiona cei care si-au uitat-o in pivnita.

Am marit graficul Dow ca sa poti vedea exact ceea ce s-a intamplat. Pentru eventualii noi veniti mai repet odata ceea ce am mai spus de foarte multe ori pe acest blog, chiar cu ani in urma. Eu vad  o baie de sange in formare din jurul acestor nivele. Sau, invins de Bernanci o baia de stele, prevazuta de 98% dintre experti. Una pe care voi fi obligat s-o admir fara a mai scrie pe blog.

Momentul adevarului a sosit asadar! Hai sa-i urmarim drumul impreuna! Spre stele sau spre iad.
 
Ps.Notez pentru cei care ma urmaresc mai de mult ca pretul tinta a fost atins exact in prima parte a anului asa cum am anticipat.

Istoria unei banci infintate de ”geniile salvatoare”

Bankia a fost formata in decembrie 2010 prin fuziunea a sapte ”Cajas” spaniole total falimentare  (banci regionale nereglementate). Banca a fost introdusa pietei ca o poveste de succes si ca o dovada a faptului ca guvernele europene pot gestiona riscurile din sistemele lor bancare. Prin masuri magistrale precum si aceasta fuziune, ale unor banci facute praf, intr-una ”sanatoasa ca tunul”.
 
Conform teoriei cacatului, bagi 7 cacati intr-o galeata, pe care o pui imediat sub nasul de vrajitor al a lui Draghi. Putand in moemntul imediat urmator sa scoti din ea aur pur. Un lucru care s-a si intamplat de fapt! Pentru ca, in 2011, Bankia a raportat chiar un profit de € 41 milioane de euro. Si in aprilie 2012 a fost propusa pana si plata unui divident actionarilor.
 
Apoi, in decursul a două săptămâni, banca a revizuit castigul anuntat la o pierdere de € 3.3 miliarde de euro, solicitatand imediat oficial un plan de salvare din partea guvernului spaniol. Povestea s-a sfarsit dupa cum bine se cunoaste cu nationalizarea integrala a istitutiei plina de ”succesuri”,  ca intotdeauna cu bani luati din buzunarul contribuabilului. Frapant in ceea ce priveste aceasta secventa de evenimente, este faptul ca in timpul derularii ei, premierul spaniol Mariano Rajoy, a sustinut tot timpul ideea ca băncile spaniole au fost si vor ramane solide ca betonul.
 
Beton romanesc probabil pentru ca in data de 28 mai 2012, (dupa ce Bankia a solicitat deja un plan de salvare de € 19 miliarde de euro, cea mai mare ”salvare” din istoria Spaniei), Rajoy a declarat: "nu vom mai avea nici o salvare in sectorul bancar spaniol." Foarte dragut! Din moemnt ce declaratia a fost facuta cu doar cateva zile inainte de ziua in care tocmai tara, Spania, solicita ajutor extern, din partea UE. Hai a facem acum si cronologia ”betonului”:
 
• 09 mai: Bankia cea herculiana cere un împrumut de 4,5 miliarde €, in timp ce guvernul spaniol afirma cu hotarare faptul ca este ”facuta din beton”.
• 21 mai: Spania satisface cererea de iprumut a bancii, nationalizand partial institutia printr-o participare a statului cu un procent de 45% .
• 23 mai: nevoile de salvare ale Bankia cresc asa deodata la € 11 miliarde de euro, in timp ce Rajoy i se adreaseaza lui Hollande, prietenul lui Ponta din Franta ", un om care a recunoscut atunci ca nu avea habar de starea bancilor spaniole.
• 24 mai: nevoile de capital ale Bankia cresc la 15 miliarde €
• 25 mai: deci numai dupa o zi, ele ajung la € 19 miliarde, in timp ce profitul anuntat pentru 2011 a trebuit sa fie revizuit la 3,3 miliarde de € pierdere! O nimica toata! 41 milioane castig, o cifra scoasa din cur, in 2011, versus 3,3 miliarde pierdere, intr-un moment in care intregul fond de salvari spaniol era evaluat la 5 miliarde de euro.
• 28 mai: Salvatorii nu se dezmint! Apare din nou Rajoy, de parca ar fi fost Raponta, repetand: "nu va fi nici o salvare a sectorului bancar spaniol."
• Weekendul din 8 spre 10:  Rajoy ii scrie ministrului sau de finanțe:. "Aguanta, noi, Spania, suntem a patra putere europeana, nu suntem Uganda ... Daca ei doresc sa forteze salvarea tarii noastre, pot pregati numaidecat 500 € miliarde de euro, și alte 750 miliarde pentru Italia, tara care va trebui sa fie salvata si ea după aceea.
 
In acelasi timp, Spania solicita informal 100 miliarde de euro de la europeni pentru ”salvare” un lucru pe care miniștrii de finanțe din UE il aproba fara sa sughita.
 
• Duminica 10 iunie: Raponta declara salvarea ca fiind o "victorie”, continuand cu urmatoarea declaratie: " Acest an va fi unul greu. Economia va scade cu 1,7%, in timp ce si somajul va continua sa creasca."
 
Eu zic ca suna bine!Tu ce zici?

In doar o luna, marele conducator spaniol Speedy Mariano reuseste sa nationalizeze cea mai mare banca din istoria Spaniei, construita din 7 banci falimentare. O idee fenomenala nu ti se pare?. Nici macar fostul nostru papucar nu putea veni cu ceva  mai genial. Genialitatea si competenta nu se opresc insa aici. Pentru ca Speedy a obtinut dupa cum spuneameam si niste maruntis din partea creierelor salvatoare europene, 100 de miliarde de euro. Pentru recapitalizarea intregului sistem bancar spaniol. Acel sistem care a fost declarat in tot timpul derularii evenimentelor descrise ca fiind solid si solvent. 
 
Analizand aceste fapte. Poti oare subestima vreun protagonist din aceasta poveste? Sau din orice alta poveste legata de aventurile economice din ultimul timp. Eu unul astept cu anusul incordat si ziua de maine. Care ne va pune pe masa o poveste noua, una pe care o cunoastem deja. Relatata de catre cel mai talentat povestitor al tuturor timpurilor, Bernanke. Am inceput sa fac deja insomnii asteptandu-le. Din fericire mai trebuie sa astept doar inca o zi, ca sa pot dormii linistit dupa ce l-am ascultat pe barbos. Care isi va face relatarile exact in prima zi al unui interval de reactie, cuprins intre 26 si 27 februarie. Asa intamplator.
 
Buy the dipsii au sarit deja vineri in tren, asa cum m-am asteptat. Asta pentru ca sa poata fi la locul lor in vagoane atunci cand barboslul meu preferat isi va slobozi gazele de culoarea cur-cubeului. Indiferent de culoarea lor, pe mine au inceput deja sa ma usture ochii. Din moment ce mirosul pe care il emana aceste gaze seamana leit cu mirosul gazelor lacrimogene. Chiar si in cazul in care dipsii ar mai prinde destula putere ca sa salte indicii printr-un spike.


Dicţionar

 

vineri, 22 februarie 2013

Rolul bancilor centrale, sentimente si perceptii (continuare)

Pana in data de 5 mai, anul curent, republicanii ii cer omului cu barba, care nu trebuie sa fie subestimat, conform unora, prezentarea unei strategii de iesire din cacatul in care s-a bagat. Gestul republican fiind in opinia mea un joc de teatru demn de Broadway. Pai cine s-a uitat la Bernanke si Greenspan creand bula dupa bula?

Politicienii! Toti la un loc. Pentru ca nu doreau sa-si piarda scaunele. Acum cateva zile au venit si minutele FED pe care le anuntam. Inainte cu o zi ii spuneam unei abonate: Indiferent de ce va face bursa, comportamnetul ei va fi legat de catre stirari de ceea ce a aspus FED. Ce a spus de fapt FED? Nimic, ca de obicei, Bernanke a tacut chiar chitic.

Presa a scos totusi in evidenta divergente "noi", care in realitate sunt la fel de vechi ca si guvernatorii institutiei. Gruparea Bernanke a fost si va ramane in continuare cea mai puternica, avand chiar sustinatori care si-au grohait nemultumirea fata de faptul ca monetizarile ar fi fost prea putine. Ca o consecinta minutele FED au adus ceva cu care eu m-am obisnuit deja. Un lucru care matematic poate fi simbolizat cu o cifra, zero.

Bursele, in schimb, au facut intr-adevar ceva cu totul neobisnuit. Au cazut! Atunci cand ele nu pot sa faca altceva decat sa creasca. De unde s-au gandit ele sa cada? Exact de la nivelul de 1528 enuntat de mine, in cazul Sp. Si in cazul Dow vezi graficul afisat, plin de linii trase anapoda. Cea orizontala representand niveleul pe care l-am numit bastionul meu final. Mai citeste o data si un citat pe care l-am luat din postarea de luni,18 februarie, scrisa exact cu doua zile inainte de faimoasele minute FED:

Este posibila o cadere in cap a burselor, de la nivelele actuale, incepand cu aceasta saptamana? Concomitent cu o apreciere a metalelor? Nuuuuuuuuuuu! Pentru ca bursele pot merge numai in sus! Cu acest barbos Bernanke sofer de meserie la volan. Asta desi graficele care nu conteaza spun ca da.

Ce se intampla de fapt pe Broadway? Nimic neobisnuit! Politicianul in rol de porc a inceput sa grohaie, si atat. De parca ar fi un Blaga american. De ce? Pentru ca este presat foarte probabil de votacul care incepe sa-si schimbe perceptia. Ca si votacul bulgar de fapt, care a reusit sa-si doboare guvernul. Numai votacul roman doarme, visand dulce despre programul de guvernare jos Basescu al USL. Un program care l-a dus de fapt pe actualul presendinte in sus, cobarand insa pana in vine tocmai pantalonii acelora care au votat pentru implementarea lui

In timp ce in Valahia lucrurile sunt exact asa de simple precum le-am prezentat, in SUA ele se complica o leaca. Asta pentru ca barbosul a umplut visteria FED de muradrii in valoare de 3 trilioane, reusind prin aceasta manevra sa duca economia la culmi everestiene, adica la nivelul sub zero pe care ni l-a aratat ultimul GDP. Problema FED este asadar in momentul de fata numai una! Este deosebit de usor sa te bagi in cacat, din moment ce ai dreptul absolut si exclusiv la singura tiparnita de bani permisa oficial. Mai greu este sa iesi.  

Aceste lucruri fiind spuse astepta-te la noi showuri aranjate pe Broadway. Cu piese in care actorii vor explica mai mult decat vor juca, cei mai multi trebuind sa se angajeze chiar in monologuri infinite. Asta pentru ca orice ar face personajul principal, omul cu barba, branza facuta in Danemarca pute de rupe nasul. O parasire a monetizarilor si o incercare a FED de a-si vinde muradariile ar zdruncina piata in doua secunde. Continuarea politicii monetare de pana acum trebuind sa aiba pana la urma efecte indentice. Fed este in acest moment, in opinia mea, la punctul in care poate canta piesa hotel California. 

"You may check in any time you like but you can never leave" Parerea mea este asadar ca valul devastator a inceput, un val care il va duce pe Bernanke sa danseze cancan, nu numai pe Broadway, dar si la Moulain Rouge. Unde va trebui sa-si ridice rochita conform obiceiului. Expunandu-si astfel chilotiei rosii plin de cacat si cu miros de branza imputita. In ropetele de aplauze ale politicienilor care l-au acceptat in postura de dansator. Aceiasi care vor fi zgaltaiti tocmai de aceea, tot mai des de catre votacii care incep sa ramana in chiloti.  

Nu am nici un dubiu ca vor scapa si de ei intr-o buna zi. Pentru ca daca ceea ce cred eu ca urmeaza are aspectul pe care l-am presupus, vom avea foarte multi oameni care vor trebui sa umble in curul gol. Exceptandu-i pe romani, desigur. Pentru ca ei sunt condusi de un USL care este cu poporul, de o opozitie care este cu praful, si de un presedinte in plina reevaluare. Apropo de reevaluari! Ii vom vedea in curand pe "buy the dipsi" in actiune, posibil chiar incepand cu ziua de azi. Din moment ce bursele au pierdut cateva procente in doar cateva zile, trebuind astfel sa fie reevaluate numaidecat.

Ps. Justitia e cu noi! Sau cu ei? M-am cam incurcat si eu un pic. Din moment ce tocmai acest sistem numit al drepatatii, da un verdict prin care o banca cazinou din Italia, poate, cu alte cuvinte trebuie, sa fie"salvata"de contribubabil. Faptul ca si Draghi ar putea fi implicat in matrapazlacurile bancii e floare la ureche, din moment ce vorbim de insasi salvatorul euro. Am ajuns bine de tot! Din moment ce incep sa ni se impuna, "legal", niste reguli prin care sa putem servi nevoile unor banci particulare gestionate cu curul.

miercuri, 20 februarie 2013

Rolul bancilor centrale, sentimente si perceptii

Mai bine zis rolul pe care si-l asuma ele, pentru ca rolul real pe care il au este de la zero in jos, minus unu fiind prima treapta a scalei distructive pe care se pot misca. Ai auzit de mandatul dublu al FED? Sau de madatele oricarei banci centrale? Stabilitatea preturilor si crearea locurilor de munca. Hai sa disecam putin aceste mandate! Ca sa vedem daca ele sunt reale, sau, daca sunt doar o propaganda invelita in hartie aurie cu miros de cacat.

Voi incepe cu disectia primului asa zis mandat, pentru ca este deosebit de important pentru orice societate, crearea locurilor de munca. Pentru a pastra prezentarea la nivel de clasa a cincea, ca de obicei, va trebui sa luam si niste exemple. Vom pleca asadar de la exemplul unui om de afaceri, a nu se confunda cu omul de desfaceri din Romania. Omul din exemplul nostru are asadar o firma in care are 20 de angajati. Producand, sa presupunem, parbrize pentru masini mici.

Afacerile firmei merg bine, pentru ca masinile mici se vand ca painea calda, desi dobanzile din piata, precum si dobanda de referinta a bancii centrale din tara in care activeaza firma, sunt de 5%. Ba mai mult! Pornim de la o premiza in care omul nostru nu are ncio datorie. La un moment dat Patronache incepe sa primeasca comenzi mai putine, un lucru care il face sa tresara. In timp ce isi studiaza inca o data comenzile, mirat, el aude la radio o stire. Prin care afla ca vanzarile de masini, in tara sa de bastina au scazut anual cu 10%.
 
Cand ajunge acasa de la serviciu vede si la televizor un reportaj despre acelasi subiect, numai ca aceasta informatie vorbeste despre caderi de vanzari pretutindeni. Nu numai la masini, ci si in alte sectoare. Pentru a intelege psihologia la care voi face referire trebuie sa incerci sa te pui in situatia acestui mic intreprinzator! Si sa incerci sa te gandesti la ce ai face tu intr-o asemenea situatie. Tinand cont de ceea ce vad ca se intampla in economie, sunt convins ca o majoritate a micilor intreprinzatori, au facut exact ceea ce ar fi facut orice om cu capul pe umeri.

Hai sa continuam povestea! Omul nostru aude dupa o jumatate de an o alta stire. Una prin care afla ca  pretul creditelor s-a ieftinit. Banca centrala a coborat dobanda de referinta la 2,5% de la 5%. Tinand cont de plonjonul comenzilor intreprinzatorul nostru nu a mai facut angajari, din moment ce a vrut sa gardeze, ca orice om normal, in fata unei situatii eventual si mai proaste. Ba mai mult! Ca sa nu concendieze pe nimeni si-a anuntat personalul ca trebuie sa le inghete salariile. Din moment ce vanzarile scazute nu mai produc aceiasi plusvaloare ca inainte.
 
Tinand cont de cele spuse. Crezi cumva ca omul nostru va fugii la banca dupa credite, imediat dupa ce a auzit despre stirea ieftinirii lor? De ce s-ar mai duce sa ia un imprumut? Din moment ce a fost obligat sa scada productia, plecand de la numarul comenzilor scazute pe care le-a primit.
 
Inchipuieste-ti acum acelasi intreprinzator, dar intr-o alta situatie. Intr-una in care a luat credite cu galeata, ca sa se extinda, chiar inainte sa fi aflat de numarul comenzilor scazute pe care le-a primit. Crezi cumva ca va da buzna la banca intr-o asemenea situatie?

Ai observat cum poate un singur eveniment legat de profitul unei firme mici, comenzile in scadere, influentata psihologia unui om? Aceasta psihologie se transmite imediat la personal, care devine mult mai atent in ceea ce priveste propriile cheltuieli, din moment ce nu mai are siguranta zilei de maine, prin intermediul unui loc de munca sigur. Lunile trec, si peste inca o jumatate de an comenzile la parbrize scad cu inca 10%. In timp ce banca centrala isi pune dobanda aproape de zero. Ce crezi tu ca va face in aceste conditii omul nostru? Va fugii la banca sa ia un credit?
 
Sau se va gandi ca ar trebui sa concedieze niste oameni, pentru ca la toti nu le mai poate plati salariile, asta daca mai vrea sa-si tina firma in viata. Tine cont! L-am pus din nou pe Patronache in prima ipostaza, cea fara nicio datorie. Ce crezi ca ar face in ipostaza a doua? Indatorat pana in dinti. Ai vazut in exemplul de mai sus cat de bine poate reusi primul mandat pe care si-il asuma bancile centrale, cel cu privire la crearea locurilor de munca. 
 
Precum si cat de mult pot sa influemteze ele piata angajarilor. Zero la patrat!!!!! De ce? Pentru ca poti oferi cate credite vrei, chiar la dobanda zero, din moment ce nu gasesti oameni care sa  vrea sa le circule. 
 
Hai sa disecam acum al doilea mandat asumat de aceleasi banci: stabilitatea preturilor. Intr-un mediu economic precar pornit de la perceptii negative, venite in lant, cererea scade. Cei cu firme nu mai angajeaza, concediaza chiar, in timp ce cei cu slujba devin mult mai atenti la ceea ce fac cu banii pe care ii primesc in fiecare luna. Rezultatul firesc este deflatia=diminuarea banilor tangibili precum si a creditelor aflate in circulatie. O alta consecinta care ar trebuie sa fie fireasca, ar fi scaderea preturilor la toate marfurile, sau cel putin la o majoritate coplesitoare. Numai ca, asta s-ar intampla  daca nu ar exista banci centrale.
 
Care in loc sa stabilizeze preturile asa cum pretind ele, le distorsioneaza.
 
Banii pe care banicile le iau de la bancile centrale nu pot fi plasati in economie din cauza cererii inexistente pentru credite, un fenomen despre care am vorbit in pasajele precedente. Ce pot sa faca atunci aceste banci cu banii care li se ofera? La dobanda zero nu prea multe. Pot insa sa-i plaseze in speculatii. Transformarea unor banci in cazinouri nu poate face altceva decat sa deterioreze mediul economic deja precar si mai mult. Pentru ca nici o economie nu va putea creste doar pentru simplul fapt ca Goldman Sachs a mai cumparat niste derivate de petrol in valoare de cateva miliarde.
 
Este adevarat ca un asemenea fenomen va scumpi titeiul la bursa, facandu-i pe baietii cu peak oil sa urle ca din gaura de sarpe. Asta neinsemnand insa nimic pentru economie.
 
Ba mai mult! Cand Goldman isi va da seama, la un moment dat, ca pretul titelui relatat la riscul pe care il implica valoarea pe care o are, nu mai este sustenabil, in acel moment banca va incepe sa-si vanda toate derivatele pe care le-a cumparat la 40 de dolari. Cui? Boilor care striga peak oil! La cat? la 140 dolari. Un pret pe care Goldmanii au reusit sa-l obtina speculand cu banii FED un trend la care participa multa lume. Ei, goldmanii, si altii ca ei, vor vinde asadar tot ceea ce au cumparat, asa cum au facut si cu argintul lui Gogu, exact la un pret pe care il vor considera nesustenabil.
 
Pentru ca, tot ei, vor fii singurii care vor intelege ceea ce nici un magar care a intrat la 140 de dolari in piata titeilui nu a a inteles. Faptul ca cererea la petrol, de exemplu, a fost una artificiala, creata printre altele si de Goldmani, cu banii FED, si nicidecum una rezultata dintr-o economie sanatoasa in revenire sau in crestere. Nemaiavand, printre altele, sustinerea banilor veniti de la barbosi, petrolul plonjeaza de la 140 de dolari la 30, in doar cateva luni. Facandu-i pe peak oil-isti sa urle de durere, si sa vanda totul in panica. Clipa in care Goldmanii si altii care considera pretul petrolului ieftin incep sa cumpere derivate din nou. Goldmanii foarte probabil cu bani noi primiti de la FED, printr-un nou QE.
 
Observa totusi! Pretul conteaza! Pentru ca iti garantez ca nici un goldmanian n-a cumparat petrol la 140 de dolari, precum nu cumpara foarte probabil nici DJI la 14 000. Iti spune in schimb tie ca indicele va ajunge la 20 000, ca sa cumperi tu. De ce? Ca sa aiba el cui sa vanda, la un pret considerat nesustenabil, sau cat mai aproape de el. Citind ultimele randuri ai inteles probabil nu numai mandatul nr. 2 al FED, cel legat de stabilitatea preturilor, ci probabil si valoarea stirilor pe care le raspandesc o groaza de dobitoci pe internet si in presa consacrata. 
 
Intr-o economie in care bancile centrale nu si-ar baga coada,, sau si mai bine, nu ar exista deloc, lucrurile ar arata cu totul altfel. Pentru ca fara banci centrale nu ar mai exista nici banci cazinou. Nici o banca nu si-ar risca proprii bani la jocuri de ruleta, in cazul in care ar sti ca nu are pe nimeni in spate care sa o scoata din cacat in urma fiecarei afaceri catastrofale pe care o face. Crize ar exista si intr-un asemenea mediu, din cauza existentei ciclurilor economice, dar ele s-ar rezolva de la sine si ar fi de durata mult mai scurta. Lasand urme care ar putea fi tolerate mult mai usor de catre populatii.
 
Orice orizont intunecat trebuie la un moment dat sa se lumineze, asa cum face intotdeauna si orizontul econmiei. Prin insasi faptul ca cei inventivi care vin cu produse noi, interesante, la un pret interesant si apt de concurenta, incep dintr-o data sa vanda mai mult, fiind astfel obligati sa angajeze. Mai tarziu vor fi cu siguranta obligati sa ia si credite prin care sa se poata extinede. Dar in nici un caz nu pentru ca se joace cu ele la ruleta. Sau si mai putin pentru ca FED fuge dupa ei sa i le dea. Asa se se vor sfarsi in opinia mea si problemele economice actuale, dar, din pacate, doar dupa ce demolatorii vor reusi sa demoleze tot ceea ce a fost construit pana acum.
 
Prin aparitia ideilor noi despre care am vorbit, se nasc si produsele care vor putea capta interesesul cumparatorilor, in speta al acelora care mai au un loc de munca. Usurand atfel aparitia primei rotite care ar trebui sa devina radacina unei noi renasteri economice. Si Observa! Fara nici un Fed. Cand Patronache vede ca incepe sa-i creasca numarul comenzilor la parbrize, va fi fortat de imprejurari sa angajeze, si va lua si credit tocmai din aceleasi cauze. 
 
Conform celor expuse, care reprezinta o realitate pe care fiecare om o poate vedea cu proprii ochi, FED si alte banci centrale au in opinia mea cel putin doua mandate. Unul de distrugere a pietei de munca, si altul de distrugere al mecanismelor de functionare al pietelor libere. Cu consecintele de rigoare. Tot ca o consecinta al acestor mandate demolatoare, primul lucru care ar trebui sa fie distrus cat mai degraba ar trebui sa fie tocmai banca centrala. Un lucru care sper sa se intample pana la urma. Inchei prin a aduga celor spuse un mic detaliu, fara nici o importanta, de fapt, dar unul pe care as dori totusi sa vi-l comunic. Bancile europene au datorii in valoare de 46 de trilioane de dolari si un levier de 1 la 26. Activele pe care le-au achizitionat pentru acesti bani sunt murdarii, dar ”muradrii bune”. O nimica toata, din moment ce Draghi si Bernanke vor rezolva tot ce le cade in cale. Cum? Asta vom vedea cu totii in curand.

Ai auzit ca securistii buni si drepti din USL vor sa impoziteze cainii si pana la urma si aerul pe care il respiri. Nu cainii din parlament! Pe cei pe care ii ai tu pe langa casa. Acelorasi securisti se pare ca le pasa si de mediu. Pentru ca au cobarat valoarea timbrului de mediu la aproape nimic, pentru rablele care polueaza deja prin rugina, ca sa nu mai vorbim de emisiile de bioxid de carbon. Au dublat in schimb taxa masinilor celor mai cumparate, euro 4. Asta ca voatcul caruia i s-a marit salariul cu 100 de lei sa poata zburda. Dupa ce va plati statului 200 sau chiar 250, din banii primiti. Dar asta conteaza mai putin. Pentru ca USL este cu poporul. Si vrea sa-l puna presedinte pe un fascist care nu-si mai ascunde intentiile de loc. Facandu-l pe bietul Tariceanu sa tremure pe motocicleta, in fiecare moment in care vede coreieni de nord, in asa numitul PNL. Si carle e prloblema? Cu Gigi in comisia juridica a parlamentului, un corean de nord, doi, nu mai pot strica chiar nimic.

Ps. Uite ca era sa uit cel mai important lucru! Azi la ora 21 ora Romaniei avem minutele FED. Care daca Bernanke va trage o basina colorata, vor face sa dispara datoriile de 46 de trilione a bancilor europene, facute la levierul despre care vorbeam.

luni, 18 februarie 2013

Povesti versus realitate

Compara in graficul expus ceea ce si-a propus sa obtina FED prin monetizari, cu ceea ce a obtinut in realitate. Observa deasemenea si ceea ce s-a intamplat cu aurul in urma celor mai salbatice monetizari.

Cu acelasi metal pretios care ne era prezentat ca fiind un hedge impotriva inflatiei si a hiperinflatiei. In timpul unui Qe de 600 de miliarde aurul a urcat ca o racheta. Cazand ca un bolovan in timpul unui alt QE, de 85 de miliarde pe luna.

Este aurul un hedge importiva inflatie? Daaaaaaa! Pentru ca asa o zas omul ala pe care il chema "Vapor Petru", care pare sa fi disparut in larg odata cu caderea metalelor. Va apare insa cu siguranta din nou, cu exact aceeiasi teorie, imediat dupa ce pretul aurului va incepe eventual sa creasca. 

Poate FED stavalii cresterea dobanzilor? Daaaaaaaaaaa. Pentru ca asa o zas aia care apara lumea, exact asa cum au aparat si Argentina si alte tari care au dat faliment. Aceiasi care nu vor putea sa se uite nepasatori atunci cand ea va vrea sa cada in bucatele. In urma exploziei unei bombe pe care i-au pus-o chiar ei la subsol.

Graficele spun ca nu! Dar ele reprezinta doar niste linii trase anapoda.

Poate FED sa faca praf dolarul asa cum ne spunea acelasi domn Vapor? Daaaaaaaaaa! Pentru ca graficele ne arata cu nu. Mai ales atunci cand piata vrea sa tina valuta americana la nivele mai ridicate.

Poate dolarul si aurul sa se miste in sincron, mana in mana? Nuuuuuuu pentru ca graficele ne arata ca da.

Poate FED influenta valoarea burselor? Daaaaaaa, pentru ca apple s-a facut tandari din cauza ca nu l-a cumparat Bernanke. Dar indicii au urcat si au cazut exact asa cum au vrut ei, sau mai bine zis cum au vrut vanatorii de risc, in timpul celor mai salbatice monetizarii pe care le-a vazut lumea vreodata.

Este graficul pe care il vezi expus reprezentant fidel al realitatii? Nuuuuuuu pentru ca nu reprezinta de loc visele magarilor de pretutindeni.

Este posibila o cadere in cap a burselor, de la nivelele actuale, incepand cu aceasta saptamana? Concomitent cu o apreciere a metalelor?  Nuuuuuuuuuuu! Pentru ca bursele pot merge numai in sus! Cu acest barbos Bernanke sofer de meserie la volan. Asta desi graficele care nu conteaza spun ca da.

Iti mai duci aminte cand spuneam ca FED se va putea impiedeca tocmai de dobanzile pe care vrea sa le tina in jurul nivelului zero, vezi linia galbena din grafic. Nuuuuuuuu! Pentru ca tu esti un basist imputit cu creierul spalat.

Este posibil ca doi indici care au mers mana in mana, tot timpul, sa-si separe la un moment dat drumurile, si sa o ia fiecare  in directii diferite, aflate la 180 de grade una de alta, in timpul celor mai salbatice monetizari din istoria omenirii. Nuuuuuuuuuuu! Pentru ca toti banii intra automat la burse. Exceptandu-i pe cei care ies! Conform graficelor care nu conteaza.

duminică, 17 februarie 2013

Un matrix plin de reevaluari.

În urmă cu un an, ministrul federal al muncii, Ursula von der Leyen, afirma că "sistemul german de pensii este aproape de colaps". Estimările arată că, în aproximativ 20 de ani, persoanele cu un salariu brut de 2500 de euro şi o vechime în muncă de 35 de ani vor primi o pensie de numai 680 de euro. Dată fiind situaţia, mulţi vor solicita ajutor social. 

Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! (Nota votacului imbecil)

Anyway, we learned that Germany's GDP contracted by a steeper than expected 0.6% in Qu.4, France's GDP contracted by 0.3%, Italy's by a hefty 0.9% and the entire euro area's by 0.6% (note that these are q-o-q numbers in the euro area, not the quarterly annualized numbers generally used in the US. So to in order to get the annualized data, one has to multiply these by four – just to put the data into proper perspective). 
Nuuuuuuuuuuuuuuuuu! (Nota cui?)

Greece is well known for its deep-seated tangle of corruption and bureaucratic inefficiency. Just as a reminder, here are a few examples: there was e.g. a state-financed hospital in Athens that employed 45 gardeners, but actually had no garden. (Vezi vreo asemanare cu Romania)? It was once worked out that if the Greek government were to shut down the state-owned railway system completely and were to simply pay the taxi fares of commuters instead, it would save a fortune. (Dar aici Nasule?) A USB stick containing the prominent names of the biggest Greek tax evaders provided to the government  by the IMF simply 'disappeared' in a drawer of the finance minister's desk -  too many of his political friends and cronies were apparently on it (the journalist revealing this fact was promptly charged with a criminal offense, (Si aici? Aparatorule a statului de...care?) charges that were only dropped after intense international protests). Vreo asemanare de mentalitate, poate? Am putea spune una identica? Parul lovit de capul celuia care demasca adevarul. Protejarea hotilor devastatori.

Cum? Mentalitatea de hot, furtul si coruptia, duc la faliment? Nuuuuuuuuuuuuuuuuuu! Nota aceluiasi votac.

Cum? Noi platim furtul celora care ne "salveaza"? Nuuuuuuuuuuuu, noua ni s-au marit pensiile si salariile cu 5%, dar si taxele la dublu, sau la triplu. Jos Basescu! Dar stai! Taxele le-a marit actualul guvern. Aaaaa, asta-i altceva dom-le, ei sunt antibasisti. Dar stai putin, se pare ca nu prea mai sunt! Se reevalueaza. Nu-i nimic noi suntem, pana ne vor spune ei sa nu mai fim. (Nota din Teleorman)

France's labour minister sent the country into a state of shock on Monday after he described the nation as “totally bankrupt”. 

Nuuuuuuuuuuuuuuuuu, diaree verbala. Scapata in pantaloni. De unde ar sti un ministru al muncii starea tarii pe care o guverneaza. (Nota filozofului atotstiutor)

Iata lumea mea paralela despre care vorbea un comentator anonim. O lume pe care o poate gasi oricine dintre cei care au puterea mentala de-a iesi din matrixul impus de autoritati. Pentru ca, din afara lui, lucrurile par cu totul altfel decat din interior. Unde oamenii tind sa creada ca politicienii lucreaza pentru ei. Am vazut comentarii, in opinia mea foarte naive, prin care unii isi manifesta neincrederea fata de scenariile prin care i-am prezentat pe mai marii lumii ca fiind niste demolatori.

Si multi au protestat si atunci cand am prezentat matrixul politicii romanesti, mult mai ermetic decat cel descris in randurile de mai sus. Unul in care porc la porc nu scoate ochii niciodata, ci se reevalueaza. Oprea a fost reevaluat de Basescu. Acum Ponta si Dragnea au fost reevaluati si ei, ca si Nastase, de fapt, care in opinia presedintelui a fost inchis din nenoroc si din cauza unor gainarii. Poate si-a furat ouale din prorii pantaloni.

Precum le spuneam imbecililor care m-au facut basist spalat la creier asta vara! Va veni in curand si reevaluarea lui Basescu. De catre tocmai cei pe care pulimea i-a votat ca sa-l devalorizeze. Si daca interesele o vor cere, se va face in curand si o reevaluare a motanului, care, la randul sau, il va reevalua pe actualul presedinte. Asta ca sa poata iesii amandoi pe scena mana in mana. Aruncand un ranjet plin de dispret in mutra fiecarui dobitoc fraierit. In ropetele de aplauze ale unui popor imbecilizat, al carui stare decadenta nu va fi reevaluata niciodata. Precum nu vor fi reevaluate nici traiul dar nici prostia romaneasca. Pentru ca ficare va culege intotdeauna ceea ce a semanat.

 

sâmbătă, 16 februarie 2013

Politica la nivel de genti si tocuri

Exact ca si in clanurile mafiote, cand interesele o cer, membrii al aceluiasi clan se pot trezi asa deodata cu un glont in cap. Exact asta se intampla acum in clanul PDL. Unde cadevrele politice au inceput sa arunce cu cacat unul in altul. Miza fiind postul de cadavru sef. Ca de obicei presedintele jucator s-a implicat si el. Pentru ca ar dori sa-si vada pupila in scaunul mult dorit. Fara tocuri si fara genti, totusi, pentru ca vremurile sunt grele. Si la asemenea vremuri e bine sa nu ai nici chiloti, daca se poate.

Cu curul gol poti simtii mult mai bine pielea catifelata a scunului in care te-ai asezat. Neputand ofensa astfel pe nimeni, din moment ce pari sa ai aspectul omului din popor. Basescu este ferm convins despre valabilitatea afirmatiilor de mai sus, si pe buna dreptate. Pentru ca a reusit sa-si cunoasca foarte bine votacii.

Stie la fel de bine ca daca scrii ciocolata pe cacat, ”pulatia” din orasele si satele romanesti va tinde sa reactioneze intr-o maniera total diferita, decat ar reactiona fata acelasi rahat, dar fara inscriptie. Asa cum a rectionat si la traseism. Aaaa dom-le! Asta-i cu totul altceva! Iata cum orice dezastru incununat de ”succesuri”, pe care Elena Tocuritan Gentescu, sau alta Elena, femenina sau masculina, l-au lasat in urma lor, poate fi uitat intr-o secunda.
 
Dar, asta doar in cazul in care actualii isi vor cumpara si ei genti pline de tocuri. Un proces care a inceput deja. Pentru ca, de mai bine de 20 de ani cam asta se intampla in politica romaneasca, prin rotatie. Cum se urca unii pe tocuri, scoase din genti Louis Vuitton, apar ceilalti, imediat, predecesorii, fara tocuri si fara genti. Showul putand sa continue astefel la infinit.
 
Lingaul devotat Blaga a primit si el un sut in oua, asa cum primesc lingaii devotati de obicei. Tocmai de la stapanul de care s-a frecat pretutindeni. Daca vamesul ar fi fost tradator de meserie, putea sa sada si el linistit pe un genunche de-a lui Antonescu. De unde putea sa-i trimita pupici lui Frunzaverde, omul de pe celalalt genunche al marelui somnoros fascist. Dar un buldog nu poate fi tradator! Stim bine cum si-a lins si cum si-a servit el stapanul pana la acest sut final. Unul pe care marele Cezar Preda, lingau de rangul unu si el, nu a mai vrut sa-l vada, preferand in locul lui meciul cu CFR Cluj.
 
Dragi tovarlasi sha prletini! Am descris aici in cateva cuvinte ”armonia” de clan din tara romaneasca. Una care va lovi in curand si USL. Provocata de fapt de un popor aflat si el in plina armonie. Poporul daco-roaman si de alte nationalitati. Fiind un admirator al impuscatului in gat cu boli coronare si diabet nu pot sa nu exclam cu toata convingerea. Toarasi! Hai sa nu ne pripim! Pentru ca ceea ce vedem in PDL miroase a reforma serioasa. Uite cum oamenii clanului vor sa se dea jos de pe tocuri, vrand sa-si arunce pana si gentile cat colo. Asta ca mai tarziu sa poata cumpara altele.

vineri, 15 februarie 2013

Cand iti tragi un sut cu stangul in ambele picioare

Cine crezi ca va fi omul care va reusi o asemenea performanta? Qen Qernanke! Cred eu. Cum? Asa lejer si frumos, lupatand din greu pentru cauza  somerilor. Sa nu uitam! Poti prosti mai multi oameni de mai multe ori, dar pe toti la infinit niciodata. Nici macar cel mai barbos om din mediul bancar nu va reusi in opinia mea sa faca asa ceva. Hai sa presupunem ca lucrurile se imput, in viitorul apropiat, un lucru destul de probabil, tianand cont de situatia in care ne aflam. Ce va putea sa faca atunci Qen?
 
Sa arunce un trilion pe luna in piata? Si sa distruga insasi banaca pe care o conduce? Faca-se totusi voia Hristosilor si sa presupunem ca barbulea va face tocmai asa ceva. Cum crezi tu ca va reactiona piata la un asemenea eveniment? Eu cred ca va reactiona in asa fel incat bancherul nostru sa se poata simti cotonogit la ambele picioare. Pentru ca, marirea sumei de QE, i-ar speria pana si pe cei mai creduli, dintre aceia, care numai acum o saptamana nu vedeau nici un fir de risc in piata.
 
Iti amintesti probabil graficul cu sentimentul fata de risc la cca. minus cinci? O Intensificare monetizarilor nu ar face altceva decat sa le dea susnumitilor dureri de stomac, constituind in opinia mea un semnal foarte dur.
 
Aratand si celui mai orb om din lume ca aici nu mai este vorba de someri sau de alte zburatoare, ci doar de banci. Si din moment ce Bernanke ar arata ca mai vrea sa le dea un pic de barba, concluzia ar trebui sa fie doar una: bancile numai sanatoase nu sunt. In asemenea conditii eu cred ca nici o diaree de bani, venita din anusul tuturor guvernatorilor FED nu ar mai putea stavili panica, Chiar daca diareea ar fi aruncata peste popor din 20 de helicoptere, deodata.
 
Cand perceptia umana se schimba, schimbata ramane, pentru ca omul pus in panica nu mai gandeste rational. Adut-i aminte de perceptia romanului atunci cand l-a votatat de prima data pe Basescu presedinte, facand din acelasi om, acum, cel mai hulit fiu al tarii romanesti. La fel a fost si cu Nastase. Din hot si bandit nu-l scotea nimeni, doar acum cativa ani. Dar, iata ca, azi, printr-o perceptie schimbata cu 180 de grade, hotul de ieri a putut deveni erou national. Cu perceptia umana nu te poti juca! Asta in cazul in care nu vrei sa-ti tragi un sut cu stangul in ambele picioare. 

joi, 14 februarie 2013

Securisti in culori diferite

Din moment ce dupa lovitura de stat din 89 securistii si oportunistii au preluat toata puterea de la pantofar, cei care se paruiesc si se scuipa azi cum s-au scuipta si in trecut, nu pot fi altii decat tot ei. Ceea ce mi se pare interesant este totusi directia din care incep sa vina loviturile.

Nu de la securistii rai al lui Basescu spre securistii buni ai lui Voiculescu, sau invers. Ci direct de la securistii PSD, de calitate amestecata, spre Voiculescu, Rosca, si Antonescu, desemnati securisti buni de catre agentiile care le fac rating turnatorilor. Eu am spus asta vara ca marea alianata facuta pentru popor va sfarsi la un moment dat in cosul de gunoi, ca si poporul care a votat-o. Numai ca, pana atunci, va trebui sa urmaresti o piesa de teatru regizata in stil romanesc. Cu titlul "cacatul zburator". Zburator pentru ca nici nu va avea timp sa aterizeze, din moment ce va fi aruncat in continuu dintr-o tabara in alta. Si, nici nu oricum, ci exact asa cum ii place romanului votac, prin intermediul televiziunilor. 

Mediul din care isi culege informatia fiecare om cu mintea ascutita precum coada briciului. Cacatul va zbura si intre ziarele producatoare de diversiuni, numai ca ele nu vor putea sa se bata niciodata cu ratingul televiziunilor. In zilele trecute am vazut si un schimb de replici "einsteinian" intre Blaga si Ponta, pe care votacii l-au gustat cu siguranta. Ponta i-a amintit lui Blaga ca vorbeste in numele unui partid mort. Daca ii spunea clan eram perfect de acord cu premierul. Vamesul i-a intors-o insa imediat, cu o replica la nivel de grupa mica de la gradinita. Mort esti tu! Cu USL cu tot. Eu cred ca daca ai creierul scos din Dero, vei observa imediat nivelul filozofic al discutiei; Baa! Tu esti prost ca cizma! Replica: Prost esti tu baa, cu muma-ta cu tot. Spre bucuria mea printre cititorii mei exista si oameni foarte observanti. Unul care afirma ca as vrea sa ma las de blog si din alte motive decat cel pe care l-am invocat, unul pe care el l-a considerat de fapt doar o scuza. Nu-l cunosc pe individul care a facut afirmatia de mai sus, dar, pentru ca nu v-am mintit niciodata, trebuie sa recunosc ca are perfecta dreptate. Am obosit pur si simplu de nonsalanta si imbecilitatea pe care o vad curgand ca un fluviu in Romania, cauza pentru care m-am decis sa las totul pe mana soartei. Din moment ce mi se pare tot mai mult ca imi pierd timpul degeaba. 

Totul a pornit de la convingerea pe care o aveam si o mai am fata de evolutia bursiera. Numai ca, in momentul in care am luat decizia de-a renunta, eram convins ca toata teoria mea, a celor trei valuri, se face praf daca DJ isi va depasi maxima. Incepand sa disec graficele din nou, am observat totusi ca ea va putea ramane in picioare, chiar si in urma unui asemenea scenariu. Un lucru care m-a bucurat si pe care l-am impartasit cu toti cei care au dorit sa-l afle. Ma refer la cumparatorii cartii precum si la abonati. Ca o consecinta am interpretat impulsul primit in privinta sistarii blogului ca fiind unul venit din subconstient. El imi spunea foarte clar: ajunge. In timp ce inertia de-a mai scrie cate ceva, exista si ea. Ca sa le impac m-am hotarat sa dau cu "banul", lasand astfel soarta sa decida. Am pierdut prea mult timp si mi-am distrus spatele stand in scaun atatea ore pentru niste rezultate infime. Pentru ca, curentul impotriva caruia mi-am expus fiinta a fost si este mult prea puternic. Ma bucur totusi foarte mult de cele cateva comentarii prin care niste cititori ma anuntau ca blogul meu le-a fost de folos. Astea fiind spuse nu avem decat sa steptam raspunsul DJ. Care s-a apropiat si mai mult de telul meu final. Incepand sa cada exact ieri, conform asteptarilor, dar, dupa niste miscari care s-au deosebit o farama de cele pe care le-am descris eu.
.
Inchei prin a expune un link catre zero hedge, care, spune acum ceea ce eu am repetat nu o data pe acest blog. Prin intermediul unui articol scris de cineva de la Phoenix Capital Research. Bancile europene, inclusiv BCE sunt falimentare. Ultima afirmatie fiind documentata cu cifre. La sfarsitul articolului vei putea descaraca si un fisier PDF cu o serie de grafice. Care arata realizarile magistrale ale unor oameni care in opinia unora nu trebuie sa fie subestimati. Repet! Eu nu i-am subestimat niciodata, pentru ca au distrus lumea. Si sunt de aceea absolut de acord cu afirmatia lui Vali 1. Care i-a impercheat pe toti acesti banditi cu Hitler. Istoria nu-i va ierta, chiar daca cei cu orbul gainii mai continua sa-i admire si sa-i asculte chiar si in moementul de fata. Uita-te la graficul expus care arata levierul (leverage) la care s-au suspus bancile din Europa. Si vei intelege de ce Merkel si Sarkozy si-au pus sufletul in "salvari". In salvarea cui? Pentru ca Ciprul incepe sa-si dea si el duhul. Desi banditii explicau faptul ca Grecia este o exceptie. De Spania Italia si Franta sa nu mai vorbim! Ultima mentionata are in momentul de fata un presedinte doctor in demolari fata de care Ponta isi manifesta toata admiratia. Apropo doctorate! Ai auzit probabil ca plagiatoarei din Germania i s-a retras titlul de doctor, si ca ea a demisionat. In Romania, in schimb, plagiatorii si hotii sunt cei mai votati. Daca faci cumva parte din cei care vad lumea in roz, eu cred ca vei fi speriat in curand de un eveniment. Unul de care ii vorbeam lui Cristi. Unul care este dupa parerea mea in coacere undeva in Europa noastra iubita. Legat de credite si banci, desigur.

Ps. Deputatul PSD Madalin Voicu ii acuza pe reprezentantii Bisericii Ortodoxe ca si-au transformat "meseria in bisnita". "Niste derbedei, in frunte cu Daniel", a spus Voicu. Cata dreptate are! Vezi in ce tara minunata traim? Populata de oameni care se inchina in fata derbedeilor. Din biserica si de pretutindeni. Budha, chiar daca nu a fost roman destept si smecher, nici prost nu a fost. Culegi intotdeauna ceea ce ai semanat, spunea filozoful. 

Pss. Uite ca era sa uit cel mai important lucru, o singura fraza din articol: The Fed is pumping hundreds of BILLIONS of dollars into EU banks right now trying to stop this from happening. Iata cauza lansarii Qe infinit la varf de ciclu de catre barbosul criminal! Bancile europene. Care trebuiau alimentate cu bani, imediat, chiar daca Dow ar fi fost la nivelul de 30 000. De catre un Bernanke care dorea sa ne vada pe toti linistiti, asigurandu-ne ca lucreaza cu tot FED-ul sau doar pentru someri si pentru stabiliatea preturilor pe care le destabilizeaza. Facand astfel piata sa inghita galusca, sau, mai bine zis, sa se faca ca o inghite, ca sa mai atraga niste nebuni la tombola initiata de banci. Vom vedea in curand cat va trebui sa mai tipereasca omul nostru barbos, pentru ca sa umple cufarul fiecarei banci falimentare! Inclusiv cel al BCE, o banca activa doar in mediu "sterilizat". Probabil o suma la care pana si "tiparnita" isi va da duhul?

luni, 11 februarie 2013

Ultima suta de mm 4

Iata-ne ajunsi la ziua de luni, 11 februarie, o zi foarte importanta pentru burse. Eu mi-am propus sa urmaresc evolutia indicelui Dow, care se afla doar la cativa mm de ultimul meu bastion, o linie trasa anapoda. Dow a facut vineri exact ceea ce ma asteptam sa faca. 

A incercat sa iasa din intervalul de miscare laterala despre care am vorbit. Am spus intr-o postare precedenta ca: eu vad indicele din SUA iesind pana la urma din intervalul amintit, spre nord, spre linia mea trasa anapoda care ar trebui sa fie lovita chiar azi. 

Daca perceptia mea este corecta, tot azi, de la linia in cauza, Dow ar trebuie sa inceapa o corectie. De la un  punct care ar putea sa devina eventual un asa numit punct de inflexie. Si, nu in ultimul rand, foarte probabil si maxima absoluta al acestei aprecieri. Ca o consecinta asteptarile pe care le am sunt urmatoarele: 

Indiferent de nivelul deschiderii DOW ar ar trebui sa forteze azi linia mea. De acolo ar trebui sa cada si sa inchida pe rosu. Caderea ar putea deveni consistenta spre sfarsitul sesiunii bursiere, ultima jumatate de ora. Maine am putea avea o pauza, cu o revenire care sa se faca in interiorul miscarii de luni, asta pentru ca sa mai poata sari niste dipsi in carucior. Miercuri am putea s-o pornim serios la vale. Un lucru care se poate intampla si direct, fara pauza, incepand de maine.  

Alternativa acestui scenariu este cel catre ceruri, un scenariu pe care il vad 90% din analisti. In opinia mea bursa se va face praf mai tarziu, chiar daca Dow va fi in stare sa-si depasesca topul absolut. Eu nu voi mai fi atunci pe blog sa-i comentez evolutia, dar, nu voi pleca fara sa iti las mostenire un nivel probabil. Ca sa ai ce rumega. El nu este cu mult deasupra topului absolut asa ca nu va trebui sa astepti prea mult pana va fi atins.

duminică, 10 februarie 2013

The rumanian way

"În 2007, când a depus dosarul de candidatură, şi apoi în 2008 când aceasta a fost aprobată, România a promis că totul va merge ca la carte. Ca apoi să constatăm că timp de câţiva ani nu s-a mişcat mai nimic. Şi apoi, dintr-o dată, acum o lună, toţi cei care se ocupă de organizare au intrat în fiebere, au început să dea în clocot, pur şi simplu. 

N-am mai întâlnit niciodată aşa ceva, să nu faci nimic timp de patru ani şi să te apuci de treabă cu doar o lună înainte de data începerii festivalului. Mă refer la organizare, pentru că, în ceea ce priveşte construirea sau modernizarea bazelor sportive pentru competiţii, cu excepţia celui de-al doilea patinoar, cel din Poiana Braşov, care ne-a scos peri albi, toate au fost realizate la timp şi se prezintă excelent, din toate punctele de vedere". 

Astfel, la mijlocul lui ianuarie,când a venit pentru o nouă inspecţie şi a văzut că lucrurile nu mergeau deloc cum ar fi trebuit, Katerina Nykova a conchis: "Organizatorii români sunt plini de bune intenţii, dar n-au nici un fel de experienţă în organizarea unor astfel de evenimente, mai ales când mai au parte şi de schimbări de guvern, după cum mi-au spus când i-am întrebat ce şi cum. 

Şi atunci am hotărât să revin cât mai repede şi să le dau o mână de ajutor, ceea ce am şi făcut. Iar acum lucrurile nu numai că se mişcă, dar se mişcă foarte rapid, de aceea sunt nu doar optimistă, sunt sigură că nu mai există nici un risc ca lucrurile să nu iasă bine, aşa cum ne dorim cu toţii".Asta a însemnat pentru cehoaica Katerina Nykova "Romanian way". "A fost o experienţă foarte specială, de care însă nu cred că o să mai am parte vreodată!"

Garantat ca nu o sa aiba, pentru ca de asemenea experiente te lovesti numai in Romania, radacina lor fiind mentalitatea acestui popor maret. Organizat in cea mai mare dezorganizare, de catre genii care comenteaza in felul enuntat mai jos pe toate siturile.
  
"Onorabilul Senator Dan Voiculescu este un roman adevarat! Omul a luptat pentru Romania, pt romani! Nu a fost niciodata singur, a fost insotzit de 7,4 milioane de romani cu capul pe umeri, deci nu e o lupta personala! Dan Voiculescu merita sa intre in galeria marilor romani, alaturi de Mihai Viteazu, Tudor Vladimirescu, Avram Iancu, Balcescu si Regele Ferdinand, alaturi de totzi cei care au iubit Romania!"

Dar, pana la urma, cum ai putea acuza un agitator? Care nu face altceva decat sa-si faca meseria pentru care este platit gras, exact ca cei de la antene. Face doar ceea ce facea si mentorul Voiculescu pe vremea  pantofarului, turnatorie si agitatie. Pentru ca nimeni nu poate vorbi despre girafe cu elice decat unor descreirati care il asculta.

Ar fi totusi foarte trist daca ascultatorii executori ar fi 7,5 milioane la numar asa cum afirma porcia sa. Asemenea iscoade organizatoare de haos prind insa radacini doar in societati in care oamenii sunt capabili sa creada ca zapada este neagra. Atentie! In curand va apare si autoimpuscatul. Care a inceput sa se simta asuprit de catre europeni deja din racoarea "carcerei" in care si-a scris el cartile de mare ganditor fascist care este. 

Sa vezi tu lectii de SS dupa ce va iesi de la zdup. Si dupa ce va decide sa-si petreaca si noptile la antene. Eu ii urez succes! Pentru ca nici el si nici Voiculescu nu doresc altceva decat sa-l duca pe porc acolo unde-i place, in cacat. Saracu Tariceanu! Incoltit de atata democratie l-au apucat frisoanele monarhiei. Cea care va fi instaurata in Romania exact atunci cand vor dori regii Nastase si Voiculescu, marii patrioti. Adica in momentul in care grohaitoarelor din tara romaneasca le vor creste aripi. O alta minune pe care Katerina Nykova nu a mai vazut-o si nici nu o va vedea niciodata.

vineri, 8 februarie 2013

Despre monede noi si despre marile rotatii

Ai auzit probabil de bitcoin? Dar de amazon ai auzit? Si cine stie cate monede o sa mai apara, produse toate de psihologia celora pe care ii apuca voma atunci cand aud de banci centrale. Numai ca, toate aceste monede le poti cumpara doar cu cele pe care le cunosti deja, din moment ce nimeni nu plateste salarii in bitcoin, amazon, sau cine mai stie in ce inventie noua. Ba mai mult! Eu prevad in curand si niste legi facute de guverne, care sa interzica aceste ”jucarii”, chiar daca ele nu sunt deocamdata o amenintare pentru banditii care si-au luat singuri dreptul de a tipari.
 
Aparitia noilor monede nu ma surprinde insa de loc, din moment ce am prevazut de foarte mult timp o viitoare lupta intre autoritati si ”pulatie”. Asta pentru ca economia si tot ce o inconjoara este” beton”, facuta in acest fel de catre Bernancii care conform unora nu trebuie subestimati. Cei care i-au presat pe Bernaci sa faca ceea ce au facut au fost desigur politicienii, in primul rand, impreuna cu ”fii lui Cristos”, care fac acum si analize bursiere pentru cei care nu si-au varat inca banii la tombola.
 
Eu cred totusi ca cei din urma trebuie sa fi ramas foarte putini, din moment ce avem dovada unei inundatii fara precedent catre bazinele burselor de valori. Vestea inceperii unei o cresteri economice si bursiere fara precedent, exact acum cand bursele se bat cu maximele absolute, a fost trambitata de toti analistii care stiu ce vorbesc. Si ei par a fi foarte multi la numar, aceiasi oameni care ne avertizeaza si despre marea rotatie.
 
Adica despre faptul ca tone de bani luati din vanzare de bonduri vor fi investiti la bursa. Eu cred ca tocmai aceasta stire a trezit si apetitul ”pulatiei” pentru investitii, asta pentru ca sa poata participa si ea la marele ospat! Unul la care este invitata intotdeauna tarziu, ”intamplator”, desigur. Hai sa incercam sa intelegem si noi ceea ce rotesc altii cu atata dibacie, fara a ne lasa insa ametiti, daca se poate. Ca invarteala sa fie cat mai lesne de inteles pentru toti vom lua ca de obicei un exemplu de clasa a cincea. Sa incepem asadar cu un investitor de bonduri.
 
Care a cumparat sa presupunem, tocmai bonduri in valoare de 1000 de dolari. De la cine? De la un emitator de bonduri, trezoreria, de exemplu, care ii va plati investitorului nostru o dobanda pentru banii imprumutati, deci pentru cei 1000 de dolari. Aceste bonduri, obligatiuni in limba valaha, l-au costat pe investitorul nostru exact 1000 de dolari, din moment ce a platit exact 1 dolar pe o obligatiune, suma inventata de mine pentru acest exemplu.
 
In momentul de fata investitorului nostru au inceput sa i se invarta ochii in cap, vrand sa fuga chiar de acea la bursa ca sa nu scape trenul cristosilor. Sa presupunem ca isi vinde obligatiunile la 2 dolari bucata, deci cu un castig de 100%, obtinand astfel o suma totala de 2000 de dolari. Oare cui a vandut omul nostru obligatiunile, din moment ce nu au expirat inca? Cu siguranta unui alt investitor.
 
Ce s-a intamplat asadar in urma acestei tranzacti? Un om a scos 2000 de dolari din piata obligatiunilor, si altul, noul lor proprietar, a bagat o suma echivalenta in aceiasi piata. Atentie! Acum incep sa te rotesc de o sa-ti sara mucii pe pereti! Omul nostru cu 2000 de dolari in buzunar fuge repede la bursa care este la un pas de explozie. Ce face oare acolo?
 
Cumpara actiuni, desigur. Si din moment ce suntem in rotatie, va cumpara actiuni de toti banii obtinuti din obligatiuni, adica pentru o suma de 2000 de dolari. Tine-te acum de scaun ca sa nu ametesti. Pentru ca trebuie sa afli de la cine va cumpara omul nostru actiunile. Nu de la chioscul de tigari, nu de la abator, ci neaparat de la cineva care are actiunile respective de vanzare, un proprietar, deci un alt investitor. In momentul urmator are loc tranzactia ametitoare. 
 
Omul nostru baga 2000 de dolari la bursa prin intermediul actiunilor pe care le-a cumparat de la investitorul care a dorit sa i le vanda, in timp ce fostul proprietar scoate aceiasi suma, 2000 de dolari din aceiasi bursa, adica banii incasati pe niste actiuni care si-au schimbat de fapt doar prorietarul. Sa vedem acum rezultatul matematic al acestei tranzactii. 2000 de dolari bagati la bursa de catre cumparatorul actiunilor in plina rotare, minus 2000 de dolari scosi de la bursa de catre vanzator fac 4000 de dolari, sau 5000, sau de ce nu 10000, din moment ce ne rotim de ni se invart urechile. Oare cati dintre cei care au sarit in spinarea marii rotatii au facut acest calcul de clasa a cincea? Ca sa inteleaga si ei sursa inundatiei enuntate de marii analisti.

joi, 7 februarie 2013

Ultima suta de mm 3

Analiza mea de ieri nu a fost tocmai corecta. Dow a deschis sub pretul de inchidere si a urcat precum ma asteptam, ca sa inceapa sa cada mai apoi tot conform calculelor. Inchiderea nu a fost insa pe rosu asa cum credeam eu ca va fi, ci 0,5% pe verde. Azi avem o zi incarcata de stiri care ar putea misca bursa in abele directii. O stire in sus alta in jos, de fapt la asta ma si astept. Asemenea evenimente fac o analiza de durata scurta aproape imposibila.

In perspectiva de cateva zile lucrurile par totusi ceva mai clare. Dow se misca lateral si se pregateste  pentru o miscare mai consistenta. Dipsii si toti ceilalti care au bagat zeci si sute de miliarde la bursa in ultimele luni, the retail traders, se asteapta la o explozie spre nord a preturilor. 

Eu cred ca vor primi ceea ce doresc, dar numai pentru moment, asta pentru ca idealul ar fi ca DJI sa ajunga pana la linia mea trasa anapoda, asa cum am mai spus. Am mai spus inca un lucru! Bursa nu face de fiecare data lucruri care din punct de vedere tehnic sunt ideale. 

Oricum, pana indicele ma va contrazice eu ma astept la o corectie consistenta de la ultimul meu bastion. Si sunt absolut convins de faptul ca o corectie demna de luat in seama va incepe curand, chiar daca DJI va trece de nivelul despre care vorbeam. Numai ca, atunci, eu o sa ma tin de cuvant si o sa ma retrag. 

Asta cu toate ca am descoperit dupa noi investigatii ca: strctura valurilor poate fi diferita, la acelasi instrument, in aceiasi perspectiva de timp, depinzand de forma in care am ales sa prezentam pretul. Prin doar valorile de inchidere, cele mai importante, sau, prin lumanari, bare, o forma care reprezinta si oscilatiile pe care le-a facut obiectul din grafic in perioada studiata. 

Rog asadar pe toti cei care au cumparat cartea si care sunt interesati sa afle gratuit aceste detalii sa-mi scrie un mail. Voi expune in curand un film in acest sens pentru abonati, si as dori ca toi cumparatorii cartii mele sa poata beneficia de aceasta informatie. Maine, sau cel tarziu luni, va trebui sa avem semnalele despre care am vorbit, putand sa obtinem astfel si un asa numit punct de inflexie, un lucru la care voi reveni in cazul in care va dori sa apara. 

Pe scurt: Miscare laterala pana cel taziu luni cu o probabila iesire spre nord, o miscare care ar trebui sa se dovedeasca falsa. Si care ar trebui chiar de aceea sa se opresca la linia mea trasa anapoda. De aici ar trebui sa inceapa corectia despre care am vorbit.

miercuri, 6 februarie 2013

Ultima suta de mm 2

Nu stiu daca ai observat faptul ca indicii bursieri din SUA nu au voie sa cada. O depreciere de 5-10 minute, reprezentata de cateva faramituri de procente, a ajuns cu varf si indesat pentru ca "buy the deeps" sa poata iesi din tufe. Acum doua zile, in ziua pe care am precizat-o eu, s-a intamplat totusi ceva foarte neobisnuit. Bursa a inchis o zi intraga pe rosu, asa cum m-am asteptat. 

Un asemenea eveniment a excitat la maximum infateria din linia a doua a buy the "dipsilor" care s-au aruncat ca renichii ca sa nu piarda nici o faramitura din bucatele care au aparut din nou pe masa. Si iata cum am obtinut din nou o lumanare verde pe Dow, ieri. 

Linia mea trasa anapoda nu a fost atinsa insa nici de data asta. La ce se astepta oare in aceste conditii multimea? La o explozie de pret, spre cer, desigur, acum cand indicele a avut neobrazarea sa bata pasul pe loc timp asa de indelungat. 2 zile intregi! O vesnicie pentru orice bursa care trebuie sa ajunga cat mai degraba in stele.

Sa va spun acum la ce ma astept eu: Ma stept ca bursa sa deschida sub pretul de inchidere pe care l-a avut ieri. De aici ar putea sa aiba o zvacnire in sus, ca sa-i bucure pe "dipsi" si de acolo sa cada si sa inchida din nou pe rosu, trezind astfel la viata infanteria a treia. Miscarile probabile pe care le-am descris sunt miscari de durata foarte scurta, fiind tocmai de aceea mult mai nesigure decat miscarile de durata lunga. Mesajul ar trebui totusi sa fie destul de clar, sper. Bursa ar trebui sa inchida azi din nou pe rosu.

Un adevar indiscutabil

"În rechizitoriu se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său Marian Nazat că se consideră nevinovat şi că în opinia sa este vorba de un dosar politic."

Totii pestii mari care au putut fura atat de mult incat sa bage un cutit in inima tarii in care traiesc au declarat ca dosarele lor sunt politice, asta indiferent de perioada in care au fost prinsi. Toti, dar absolut toti, s-au inbolnavit imediat. 

Cocluzia poate fi doar una: politica dauneaza grav sanatatii, dar te ajuta foarte bine sa furi. Dosarele care ti se fac in postura de politician au asadar intr-adevar o tangenta politica.

luni, 4 februarie 2013

Ultima suta de mm 1

Deci tovarasi! Cei care au tendinta sa creada ca sunt incapatanat, n-au decat! Vor fi multi care vor spune ca fac pe grozavul. N-au decat! Celor cu creirul spalat le voi explica de ce am decis sa procedez asa cum procedez, si sunt aproape sigur ca ma vor intelege. Nu este asadar vorba nici de incapatanare si nici de "grozaveala". Este pur si simplu vorba despre ce permite si ce nu permite teoria pe care am folosit-o pana acum. 

A sari in alta barca la spartul targului nu ar face altceva decat sa demonstreze neseriozitate, din moment ce ar demonstra ca imi modific spusele dupa directia vantului. Este adevarat ca acest fel de-a vedea lucrurile este absolut permis in analiza tehnica, din moment ce am spus si eu de foarte multe ori ca aceasta forma de analiza masoara probabilitati. Sunt foarte constient si de faptul ca sunt poate ultimul mohican care crede ca DJI nu-si va depasi maxima absoluta. 

Am vazut articole care afirma ca miscarea spre stele de abia incepe. Am vazut ellioticieni care si-au renotat valurile in panica, nu odata, ci de fiecare data cand bursa a continuat sa urce. Daca va mai amintiti, in perspectiva lunga de timp, eu nu am facut acest lucru. De ce? Pentru ca teoria pe care o folosesc, cea a celor trei valuri, nu-mi permite. Ca o consecinta, conform acestei teorii, suntem intr-un val doi, care pur si simplu nu are voie sa depaseasca valul 1. Si daca DJI va inchide peste maxima atinsa vreodata, cea din 2007? Atunci voi inchide blogul, si ma voi lasa de investitii pana in ziua in care voi intelege radacina greselii pe care am facut-o. 

Remediabila sau nu, vom vedea la momentul oportun. Pana cand DJI nu va inchide peste maximul absolut ce as putea face altceva decat sa ma folosesc de teoria amintita? Nu vi se pare normal si fara nici o tentatie de incapatanare sau tendinta de-a face pe grozavul? Am vazut ce spune vali, se pare ca avem doi cu acelasi nume. Am vazut ce spune bursier. Precum am vazut si ce spun puzderia de analisti ale caror idei le poti citi pretutindeni. Si nu afirm nici o clipa ca bursa nu va putea face asa cum spun ei. Am afirmat insa un alt lucru! Faptul ca teoria mea nu permite o inchidere Dow peste maximele absolute in conditiile actuale

Si atunci ce poti face? Sa faci asa cum se face in Romania si sa sari in barca altora, numai ca sa iti iese totul bine. Sau, sa ramai fidel teoriei pe care ai aplicat-o pana acum cu destul de mult succes, constient fiind de faptul ca vei putea fi contrazis de piata. Eu am ales ultima varianta si cu asta punct. Am ales in acelasi timp sa expun exact asa cum am promis intr-un comentariu, fiecare pas pe care il va face DOW, pana in momentul in care eu voi pierde eventual partida. Am dorit sa fac acest lucru impreuna cu toti cei care si-au pierdut timpul pe acest blog in decursul anilor. Prieteni, neprieteni, si de alte nationalitati. Voi veni asadar cu comntarii scurte, chiar in fiecare zi daca va fi necesar. Pana in momentul in care Dow isi va depasi eventual maximul atins in 2007 si va inchide deasupra acelui nivel.

Pentru ziua de azi vad asadar o cadere a indicelui studiat, cel putin spre sfarsitul sesiunii chiar daca el nu va reusi sa atinga linia mea trasa anapoda, expusa in postarea precedenta. Ideal ar fi ca aceasta linie sa fie atinsa, intr-un ultim val, scurt, azi sau foarte curand. Acest lucru netrebuind sa fie totusi un criteriu absolut necesar.