Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 1 decembrie 2017

" Robor creste in toata lumea"

L-am citat pe Tudose si ii dau draptate, partial. Dobanzile cresc in toata lumea, Robor creste numai in Romania, fiind o dobanda autohtona. Altfel am putea intelege ca dobanzile americane cresc, tot "din neglijenta BNR," manipulate de Isarescu de la Bucuresti, din ordinul guvernului.

Robor de 3 luni s-a oprit la 2,19, deci a trecut de limita superioara a nivelului de oferta calculat de mine, situat la 2,10. Inainte de penetrarea nivelului mentionat, pretul de inchidere a zilei precedente a fost 2,09.

Acest comportament prevesteste furtuna, cu toate ca Robor a cazut de la 2,19, la 2,14. Dupa care si-a revenit imediat. Eu cred ca dobanda va mai poposi putin in jurul acestor nivele, dupa care va porni spre 3%, un nivel magnet. Va face asta chiar daca Isarescu isi va vinde livada si Dragnea conacul din Brazilia. Pe drumul spre tinta, Robor ar trebui sa se odihneasca, cate putin, la nivele mai joase. Unul mai solid si mai important fiind situat la 2,5.

Miscarile pe care le-a facut dobanda demonstreaza, ca cererea depaseste oferta chiar si in zone de pret cu oferta in crestere. Dupa depasiri de acest gen trendul face aproape intotdeuna o pauza, caracterizata de aprecieri si deprecieri marunte. Obseva! Piata a reusit sa influenteze mai mult pretul dobanzii decat a reusit sa o faca Isarescu, cu cele 9 miliarde "aruncate pe geam." Acum am avut deprecieri de 4 puncte, dupa interventia lui Isarescu deprecieri de 2 puncte.

In aceasta postare voi pune si doua grafice din Sua: Al dobanzii de 3 luni si al celei de 2 ani. Observa corelatia dintre psihologia umana si preturi. Dobanda de 3 luni din SUA se afla intr-o pauza similara cu Robor-ul de 3 luni din Romania. In timp ce dobanda de 2 ani, tot din SUA, este in explozie, ca si cea de 10 ani (nereprezentata grafic in aceasta postare). 

Piata ne da deci semnale privind si viitorul mai indepartat al dobanzilor. Nu cred mai trebuie sa explic faptul ca ea se asteapta la cresteri. Dobanda americana de 2 ani este si ea in drum spre un "nivel magnet," marcat cu o elipsa, unul pe care il va atinge mai mult ca probabil.


Privind Romania lucrurile nu sunt deloc in culoarea roz pe care o descrie Tudose, pentru ca, in curand, PIB-ul sustinut de consum se va dezumfla. Din simplul motiv ca banii vor fi mai putini, consumul mai mic, ca o consecinta. Balonul actualilor guvernati ar trebui sa se sparga destul de repede, fiind umflat doar cu minciuni gogonate. Cresterea econimica reala, sanatoasa, nu poate exista fara investitii. Salarii si pensii marite din pix nu au fost, nu sunt, si nu vor fi niciodata investitii, chiar daca multor romani nenorociti si needucati li se pare ca sunt. 

Am incercat un exercitiu de empatie, punandu-ma mental in locul celor nevoiasi. Este un exercitiu greu, pentru ca mental iti poti inchipui multe lucruri, dar nu poti simtii ceea ce simt acesti oameni, in fiecare zi. Cred totusi ca exercitiul te ajuta sa le intelgi mai bine situatia. Cetatenii au ramas needucati din cauza guvernatilor care s-au perindat la carma tarii dupa lovitura de stat. Lipsa de educatie este drumul sigur spre saracie. 

Sarac fiind cum sa te mai intereseze idealuri care s-ar putea materializa in perspectiva de 5-10 ani, in loc sa te intereseze felia de paine pe care o vei putea pune, sau nu, pe masa zilei de maine. Intentionez sa deschid o dezbatere legata de acest subiect in USR, pentru ca mi se pare foarte important.

19 comentarii:

Anonim spunea...

Incep sa le dau dreptate nationalistilor care trambiteaza din ce in ce mai des ca americanii sunt de vina de situatia dezastruoasa in care ne aflam de 25 de ani. Cam asta sugereaza si idiotul asta de Tudose. Ca daca aia prin lume, cu bancile lor, n-ar fi crescut dobanzile, noi acum am fi dus-o bine. Culmea e ca exista o armata de alti idioti care se uita in gura lui si a altor autisti sau lichele.

Din pacate, asa cum am mai spus, trebuie sa ne ajunga cutitul la os,sa auzi oase trosnind si apoi se va putea schimba poate ceva in tarisoara noastra. Dar asta probabil se va intampla dupa ce vom da iar cu piciorul la galeata de lapte, ca vaca, distrugand si putinele lucruri bune care mai exista.
Sortiti sa urcam muntele Golgota(ca tot suntem noi una dintre cele mai credicioase natii din lume) iar, si iar si iar, in nemernicia si prostia noastra. Neinvatiand mai nimic. Amin!

Vali

Horea spunea...

Asa este Vali, dar avem doua explicatii foarte plauzibile pentru acest fenomen. Lipsa de educatie si faptul ca majoritatea romanilor nu gandesc, ei simt. Poate cu putina educatie randul celora care gandesc ar fi mai gros. In momentul de fata suntem condusi de analfabeti din toate domeniile.
Este foarte trist sa privesti o tara bogata cu cei mai multi saraci di UE. Celora din urma li se poate adresa Tudose fara s-si bata capul cu ce spune.

Anonim spunea...

Si totusi , dobanda la 10 ani e in scadere ...
Sorinel

Nastratin spunea...

buna Horea: sunteti membru USR sau POL? mie nu-mi inspira incredere USR din cauza frantuzoaicei venita cu ifose si care s-a dovedit ca facea milioane de euro din afaceri cu statul....Cum sa nu-I placa Romania corupta in care contra spaga statul poate fi furat in voie?

Nastratin spunea...

buna Horea: ce banca din Romania mai prezinta azi incredere? majoritatea bancilor straine fura deponentul roman cu taxe de procesare lunare...eu am pierdut bani la BCR (Erste Austria) in 20 ani din asa zisa rata de procesare desi eu am avut economii la deposit si nu am facut nici o tranzactie. Credeti ca Banca Romaneasca sau banca Transilvania sau CEC sunt mai bune? inclin sa-mi mut banii la Banca Transilvania! nici austriecii si nici macar ING cu reputatie mult mai buna decit austriecii nu-mi mai inspira incredere...

Axa spunea...

Nastratin, nu te-ai gandit rau cu Transilvania. Cel putin pana acum a fost ok.
Am trecut pe la mai multe banci, inclusiv BRD, BCR, si am ramas la BT. Dobanzile si facilitatile la depozite sunt rezonabile (de mijloc), comisioanele la tranzactii pe cont, de asemenea, iar comisionul de administrare este zero daca primesti veniturile lunare salariu/pensie la ei; 1 leu/luna doar inet banking-ul, cu cod de securitate pe sms.

Horea spunea...

Sunt in USR Nastratin. Si vezi de ce nu merge Romania? Tu care traiesti in strainatate judeci un partid in functie de un om care nu-ti place tie. De ce nu-ti place? Pentru ca ai auzit......De faptul ca ne plateste Soros ai auzit? Dar de faptul ca ne plateste SRI? Eu sunt presedintele USR Mures si iti voi trimite data viitoare o copie a contului pe care in avem, pentru tot judetul. Am adunat acolo cca. 2500 ron, din banii lui Soros si din banii SRI.

Saraci cum suntem am fost totusi in stare sa votam impotriva unui "tatuc," care considera ca USR este a lui. A avut si sustinatori dar cei mai multi membrii au considerat ca orice partid democratic trebuie sa fie a cetatenilor. Suntem singurul partid parlamentar din Ro. in care 200 de voturi pot declansa un referendum intern, legat de orice subiect.

Eu zic ca nu e rau, intr-o Romanie condusa de Dragnea si Tariceanu. Am avut probleme interne pentru ca membrii USR nu au venit din Elvetia. Deci multi s-au purtat si au gandit romaneste, incercand sa-si dea in cap unii altora. Eu cred totusi ca am depasit, dupa ultimul congres in care am ales un nou presedinte, faza cea mai precara. Si ca de acum incolo vom putea lucra mai linistiti. Nu-ti pot recomanda nicio banca, am mai spus asta de multe ori.

Axa spunea...

Fostul presedinte al USR nu avea, din pacate, anvergura de a conduce un partid cu reprezentare nationala. Nu i-am putut reprosa foarte multe, dar nu cred ca era facut pentru politica, era stangaci, fara viziune.
Am votat cu ei la ultimele alegeri si cred ca nici acum nu as putea vota altceva, daca ar fi sa merg la vot. E greu sa pui bazele unui partid cu pretentii de a fi reprezentativ la nivel national, dar e singura solutie; partidele mai vechi sunt compromise iremediabil.

Anonim spunea...

1. Daca am concluzionat ca dobanzile cresc peste tot prin lume, ce treaba mai are Tudose cu asta? E vinovatul de serviciu?
2. "Cresterea economica sanatoasa, nu poate exista fara investitii".
Sa trecem peste "investitiile" meseriase pe care le stie face statul: terenuri de fotbal in panta, cladiri fara curent electric, samd.
Totusi, parca doctrina de dreapta era ca statul e incapabil sa faca investitii, ca trebuie sa-i lase pe privati sa le faca si sa le ofere cadrul pentru asta.
Uite, ca in ultimii ani, tocmai asta a facut statul: a redus din investitii si a implusionat mediul privat (prin scaderi de taxe).
Curios cum opozitia (cica de dreapta) critica masurile de dreapta.

Horea spunea...

Am spus ca nu raspund la intrebari nesemnata, dar voi face acum o exceptie.

"1. Daca am concluzionat ca dobanzile cresc peste tot prin lume, ce treaba mai are Tudose cu asta? E vinovatul de serviciu?"

Nu, pentru cresterea dobanzilor n-are nicio vina! Dar eu zic ca ar fi mult mai bine daca premierul unei tari nu ar fi, nici analfabet economic, nici mincinos. Poate atunci nu ar fi spus ca Robor creste din cauza BNR si nici ca dobanzile din lume se numesc toate Robor.

"Totusi, parca doctrina de dreapta era ca statul e incapabil sa faca investitii, ca trebuie sa-i lase pe privati sa le faca si sa le ofere cadrul pentru asta. Uite, ca in ultimii ani, tocmai asta a facut statul: a redus din investitii si a implusionat mediul privat (prin scaderi de taxe)."

Chiar asa? Privatii trebuie sa faca infrastructura; drumuri, scoli, spitale, ca sa numim doar cateva din necesitatile primordiale ale unei societati? Pentru ca cei de la conducerea tarii sa poata fura banii in liniste sau sa-i imparta din vorbe votantilor. Daca statul a impulsionat mediul privat, de ce sunt privatii nemultumiti, culmea, impreuna cu sindicatele?

De cand a devenit crestera salariilor facuta din imprumuturi o masura de dreapta? Cresterea salariilor doar pentru unii, "cei care trebuie," pentru ca sunt destui care au ramas cu pofta in cui. A existat oare dreapta si stanga in politica romaneasca de pana acum? Sau poate te referi la buzunarul drept sau stang al conducatorilor post 89?

Anonim spunea...

Au fost ceva reduceri de taxe preluate in buget de la guvernul Ciolos.
Sa ne amintim cum se ruga Dragnea de Ciolos sa le scoata? Asta era prin decembrie, anul trecut.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-21468974-liviu-dragnea-cerut-lui-dacian-ciolos-amane-pentru-2018-reducerea-tva.htm

In fine, fiecare cu realitatea lui....paralela.
Poate pentru asta ar trebui sa faca PSD-ul un miting. Jos realitate paralela!! Ar fi tare...

Vali

Nastratin spunea...

Horea....Va multumesc pt raspunsuri...Am si citeva intrebari de ordin medical, dar aici pe forum e mai greu de pus din motive greu de inteles. Cred ca m-ati inteles gresit si ma confundati legat de sustinerea borfasilor de la guvernare. Eu n-am crezut niciodata in aburelile cu Soros sau statul parallel. Astea sunt scuzele lui Draknea-Firea-Basescu-Tariceanu si alti penali pt a scapa de bratul legii. Pt asta pun umarul la acte penale alde Ciordach-Niculicea si alti analfabeti in slujba mafiotilor AlCapone-Draknea si Firea-baroneasa de Voluntari...Daca in 89 monarhia era reinstaurata cu regale Mihai, atunci cel putin aveam garantia unui om integru si cinstit care conduce tara, si nu a unor securisti mafioti adusi prin lovitura de stat de Iliescu scolit de kgb. Eu sunt monarchist si am devenit asa prin educatia parintilor si bunicilor mei care l-au iuit pe regele Mihai!...e diferenta enorma intre discursul cinstit al regelui Mihai si cel al hotilor veniti la putere dupa abdicarea lui si pina azi. Din pacate, Duda este in fost securest si cu el nu mai exista nici o speranta. Mai ales ca poporul roman a fost spalat pe creier multe decenii de secursiti si comunisti ca sa mai creada in valorile monarhiei. Miemi-a placut doar de Paleologu prin educatia lui, dintre cei noi veniti in politica dupa 89. Restul sunt o neghina cu namol si bacterii fecale, astia sunt politicienii romani care conduc tara in present, in pericol la sanatatea morala a poporului roman. UE vede Romania ca o tara de handicapati, care nu e in stare de nimic: nici legi, nici infrastructura, nici sanatate, nici educatie. Singura exceptie: furtul institutionalizat in dispretul legilor bunului simt! evident ca n-am incredere in frantuzoaica de la USR care conduce o firma ce face afaceri tot cu statul roman pagubit!

Horea spunea...

Axa, din pacate, Nicusor avea, in opinia mea si idei mult prea romanesti, pentru un partid "altfel,"cu adevarat democratic. El si prietenii lui care au infintat USB!

Pe scara nationala au intrat in partid oameni, printre care ma enumar si eu, care nu suntem de acord cu conceptia de "tatuc." Aceasta conceptie ni se pare gaunoasa pentru ca apatine unei alte ere, nu anului 2017.

Pe plan national au lucrat toti, in zona lor, la cosntruirea filialelor locale, deci ideea ca acest partid ar apartine fondatorilor mi se pare deplasata.

De fapt, un partid cu adevarat democratic apartine numai societatii, pentru ca membrii lui vin si plaeaca, partidul trebuind sa ramana in picioare, daca se dovedeste performant. Multi dintre colegii mei au inteles acest lucru, si iata ca, USR, s-a transfirmat din ONG intr-un partid.

Ieri, intr-un partid de opozitie autentic, singurul de acest gen din parlamentul tarii. Recunosc ca am privit cu mandrie la ceea ce au facut colegii mei.

Mai ales dupa ce i-am auzit pe oamenii din strada scandand; USR,USR... un lucru pe care nu l-am mai vazut, nu l-am mai auzit, pana acum. Mingea va cadea pana la urma, intotdeauna, in terenul alegatorului. Si eu sper ca cei care gandesc ca Nastratin sa devina tot mai putini, cu trecerea timpului.

Cei care se apleaca spre vorbe nu spre fapte intr-o tara plina de minciuni. Si care evalueaza un partid intreg, pornind de la o persoana, agreata de ei sau nu, din cauza unor perceptii pur subiective.

Nastratin spunea...

Horea: am vazut ca mi-ai cenzurat comentariul, ceea ce inseamna ca te vrei in fel de dictator care nu accepta decit pe cei care-l aplauda, nu accepta schimburi de opinii chiar impotriva a lui. In orice caz, nu iese foc fara fum in ce o priveste pe Clotilde si a sa iubire nemarginita pt Romania...dovada ca ziarele au dezvaluit afacerile ei in tara pe bani grei de la stat, afaceri in spatele politiciului, afaceri cu statul roman pagubit. Daca era curate ca lacrima trebuia sa dea in judecata ziarul si sa prezinte adevarul ei. Daca mergi pe urmele actualilor din PSD-ALDE, sa fii matale sanatos ca nu veti fi votati...PSD va ramine vesnic pt ca cel putin e consecvent in discursul lor demagogic, in timp ce matale ai trecut la cenzura comentariilor...Daca esti azi presedinte si cenzurezi, nu vreau sa gindesc mai departe ce vei face pt a te imbogati pe spinarea statului cind vei ajunge in guvern...Daca vei invata sa asculti si opinii critice atunci vei capata si ceva valoare...Sa stii ca sunt si alte bloguri de opinii, chiar mai valoroase ca ale dvs. Abia acum si-au dat seama multi romani de valoarea regelui Mihai care nu vroia sa acapareze tara, tocmai acum cind nu mai este desi discursul regelui a fost mereu sincer

Paleologu presedinte spunea...

Horea: esti capabil sa garantezi ca toti membrii USR Mures sunt curati si nepatati? ma indoiesc...O sa vezi cit de mult o sa fiti votati cind vor iesi in ziare primele dovezi de coruptie ale membrilor USR Mures...sa speram ca nu vei fi printer ei. Pina atunci sa ascultam cum citiva oameni din Mures scandeaza USR, in conditiile vidului moral din viata politica romaneasca...Deocamdata sunteti in partid tinar in care lumea disperata spera...asta pina cind va apare gunoiul vostru moral...Sa speram ca ma insel, dar mai bine sceptic pina cind vad ce produceti voi pt tara, ce realizari marete aveti, FAPTE! ca tot vorbesti de ele...ati facut ceva pt comunitate in afara de promisiuni si vorbe? spune sefule de partid Mures!...nu mai intereseaza Soros sau SRI! eu sunt de partea DNA care pina acum si-a facut treaba. Si am fost si monarchist de partea regelui Mihai, nu a lui Duda! restul sunt gunoaie si acuzatii ieftine pe care mi le-ai aruncat pe site-ul tau si care te discretiteaza ca om, care vrei sa fii mindru ca esti medic cu o facultate

Anonim spunea...

DOW 30000 , Horea ce parere ai ?
Sorinel

Horea spunea...

Nastratin, sa sti ca eu mai am si alte treburi, in afara de citirea comentariilor de pe blog. N-am cenzurat niciodata pe nimeni, am sters cateva comentarii, in trecut, care erau pline de injuraturi. Nu cred ca injuraturile sunt opinii. Sunt de acord cu tine privind integritatea regelui si cu faptul ca am fi avut o alta Romanie, daca am fi avut monarhie, dupa 89. Atentie! Nu sunt monarhist, dar sunt in stare sa vad ce ar fi fost mai bine pentru tara. Cu Duda&Comp, monarhia a murit, din pacate.

Spui ca despre Clotilde ce au scris ziarele. Care ziare? Cele care slavesc PSD-ALDE? Observa cum te rastesti la mine fara sa ai habar despre ceea ce vorbesti. Ma faci dictator pentru ca ai crezut ca ti-am cenzurat comentariul. Te-ai pripit! Oare nu folosesti aceeiasi gandire pripita, bazata doar pe sentimente de moment, nu pe judecata, in fiecare zi?

Sunt convins ca vrei binele tarii, dar pentru asta trebuie sa intelegi ceea ce se intampla in jurul tau si sa actionezi ca atare. N-am spus niciodata ca ii sustii pe borfasi. Cand faci afirmatii trebuie sa ai argumente, altfel vorbesti degeaba. Pune un singur comentariu de-al meu in care as fi scris despre o asemenea sustinere. Unul!

Horea spunea...

Discover Yourself, in USR-Mures sunt oameni de calitate variabila, dar iti pot garanta ca nimeni nu a furat de la stat sau de altundeva. Membrii USR ar trebui sa fie considerati curati, cel putin pana la proba contrarie, pentru ca la adeziune, semneaza garantii in acest sens, pe proprie raspundere. Conform statutului noii membrii nu sunt accepati in partid imediat, ci doar dupa ce au fost monitorizati atent timp de 2-4 luni.

Nici macar aceasta precautie nu poate garanta caracterul unui om, pentru ca el poate sa o dea in bara dupa ce a fost facut membru. Aici intervine felul altfel de abordare al USR: Cel care o da in bara este sanctionat, inclusiv cu excluderea din partid, daca fapta este grava. Din pacate, nimeni nu poate face radiografia sufletului uman. Si atunci,singura metoda performanta este sanctiunea, pe care alte partide nu o aplica deloc.

Ce crezi ca poti face pentru comunitate atunci cand n-ai oameni in consiliul local, in consiliul judetean, in conditii in care nu ti se da nici macar dreptul la replica, intr-o sedinta de consiliu, la care poti participa doar ca simplu cetatean. In presa nu ai cuvant, pentru ca nu aparti de cine trebuie. Tot ce poti face sunt sesizari! Sesizari am facut si vom mai face, pornind si de la doleantele cetatenilor.

In parlament USR a avut 122 de amendamente din care au trecut 2-3, restul fiind aruncate la gunoi de guvernanti. Hai spune tu ce s-ar putea face in asmenea conditii?

Daca oamenii ar gandi toti ca tine, astepatnd sa iasa puroi si de la noi, atunci cum sa mai poti construi ceva in aceasta tara. Daca ai fgost la 10 medici magari, care te-au maltratat, oare n-ar fi bine sa-l incerci si pe al 11-lea, ca sa nu mori? Ce ai de pierdut? Daca USR se va dovedi plin de puroi, asa cum spui, eu imi voi da demisia. Si nu voi avea remuscari gandindu-ma ca nu am incercat sa fac ceva. Spune-mi! Ce ai pierde tu daca ai face la fel, daca ai sprijni USR, din moment ce alta alternativa nu ai?

Sau crezi ca statul acasa, neparticiparea la vot este o alternativa? Nu vezi unde a ajuns tara cu aceasta strategie? Eu am "saracit" de cand sunt in partid, pentru ca trebuie sa-mi platesc toate deplasarile, hotel, etc. din proriul buzunar. Dar ce sa fi facut daca tot m-am gandit la schimbare, sa ma fi inscris in PSD, in Alde etc? M-am inscris si eu intr-un partid care poate da macar sperante teoretice. Deci spre deosebire de multi altii care bat numai din gura eu am facut ceva! Si nu ma opreste nimeni sa-mi dau demisia din partid, in cazul in care voi simti miros de puroi. Deocamdata nu-l simt, si atunci, nu pot pleca de la premiza ca poate il voi simtii, asa cum fac multi romani. Orice ai face in viata poti esua sau poti reusi. Nu vei sti insa niciodata rezultatul unei actiuni, inainte de-a o intreprinde. Ti-am aruncat eu acuzatii ieftine sau scumpe pe site, te rog sa le citezi! Daca esti Thinkagainro, ceea ce ti-am spus nu sunt acuzatii, ci realitatea in sine.

Horea spunea...

Sorinel, elipsa mea a fost perforata. Deci va trebui sa vedem daca dow va avea puterea sa se mentina deasupra ei. Numai atunci vom stii daca mergem spre 30 000, pentru ca, avem foarte des perforari false la bursa. In vedrea stergerii stopurilor.