Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 11 noiembrie 2016

Cel de-al 45-lea presedinte din SUA

Din punct de vedere ciclic 45 este un numar cheie! Pentru ca reprezinta un ciclu intreg, precum si o jumatate de ciclu, jumatatea ciclului de 90. Aceste numere pot reprezenta; zile, saptamani, luni, ani, numar de presedinti etc. deci orice fenomen caruia i se poate atribui o cifra. 

O caracteristica comuna pe care o au toate aceste numere cheiei, este faptul ca prevestesc o schimbare a trendului precedent, de cele mai multe ori o schimbare radicala. 

Faptul ca oamenii au iesit in strada pentru a protesta impotriva alegerii lui Trump, este un semnal clar in acest sens, mai ales intr-o tara cu o democratie foarte bine consolidata. Schimbarile de orice fel ii deruteaza de obicei pe cetateni, mai ales pe cei care s-au obisnuit sa traiasca din inertie. Asta pentru ca, cei mai multi dintre noi, se sperie mult mai usor de necunoscut, decat de cunoscut, chiar daca cunoscutul "le mananca" incet dar sigur zilele si traiul. Vezi si cazul tarii noastre!

La un moment dat insa, cand o anumita limita este atinsa, o reactie in directia opusa este inevitabila, gradul de violenta cu care se va produce, fiind direct proportional cu importanta nivelului de inflexie atins. Din aceasta cauza am prevazut eu schimbari radicale, atat in SUA, cat si in Romania, cele din tara noastra urmand sa se produca in viitorul apropiat. Daca analiza mea este corecta, PSD si ALDE vor avea surprize la care nici nu s-au gandit, in curand, cu ocazia alegerilor din aceasta toamna.

Cu toate ca soarta tarii mele ma priveste in mod direct, o voi lasa pentru moment la oparte, incercand sa trag cateva concluzii scurte, legate doar de alegerile din SUA, un fenomen implinit deja, dupa cum se stie. As incepe cu penibilul pe care asa numitii experti romani au reusit sa-l ridice din nou la cele mai inalte culmi. 

Pe toate canalele televiziunilor "libere", expertii nostri care o dadeau invingatoare pe Clinton, fara nici un dubiu, s-au apucat sa explice, de dimineata pana seara, (nu am exagerat cu nimic intervalul de timp) victoria lui Trump. Ceva mai penibil decat sa asculti explicatiile unor oameni care n-au inteles un fenomen, nu cred ca exista. 

Din nefericire pentru societatea noastra, romanii par sa aiba experti pretutindeni; pe cei din media, si restul populatiei, care s-a apucat imediat dupa afisarea rezultatelor, sa-i faca prosti pe americani, asa cum i-au facut prosti si pe englezi, dupa brexit. Aceste genii analitice, aceste minti luminate, par insa a fi foarte intunecate atunci cand este de vorba de propria lor tara. 

Victoria lui Trump arata, dupa parerea mea, divizarea accentuata la care a ajuns societatea americana, in urma politicilor celora care au condus-o in ultimul timp. Atentie! Nu ma refer doar la administratia Obama, ci la toti cei care au contribuit la edificarea societatii socialiste multilateral dezvoltate, a capitalsitilor de carton. Care s-au amestecat in modul de functionare a pietelor libere, prin intermediul politicului si al bancilor centrale, incercand din rasputeri sa deformeze realitatea, al carei chip adevarat va iesi  intotdeauna la suprafata, indiferent de cat te-ai stradui sa-l manevrezi. 

In opinia mea, din cauzele enuntate mai sus, SUA va intra intr-o perioada de instabilitate si mai mare decat cea pe care am vazut-o pana acum, si va fi lovita de fenomene sociale destabilizatoare, precum; proteste, lupte de strada etc. fenomene inevitabile inainte de restabilirea unui echilibru. Aceste fenomene se vor accentua, imediat dupa ce bursele din SUA vor ajunge la punctele lor de inflexie. Apropo de buse! In graficul afisat, care reprezinta piata futures, pentru ca piata spot a fost inchisa la anuntarea victoriei lui Trump, poti vedea evolutia exacta a indicelui Sp 500, prezisa de mine cu o zi inainte.


4 comentarii:

Mihvoi spunea...

De ce ar fi 45 un număr special?

A circulat pe net un film cu magia unghiurilor 360, 180, 90, 45, 22.5,... pentru faptul că suma cifrelor este mereu nouă împărțind la doi, chiar și după virgulă, la infinit (dacă dă >9 faci suma cifrelor din nou). Mi-e trebuit puțin să-mi dau seama că este doar o consecință a criteriului de divizibilitate cu 9: suma cifrelor trebuie să fie divizibilă cu 9 și rămâne așa dacă împarți cu 2 și eventual înmulțești cu 10 (când dă cu virgulă) - practic înmulțești cu 5.

Deci de ce 90 și nu 100, de ce la jumate și nu la proporția de aur. De curiozitate :)

Altfel, interesante analize, am un feed rss și citesc regulat. Ce părere ai despre Nassim Taleb / Black Swan ?

Horea spunea...

Mihai, esti pe drumul cel bun daca te uiti la unghiuri, din moment ce un cerc este un ciclu complet, impartit in mai multe subcicluri, care au la randul lor, relatii matematice bine determinate si constatate.

Nu am citit cartea lui Taleb, deci nu am cum sa o comentez. Teoria lebedelor negre ma impresioneaza totusi destul de putin, din moment ce apar, dupa inceperea unui nou trend.

O "lebada neagra" aparuta contratrend, va avea de aceea un efect limitat, vezi alegerea lui Trump. Eveniment pe care multi l-au calificat ca fiind macar o lebaduta. Ea a aputut insa intr-un moment nepotrivit din punct de vedere psihologic, pentru ca piata vroia sa merga in sus, ceea ce a si facut, pana la urma.

Lebaduta a disparut asadar in 4-5 ore. Repet! Evenimentele nu schimba un trend, decat pentru moment. Daca sunt cu trendul il intaresc, ori de cate ori si-ar face aparitia. Pentru ca pun benzina pe focul unor sentimente deja in vigoare, pe care pana atunci, "expertii" nici nu le-au bagat in seama. Faptul ca ei se apuca de explicat, in totdeauna cu intarziere, deci dupa eveniment, nu face altceva decat sa mareasca penibilul situatiei.

Paradoxal sau nu, asemenea atitudini mai au priza si azi la publicul larg, pentru ca oamenii tind sa creda ceea ce doresc ei sa sa fie adevarat, nu ceea ce se intampla in realitate. Vezi cazul tsunamiului din Tailanda! Chiar si pe acest blog; atitudinea lui Gogu, al lui costel, al lui sorinel, al lui thinkagainro etc.

Mihvoi spunea...

Cea mai bună metaforă pentru ciclurile economice mi se pare cuplul de energie potențială și cinetică din fizică, plus ceva mici pierderi și infuzii conjuncturale de energie.

Totuși perioada de oscilație fizică (pendulul) este dată de niște valori cantitative(masa și lungimea firului dacă îmi amintesc bine). Nu mi-e clar de unde ar proveni 90 în economie, nu e nici vârsta medie a omului, nici multiplul ei. Nu ai vrea să ne împărtășești ce determină lungimea acestui ciclu?

Horea spunea...

Daca vei impartii cele 360 de grade ale unui cerc, care reprezinta un ciclu intreg, in doua, vei obtine ce? Dar daca vei imparti si jumatatile in doua?

Lasa filozofia si fizica quantica la o parte, Mihai! Observatiile facute de-a lungul timpului sunt mult mai importante. Important e sa intelegi ca vorbim de probabilitati si de abilitatea intelegerii cauzelor care dau nastere unui efect anume.

Cifrele sunt doar puncte statistice de reper, in jurul carora, probabilitatea manifestarii efectului unei cauze, este cea mai mare.